sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 29 March 2013

Cupcakes & BOX


cup cakes & box
cupcake size L ~ ngam ngam kotak ~ tak gegar

cupcake size M ~ ade ruang sedikit

 KEK COKLAT MOIST with B/cream



Thursday, 28 March 2013

Ikan Siakap kukus ~ steam



hai...

Beralih laa pulak kepda resepi lauk pauk ye,,sebenarnye kan kkzu buat ikan kukus steam ni 2 ekor besar laa jugak hingga kene gune pengukus size 40,,hahaaa tetapi kan punye laaaa lupe nak snap gambar sebab anak anak kkzu dah ketuk ketuk  meja lapau nak makan,,haaaaaha.Sudah pasti makanan diet tetapi punyai rasa original ikan tanpa minyak kan.

Sebelom ikan di kukus kami sekeluarga telah ke kedai ikan bakar terkenal di bangi sehari sebelomnye.Yang kelakarnye  ,,eeihh kelakar ke,, harge yang di tawarkan 3 kali ganda dari harge ikan di pasar.Mahal kot tetapi tu laah kan kalau di fikirkan kos sewa kedai besar tuu, kos gaji pekerja, kos kite dok santai santai tanpe perlu menyiang ikan,tau tau dah siap terhidang atas meja kan,,,dah pasti kene bayar lebeeyyyy aaarrrr.
Lain laaa kalau masak sendiri kat rumah kan..jadi kan  rajin rajin laaa masak sendiri ye,,sekali sekala ape salahnye makan kat luar kan tapi kkzu lebih suke pilih kedai yang kkzu tak boleh nak masak hidangan tuu kat rumah contohnye steak ke, sate ke ,,ape ape saje laaaa.Kalau setakat nak bayar rege ketam yang mencecah rm 60 sekilo..pilihan kkzu beli ketam besar besar sekilo rm 22,,masak sendiri lebih jimat dan yang penting masa nak menyediakan nye sangat laaa cepat kan menu seafood ni.Jangan maaraahh yea..lain laa kalau nak buat kek ,,memerlukan 3 hingga 4 jam siap deco,,lebih baik oder je kan,,hahaaa gitu.

Jom kite skodeng resepinye

SUMBER : SENDIRI PUNYE DAPUR

BAHAN BAHAN
 1 ekor ikan siakap besar ~ siang dan lumur dengan asam jawa @ limau
daun saderi ~ di kerat halus ( ikut laa nak banyak mana ye )Aromanye yang wangi membuatkan hilang hanyir ikan tu
2 inci halia ~ hiris halus
1 labu bawang besar ~ hiris nipis
3 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 biji perahan limau kasturi
1/2 cawan sos tiram ~ bancuh dengan 1/2 cawan air ( ikut laa nak kuah nye banyak mana )
10 biji cili padi ~ hiris halus
2 sudu makan minyak masak

 CARA CARA

Letak ikan di dalam bekas yang sesuai
letakkan kesemua bahan bahan di atas ikan.
Kukus selama 10 minit @ hingga ikan masak dengan api kukusan yang gelegak.
Itu aje,,dah siap, Jangan  lupe letak perahan air limau ye sebelom dan selepas di kukus.
Wajib nye makan panas panas,,kire baru lepas keluar dari kukusan,,baru laah kow kow punye taste.






Tuesday, 26 March 2013

RAINBOW KEK KARAMEL


HAI...!!

Kalau tak silap kkzu kek ini dah 2 tahun berada di blog kkzu yang mana resepinye di perolehi dari page FB
MUNIRA BAHAROM.
Terima kasih banyak ye munira  kerana ramai telah menjadikan kek ini sebagai ibu duit ,,yelah kek ini ramai penggemarnye. Nampak macam manis kan tetapi rasenye manis manis buah je.
Tetapi memandangkan ade juge yang baru nak mengenali dan bertanya mengenai kek ini di

DAPURKAKZU  makanye kkzu dengan suka suka nye telah  merenbo kan kek karamel ini..hahahaaa..
Ade juga yang tak pernah lagi makan kek ini walaupun ianye sangat lah popular di FB dan alam maya .
Kek yang laris di pasaran walaupun ringkas aje bahan bahan nye tapi AWAS  ye nak menzahirkan ianye menjadi sebiji kek kenalah buat selalu.
Walaupun dah di paparkan resepi dan step step nak membuatnye tetapi ramai juga yang hadir ke

 dapurKAKZU  untuk mengetahu cara cara nak membuatnye secara live sebab tak jadi kata deme.
Kkzu sendiri pun sebelom ini ade laaa juga beberapa kali meraung, kire kire 2 tahun dulu ,,hahaaahah sebab bile di terbalikkan aje kek ini , kek nye menjadi pelbagai rupe,,retak laa, sumbing laaa, blllaaa blllaa laa tetapi insyaallah kini tidak lagi menjadi masalah,,insyaallah. Tetapi kalau tak menjadi dengan cantik juge,,ianye di luar kotak fikiran.Dugaan terbesar juge,,hahaaa bile dah kek dah siap masuk oven,,pekakasnye yang nak di basuh penuh sinki you,,tapi yang bagusnye ianye tak berminyak,,boleh lalukan di bawah paip aje.

Loyang bunga SIZE 8  inci ini menjadi pilihan kkzu sebab kek nampak lebih besar.




Kek rainbow  karamel ini kkzu telah mewarnakan enam jenis kaler dan  susun lapis satu persatu di atas karamel.


 KEK KARAMEL ( loyang 8 )


BAHAN BAHAN

GULA HANGUS
  4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketike.

BAHAGIAN ATAS  ( KARAMEL )
 1 cawan  susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
* untuk menebal sedikit lagi karamelnye ( seperti dalam gambar )  kkzu telah menambah 1/3 cawan susu cair dan sebiji kuning telur

LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 /2 tsp baking powder
50 ml minyak  jagung @ minyak masak
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati

MERINGUE  ( B )
6 telur putih ( jangan ade  walaupun setitik kuning telur ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 /2 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.

* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA ( adunan kek )

1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( paste pandan contohnye )( adunan takkan tenggelam dalam karamel )berselang seli dengan cara ( marble )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah dengan suhu 180 C.
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadik dengan jayenye atau meraung sebab karamelnye melekat, wakaka....tips kek karamel boleh  LIHAT DISINI yeeee...( abai kan tips ini jika anda adelah pakar kek karamel )
8. Selepas di terbalikkan akan ade lebihan air gula yang banyak,,lap aje air gula perlahan lahan  menggunakan tisu di sekeliling kek dan di atas karamelnye.

SELAMAT MENCUBE YE...



Monday, 25 March 2013

Cakes di dalam DAPURKAKZU

 KEK karamel
 RAINBOW CAKE
DESIGN DARI owner kek ini

 red velvet size besar 4.5 kilo
size 10 x 20
 muffin coklat triplle
siap pack
 rvc

 RAINBOW CAKE


 RAINBOW CAKE

 COKLAT INDULGENT


RED VELVET ROSES
HAI...

kebanyakan kek kek ini telah di delivery kan ke sekitar  LEMBAH KELANG dengan cas rm 10 ke rm 15
Delivery biasanye waktu pagi hingga tengahari.

Sunday, 24 March 2013

Di Dapurkakzu

 hai....

amboiii santai sungguh kawan kite ni dok buat kek kan..

Cuaca bulan mac hingga jun di jangka panas terik kan...so ade sedikit panas bile dok kat dapor bersama dengan oven walaupun ade econ gitu.

Terima kasih buat semue yang sudi hadir  dan bakal hadir ke DAPURKAKZU ye..semoga kalian mendapat manfaat darinye.
Info selanjutnye boleh laaa LIHAT LIHAT DISINI.

Untuk pengetahuan semua ade sedikit rombakan harga untuk KELAS BULAN MEI DAN SETERUSNYE sesuai dengan peredaran masa dan kos operasi yang semakin tinggi ye,, be happy dan enjoy makan kek bile dapat buat dengan hasil air tangan sendiri kan.


Eda ~ coklat indulgent & rvc
19 hb mac


Sue su
23 hb mac
marble cheese brownies & rvc


Aien & kakak
24 hb mac
rainbow cake & black white russian cake


 black white russian cake

rainbow cake & black white russian cake