Monday, 4 April 2011
TALAM KACANG HIJAU
SUMBER : CHEF AZIMAH
Mari cube buat talam kacang hijau pulak...Rasenye manis berlemak...Tak berape manis sangat..sedang2 je...Jom kite layan kueh ni sambil minum secawan kopi.
Talam kacang hijau
bahan2
lapisan bawah
200 gm kacang hijau..rebus dan toskan airnye
200 gm tepung beras
60 gm tepung ubi
250 gm gula pasir
700 ml santan
1 tsp garam
pewarne hijau
care2
1. Kacang hijau direbus dan diblender bersame santan dan bahan2 lain
2. Kacau hingge naik wap dan kukus dalam loyang petak ukuran 10 x 10 yang di alas plastik selame 10 mnit
lapisan atas
180 gm tepung beras
1000 ml santan
1tbsp tepung jagung
1/2 tsp garam
1. Bancuh sebati bahan2 dan kacau atas api hingge naik wap dan tuang keatas lapisan bawah tadi
2. Kukus selame 20 minit @ hingge masak
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment