sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 9 March 2013

MEH LAAAA jengah...

 hai...!!

 KALAU NAK TAHU INFO SELANJUTNYE  KLIK DI SINI YE

hAAAA ini adelah anak dara kak Zuraida dari pandamaran , kelang.
Mula mula kk ida yang belajar, kali kedua dan ketiga kak ida ngan anak anak pulak.Kali ini kak ida bagi can sepenuhnye kat Aina dan Azida belajar buat kek lak.Walaupun baru belajar ..takpe buat pelan pelan dan harus buat selalu ye kat rumah nanti.
Kak ida kate,, haa lepas ni mama mesti nak tengok kek dah siap atas meja...hahaaaaa statement manja dari kak ida buat anak nye...kkzu sokonggggg 110 persen.


 Ini adelah tiramitsu spesis kek dan agak besar size nye.
Kalau nak layer dengan biskut pun boleh tapi kkzu gune spounge kek dan boleh tegak jadik sebijik kek,,kalau x kose buat aje dalam tupperware kan...ini yang kkzu selalu jual haaaaaa,,gune mascarpone cheese.


 pelan pelan lepe ye...
tiramitsu di salut lak dengan frreshcream, penambah rasa dan penambah ghupe.

 taraaaaaaa,,malu malu ADIK AINA..azi steady je..


 Time kasih banyak ye aina, azi sudi menjengah keDAPURKAKZU  lagi...kalau ade kekurangan dan terkasar bahasa maafkan acik ye...



Thursday, 7 March 2013

Double Coklat Indulgent CAKE

 Hai..!!

Jumpe lagi..

Mari cobe makan kek ini, anak kkzu kate hurrrrmmmm macam kek kat SR tapi yang pastinye ini adelah buatan homemade kan, pasti takkan 100 persen sama dengan kedai punye .Ade olahan yang kkzu telah buat mengikut citarasa dan macam biasa kek kek kkzu agak tinggi belaka. Adunan kek yang ringan. Tidak menggunakan gelatin seperti biasa.
Panduan dan rujukan dari  KAK CHAH & LINDA.



BAHAN BAHAN KEK

bahan A
5 biji telur kuning
150 ml susu segar
100 gm gula castor
75 ml minyak jagung

bahan B
165 gm tepung naik sendiri
35 gm serbuk koko
1 tsp nescaffe
1/2 tsp b.powder
1/2 tsp soda bokabonate
* ayak kesemua bahan ini

bahan C
5 biji putih telur
80 gm gula castor

1 tsp esen vanilla

Putar bahan A selama 8 minit.
Masukkan bahan B dan esen vanilla. Ketepikan,
Putar bahan C hingge kental. ( meringue )
Satukan kedua dua bahan dengan kaedah kaup balik.
Bakar kek pada suhu 170 C selama 50 minit hingga 1 jam dengan menggunakan loyang 9 inci.
Sejukkan kek dan potong kepada 4 bahagian.

** Jike mahu mendapatkan kek yang lebih padat putarkan  bahan A dan B sekali gus.( campurkan sekali )

**Ade pelbagai versi kek spouge boleh di gunakan ye, ikut citarasa yang mana lebih sesuai ye termasuk lah menggunakan spoung cake mix.


BAHAN MOUSSE PUTIH
100 gm coklat masakan putih
250 gm non dairy whipping cream
100 gm gula icing
150 gm butter ANCHOR ( salted )
2 biji kuning telur

Putar whipping hingga kental.
Cairkan coklat masakan putih
Putar butter dan gula icing hingga kembang, masukkan coklat cair dan kuning telur
Satukan bahan butter dan  whipping cream dengan kaedah kaup balik.
Bahagikan kepada 2 bahagian untuk lapisan di dalam kek.


