Sunday, 3 April 2011
TALAM SKOTENG
Dengar name skoteng mesti ade yang garu2 kepale kan, skoteng ni berasal dari INDONESIA khabarnye.Mereke suke menjadikan skoteng ni sejenis minuman ,lebih kurang macam air barli gitu.Lebih kurang macam jelly la. Tak berase tapi memberi warne yang cantik pade kueh talam.Ade di jual di kedai bakery.Nak lihat rupe skoteng klik di SINI ...
bahan2
LAPISAN BAWAH
50 gm skoteng direbus dan ditoskan
150 gm tepung beras
700 ml santan
1 tbsp tepung hoen kwee putih
100 gm gula pasir
1 tsp garam
care2
1. Rebus skoteng dan toskan.Lebih kurang 10 minit.
2. Satukan kesemue bahan.
3. Masak atas api hingga naik wap.
4. Masukan skoteng dan tuang kedalam loyang 10x 10 yang dialas plastik dan kukus selama 20 minit.
LAPISAN ATAS
150 gm tepung gandum
250 gm gula pasir
4 biji telur
750 ml santan
1/2 tsp garam
2 sudu perisa ros
pewarne merah
care2
1. Satukan kesemua bahan dan tapiskan.
2. Masak atas api hingge naik wap
3. Tuang ke atas lapisan bawah tadi
4. Kukus selame 25 minit.
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment