sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 10 April 2013

Jemput makan ~ menu kampung jadi pilihan

Ikan merah masak lemak
Pucuk ubi goreng
sup tahu lembik
sambal tempoyak
ikan masin & ulaman

 hai...

Sekali sekala dapat memasak kkzu tak akan lepaskan peluang makan bersama walaupun kini kami sangat jarang makan bersama sebab anak anak dah banyak urusan memasing dan kkzu juge agak sebuk di  DAPUR.
Menu kampung selalu menjadi pilhan kami sekelurga.
Bab pinggan lama ni kkzu ambil di rumah mak ,, dulu masa arwah opah ade ,, lagi banyak barang barang lama tetapi tak tau kemana hilangnye .
Semoga menu menu ini menjadi inspirasi kalau kebuntuan nak masak masak bile cuti nanti ye..insyaallah
Selamat menjamu seleraaaaaaa..


 Pucuk manis dan betik muda masak bening ( orang jawa tauu laaa kan )
sayur taugeh
ikan masin sepat
ikan tenggiri goreng
sambal belacan/belimbing


 Telur itik masak lemak cili api
ayam goreng berempah
pucuk ubi rebus & goreng
sambal belacan
ikan masin

Kerang rebus
ikan merah goreng
pucuk paku goreng cili api
sambal bacang
ikan masin gelama ( peveret kkzu tauu )



Ketam masak lemak cili api
terung kecik masak taucu
tauhu jepu goreng ber udang
sambal tempoyak
ikan masin & petai


ikan sardin sambal
telor goreng berinti ( telur bungkus )
sayur bayam cendawan masak bening


pucuk manis masak lemak putih campo labu
sotong goreng kunyit
ikan tenggiri goreng
ikan masin
ulaman & sambal belacan


ikan baung masak tempoyak
sayur taugeh goreng kicap
ikan masin bagok bersambal
sambal jering ikan bilis
sambal belacan


ketam masak lemak
sayur bening ( rebus )
sambal bacang
ikan tenggiri goreng
ikan masin

kerang rebus
ketam masak lemak cili api ( peveret gilerr kkzu tauu )
ulaman
ikan masin & sambal belacan


ikan bakar
sambal hijau
sayur kacang buncis goreng
sayur bening
ikan masin

telur ayam masak lemak cili api
ikan sadin berkuah
ulan kacang panjang
sambal belacan
ikan bilis goreng ber bawang


LALA tumis cili api
sup tauhu lembik & ayam ball
ikan merah goreng
tempe goreng
sambal belacan ( mesti mauuu )


Masak lemak putih pucuk manis campur keledek
LALA tumis cili api ( peveret anak anak kkzu ni )
ikan kembong goreng
ulaman & sambal belacan


Cara kkzu masak LALA..

1 kilo LALA
3 biji ulas bawang putih ~ tumbuk
20 biji cili api/padi ( ANGGARAN ) ~ tumbuk
sedikit belacan ~ tumbuk
3 biji bawang merah ~ tumbuk
sedikit serbuk kunyit ~ beri warna je
1 helai daun kunyit ~ carik carik
air secukupnye ~ buat kuah
gula dan garam secukup rasa laaa ye.

CARA CARA
Bahan tumbuk boleh di tumbuk sekali dalam lesong batu ( satukan bahan dan tumbuk hancur )
Tumis sedikit minyak ( 3 sudu besar ) dalam kuali
Masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga naik bau.
Masukkan LALA,,kacau jap dan masukkan air
Masukkan daun kunyit , serbuk kunyit, garam dan gula.
Masak laaa LALA sehingga IANYE MASAK




Ikan kembong masak lemak cili api  pekat
sambal sotong
ikan berlada
ulam jantung
sambal belacan

RESEPI SAMBAL SOTONG

6 ekor sotong besar ~ di potong kecil kecil
*1 labu bawang besar
*3 ulas bawang putih
* tumbuk kasar
1 cawan cili mesin
1/4 cawan cili sos
 garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar ~ belah dua dan hiris

' Sang kan '  sotong dalam kuali sehingga sotong mengeluarkan air nye dan toskan.
Tumis bahan tumbuk dengan 1/2 cawan minyak, masak hingga naik bau
Masukkan cili mesin dan tumis sehingga cili menjadi garing.
Masukkan cili sos
Masukkan sotong dan sesuai kan rasa garam dan gulanye.


~~ SELAMAT MEMASAK DAN MENJAMU SELERA YE ~~

Tuesday, 9 April 2013

Kek karamal pelangi 7 kaler

 hai..

Haaaa ni baru betul betul pelangi 7 kaler...
 hahaahaa,,sebenarnye bluuurrr nak buat renbo kek karamel ni,,perlukan 6 mangkuk, 6 kaler,6 sudu,,last last bile nak melapis laaaa ade lebih 1 kaler laaaa pulak...heehe
Sebab nak menyediakan kek pun cukup banyak kerje tauuu.. kek yang agak  ramai peminat sebeb rasa nye yang lembut dan manis manis buah gitu.


Resepinye boleh  klik di sini


Monday, 8 April 2013

Kem PLKN DI titian BINTAGOR

 HAI...

Seminggu selepas masuk di kem PLKN...waduuh waduhhh nampak kurus anak kkzu ni .Nape angah,,tak selera makan @ memilih makanan ni...Nampak susut sangat ketara tambahan pulak kepala dah di botakkan ala ala MAWI gitu.

Sewaktu nak berangkat ke kem,,kkzu memanng kkzu sangat relax dan tak risau sebab tahu anak anak kkzu memang pandai berdikari dan biasa hidup susah dan pandai mencari wang poket bile cuti sekolah dan sewaktu dengan nye.Tapi bile banyak massage dan call masuk dari angah dalam seminggu ni ,,,haaaa mula laaaa hati ade sikit goyang,,ibu kan..

Mula laaaaa berkobar kobar nak jejak kaki ke kem plkn bintagor ni. Nak melawat dan membawa barang barang keperluan yang di pesan,,nak biskut sedap sedap,nak air sedap sedap...hai lain macam je bunyinye tuu.Alhamdulullah lawatan di benarkan setiap hari ahad.Phone juge akan di berikan pada setiap hari ahad.Tetapi ade banyak public phone kat dalam kem,,senang anak anak  nak berhubung dengan family gitu.

Dari rumah kkzu lebih kurang jam 2.30 petang,,setelah abang kkzu nengok google insyaallah dalam 1 jam boleh sampai dari bandar bukit mahkota ke Linggi.Setelah meredah daerah daerah negeri sembilan,,Sepanjang perjalanan wahh suka laaaa nengok rumah rumah kampung beratap minang kabau dan rumah bertangga besar,,sungguh teruja nengoknye.Tibe di kampung raja melewar,,masyaallah sunyinyeee kampung ni..sangat hairan kkzu sebab tidak ada satu pun kenderaan di jalan seperti moto kereta,basikal dan orang di jalanan...isssshhh sisshhhh betul tauuuu...sangat sunyi.

Tak jauh dari situ,,Sampai je di persimpanagan masuk ke kem PLKN BINTAGOR melalui jalan yang agak sempit dan sunyi,,jauh masuk kedalam sampai tak terfikir dek akal nak masuk jauh kedalam yang di penuhi dengan pokok getah dan pokok sawit.Dalam hati berkata mesti kepala budak budak ni dah tercuci sepanjang jalan masuk nak ke kem ni.Maap laaaa ye kkzu memang tak pernah masuk hutan ,,bile masuk ke sini agak janggal rasanye tetapi bile sampai je kedalam kawasan kem ( bahagian luar,,agak jauh dari kem latihan )  hati kembali jadi munge munge sebab rupe rupenye ramai betul keluarga memasing datang bawak bekal dan ibarat tepi pantai laa pulak  bile memasing duduk berkumpulan sambil makan makan bawak bekalan makanan.

