sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday 14 October 2011

MEE SUP UTARE



Salam semue....hari ni kan kkzu masak mee sup utare...kkzu belajar dari kawan sekolah lame kkzu yng berasal dari penang Siti Fazilah , dulu mase kkzu sekolah rendah pernah dok penang jap sampai tingkatan 3,tuu yang dok jumpe kawan yang lain lain,  noorliza, norlia, yati,nurhazita , nelly  kat fb ni,pio penang mari ...
Resepi ni yang simple  ,tak tauu laaa kalau  yang kat pasar malam tuu ade tambah rempah2 sepesel...anak2 kkzu kate..LULUS MAK..SEDAPPPPPP...;P..makan beulang ulang..jimat belanje,ye laa sebungkus je dah 3 ringgit,kalo 6 kepale makan 2 ke 3 kali sehari dah berape kan,ce kire...x kose,ngapppp aje lerrr..

RESEPI :  SITI FAZILAH

BAHAN BAHAN RENCAHNYE

1 MEE/BIHUN ( YANG BETUINYE KALER KUNING BIHUN TUU )
2 LOBAK ASIN CINCANG
3 BAWANG GORENG
4 DAUN SUP CINCANG
5 DAGING REBUS HIRIS
6 SAMBAL MERAH
7 BATANG SADERI HIRIS (SENDIRI TAMBAH )

BAHAN BAHAN KUAH

1. SEKILO DAGING LEMBU
2. AIR ( IKUT NAK BANYAK MANE )
3.1 PEKET REMPAH SUP ADABI
4. 1 LABU BAWANG BESAR
5. 4 ULAS BAWANG PUTIH
6. 1 INCI HALIS
7. GARAM DAN BAHAN PERASE

1 DAGING LEMBU KERAT BESAR2 DIREBUS HINGGE LEMBUT ( KKZU MASUKKAN SUDU MAKAN DALAM SUP UNTUK CEPATKAN DAGING EMPUK ) MCM2 PETUA ADE KAN..
2 MASUKKAN JUGE REMPAH SERBUK SUP ADABI,ASAM KEPING,GARAM SUPAYE DAGING ADE RASE REMPAH
3 BILE DAGING DAH EMPUK , KELUARKAN DAN HIRIS NIPIS2
4 HIRISKAN BAWANG KECIK / BESAR ,HALIA DAN BAWANG PUTIH, GORENG HINGGE GARING DAN MASUKKAN KEDALAM SUP  ( MINYAKNYE SEKALI )DAN TAMBAH SERBUK PERASE JIKE SUDI NAK MENGGUNEKANNYE.
5 KUAH PUN SIAP

BAHAN SAMBAL

1. 1 CAWAN CILI MESIN
2. 1 LABU BAWANG BESAR
3. 3 ULAS BAWANG PUITH
4. SUKU CAWAN AIR ASAM JAWA
5. 1 SUDU BESAR GULA MERAH
6. GULA, GARAM

1 CILI MESIN,BAWANG BESAR,BAWANG PUTIH DI BLENDER
2 TUMIS DENGAN SEDIKIT MINYAK, MASAK HINGGE GARING DAN CILINYE MASAK
3 MASUKKAN SEDIKIT GULA MERAH,GULA ,GARAM DAN AIR ASAM JAWA
4 SIAP SAMBAL NYE.

~ SELAMAT MENCUBE ~

CAKES 6

RVC CAKE





RVC CAKE

CARROT CAKE

SAJE  MAU KASIK  NENGOK JE KEK YNG KKZU BUAT...DECO2 NYE SIMPLE2 AJE...KEBANYAKANNYE CARROT CAKE DAN RED VELVET CAKE...INSYAALLAH ANTARE KEK YANG SEDAP DI MAKAN TERUTAMENYE CARROT CAKE WALNUT CHEESECREAM ...WAAAA CAYA LU...

Tuesday 11 October 2011

APAM SENYUM CHICKEN POP


SUMBER ; didaptasi dari apam senyum 


APAM MERKAH/MEKAR CHICKEN POP...senyummmmmm

bahan2

230 gm gula castor
2 biji telur...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste umtuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh cawan )
1/2 cawan coklat rice

care2

Pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang
Pastu masukkan tepung berselang seli ngan aiskrimsoda.
Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat rice

bahagikan kepade beberape bahagian..letak PEWARNE DAN PASTE yang disukai

kukus selame 7 hingge 10 mnit.
( dalam pic tuu tambah setengah cawan coklat rice )

pastu..senyummmmmm lerr sbb apam menjadik..

***pastikan telur ,gula dan ovellete dipukul hingge putih dan berkrim.

papercup dalam gamba size 8

****PERINGATAN*****
apam merkah/senyum/mekar yng kdng2 tknk senyum....ari ni apam kkzu senyum terbongeh.....waaaaaa..


petue yng bole gune pakai (kalo bekali kali buat apam tknk senyum gak...yng benarnye ikut je rsepi asal tuuu...kalo nk ikut lerrr..heeee
 


1. mase nak kukus air tuu biar2 betol gelegak
2. beli aissoda dalam botol yng tidak berais
3. bole gune gula kasar gak
4. gune tepung cap kunci @ wau @ cempake
5. telor suhu bilik


Monday 10 October 2011

COCO MOUSSE a.k.a. COCO INDULGENT






Hari ni kkzu menambah kan berat badan lagi dengan menikmati kek yang lemak berkrim ni....heee...meh cobe..

RUJUKAN ; Puteri Manja


Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko ..larutkan dgn 120ml air suam ( gune susu segar lagi sedap )
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

***kene putar gune high speed baru kek akan naik tinggi

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara KAUP BALIK. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan..( KEK NI KKZU BELAH 2 AJE SBB UNTUK MAKAN2..KALO JUAL AKAN BELAH 3.. )

*********************************

• CHOCOLATE MOUSSE

200 GM COKLAT MASAKAN
1 1/2 SUDU BESAR GELATIN
100 ML AIR
3 BIJI TELUR PUTIH
3 BIJI TELUR KUNING
300 GM WHIPPING CREAM
60 GM GULA CASTOR

**SUKATAN INI UNTUK 2 LAPISAN KEK..KALO UNTUK 4 LAYER MOUSSE KENE TAMBAH SUKATAN YE )



1 . PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT HINGGE 10 MINIT.BILE DH KEMBANG CAIRKAN GELATIN GUNE KAEDAH DOUBLE BOILER...KACAU PERLAHAN.

2 . CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).

3 . BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR.MASUKKAN TELUR KUNING. KACAU SEHINGGE SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEKETIKE

4 . PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.

5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BTK KRIM.

6 . SATUKAN BAHAN 3,4 DAN 5....KAUP BALIK AJE ADUNAN NI....LAPISKAN PADE KEK IKUT KREATIVITI MASING2 YE....

******MASE NAK SUSUN KEK KKZU GUNE LOYANG BASE BOLE BUKAK.