BAHAN MOUSSE HITAM
150 gm coklat masakan hitam
380 gm non dairy whipping cream
150 gm gula icing
220  gm butter ANCHOR ( salted )
3 biji kuning telur

Putar whipping hingga kental.
Cairkan coklat masakan hitam
Putar butter dan gula icing hingga kembang, masukkan coklat cair dan kuning telur
Satukan bahan butter dan  whipping cream dengan kaedah kaup balik.
Ketepikan 1/3 untuk lapisan didalam kek.

 CARA MELAPIS KEK
kek
lapisan mousse puith
kek
lapisan mousse hitam
kek
lapisan mousse putih
kek
Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan mousse hitam.
Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam.
Tuang ganache ke seluruh kek.

GANACHE
300 gm coklat masakan
250 gm uht whipping cream
Masak atas double boiler. Bile telah jadi ganache , biarkan ianye sejuk dan pekat sedikit baru tuang ke seluruhan kek.Simpan kek di dalam petisejuk sebelom MAKAN.

Jangan marahhhh dengan gigitan kek yang lemak berkrim ini. Sama mcm kek secret..cair di mulut.

Wednesday, 6 March 2013

Layanss mata dan oder !!

kek coklat moist 2 kilo ~ size 9
strawberry atas permintaan ( cas )

 hai..!!

Mari nengok dan kalau nak oder sangat di galakkan menempah awal ye supaya kkzu boleh menyusun jadual dan membuat kek dalam keadaan tidak tergesa gesa.
Kekadang kalau oder hari nak esok,,kebetulan masa tu kkzu tengah busy memang laaa tak dapat nak tunaikan permintaan tersebut.
Tetapi kalau oder awal insyaallah yang dahulu di dahulukan.


 walnut carrot cake coconut hawaian
2 kilo lebih ~ size 10

 coklat indulgent
2 kilo lebih ~ size 9

 caramel cake
size 8 ~ sekilo ngam ngam


 kotak ~ persediaan untuk mengisi kek

 rainbow cake cheesecream ( campuran f/cream )
2 kilo ~ size 9

 kek coklat moist
2 kilo ~ size 9

 coklat indulgent
2 kilo lebih ~ size 9

 rvc cupcake
16 & 32 pcs



Tuesday, 5 March 2013

Mari belajar cara personal..

hai..

 Yani dari Bandar sri putra, bangi ditemani anak saudara nye yang kebetulan datang bercuti...ape lagi moh kite siti & yani same2 bersilat bermain krim kapkek.

belajar 2 jenis kek
red velvet cake & asas kapkek with topping pada 3 hb mac 2013 bermula jam 9 pagi hingga selesai.
Bawak balik 2 kotak kapkek & sebiji rvc

Ape ape maklumat yang kengkawan nak tahu mengenai kelas belajar ini boleh KLIK DI SINI YE
dan boleh laa book date untuk pengesahan kehadiran ye.


 Waaaahhhh layan zzzzsss laaa photo photo ini ye...
Say tq to yani  di atas gambar gambar yang cun ni ye..heee





Sunday, 3 March 2013

kek kawin 3. 3. 2013

 hai..!!

selamat sejahtera buat semua..

layannnzzzz laa photo photo kek ini ye..saket dada nak siapkan 2 set sekali gus ni berlainan kaler.
Nak delivery pun agak genTar sedikit sebab cuaca hari ini sangat panas kat KL. Petang nye  pulak.mencurah curah hujan siap dengan ribut sekali.Alhamdulillah selamat sampai kek nye.

 kek coklat ~ bawah 12 inci
kek renbo ~ atas  9 inci
tema ~ gold


 kek coklat ~ bawah 12 inci
kek renbo ~ atas  9 inci
tema ~ gold
~ cheesecream  ~
DELIVERY KE KG PANDAN, KELANG

kek carrot walnut ~ bawah 12 inci
kek coklat ~ tengah 9 inci
kek rvc  ~ atas 8 inci
~ cheesecream ~
Delivery ke DEWAN SILIKON, UPM