Bile sampai kite kene daftar dulu nama anak,,baru van @ bas pegi pickup depe kat kem kat belah atas ,,lebih kurang seminit perjalanan bas.Masa berborak dengan anak kkzu,,dialog kkzu..comfirm korang tak boleh lari keluar sebab kem yang sangat jauh dari jalan....haaaaaha,,anak kkzu kata ,,memang pun.
Melihat keadaan sekeliling betapa Kerajaan sangat series dalam mendidik para remaja supaya menjadi warga lebih kenegaraan dengan persiapan rapi di kem PLKN seperti ini.Semoga remaja hari ini akan menjadi lebih bertanggung jawap terhadap negara, masyarakat, bangsa dan ibu bapa.

 Pada angah..happy happy kan diri ye bersama kengkawan dari 1 malaysia.Ramai yang kkzu nengok happy happy berada di sini,,yang menangis pun ade...
InSYAALLAH kalau ade kelapangan mak datang lagi melawat dan bawak bekalan yang perlu.Kat dalam kem tu pun makanan dan pakaian percuma. Baju pun dobi yang basuhkan. Ibarat bercuti sambil menjalani latihan yang di beri.Semoga keluar nanti boleh jadi masyarakat yang lebih bertanggungjawap.


hahaaaha...macam karangan bahasa malaysia pun ade...jangan marah dan boringg membaca esei kali ini ye.






#DAPURKAKZU CAKES ( BANGI )

RED VELVET CAKE
SIZE 9CHEESECREAM TOPPING
 

RAINBOW CAKE
LEMON CHEESE CREAM TOPPING
SIZE 9
 
PECAN BUTTERSCOTCH CAKE
SIZE 9
 
RAINBOW CAKE 
SIZE 9
 


HUMMINGBIRD CAKE

 SIZE 9
 

RUSSIAN CAKE
SIZE 9  


RED VELVET CAKE
SIZE 2 AUNS
25 BIJI 1 BOX

CCMC
COKLAT CHEESE MOUSE CAKE
 
KEK COKLAT  MOIST SIZE 9
 
PECAN BUTTERSCOTCH
SIZE 9
 
FUDGE BROWNIES
SIZE 10
 
COKLAT INDULGENCE
SIZE 9

 
KEK COKLAT MOIST
SIZE 11
 
 CCMC
KEK COKLAT MOIST

 CCMC

 WALNUT CARROT CAKE
SIZE 10


 KEK KARAMAL
FUDGE BROWNIES

KEK COKLAT MOIST
SIZE 9 

 KEK COKLAT MOIST
SIZE 9

 PANDAN GULA MELAKA CUPCAKE
1 BOX 25 BIJI


 KEK KARAMAL
SIZE 8 STENGAH

KEK COKLAT MOIST
SIZE 9 
KEK COKLAT MOIST
SIZE 9
 
RAINBOW CAKE
SIZE 9
LEMON CHEESECREAM TOPPING

HUMMINGBIRD CAKE
SIZE 9

 PECAN BUTTERSCOTCH
SIZE 9



 KEK COKLAT MOIST
SIZE 9

 KEK COKLAT MOIST
SIZE 9

KEK COKLAT MOIST 
SIZE 9
 
 HUMMINGBIRD CAKE
SIZE 9

 KEK COKLAT MOIST
SIZE 11

KEK COKLAT MOIST
SIZE 9
 
KEK COKLAT MOIST
SIZE 9
 
WALNUT COKLAT TORTE CAKE
SIZE 9
 

PECAN BUTTERSCOTCH
SIZE 8
 
RUSSIAN CAKE
SIZE 9

Hai !!
Semoga semua sihat sihat belaka ya
Nak lihat lebih banyak kek KLIK IG : DAPURKAKZU
FB PAGE :  DAPURKAKZU
Kami delivery kek  dengan cas yng minima ke sekitar LEMBAH KELANG
Jika nak pickup lokasi rumah kkzu di BANDAR BUKIT MAHKOTA , BANGI
Tenkiu semua  ye sudi mengoder dan enjoy makan kek kek ya
Nak Hadir kelas membaking @ NAK ODER boleh WHATSAP KKZU DI 017 6331252

klik senarai harga kek dan jenis jens CAKE