sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday 18 October 2012

Ikan bilis pedas kacang


hai

Makan pepagi dengan nasi panas sementara perut tengah lapao memang tak pandang depan belakang dah kut.Antara menu feberet kami sekeluarga hidangan pedas pedas  berapi ni. Sebenanrnye memasak makanan melayu tak perlu lah sukatan yang spesefic kan, bak kata campak campak je tetapi buat panduan kkzu akan tulis gak laa sukatan bahan bahan nye.

sumber : DAPUR-KAKZU

BAHAN BAHAN

2 cawan ikan bilis @  lebih laa kalau nak lebih ~ di goreng garing
3/4 cawan cili api
2 biji cili masak
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 keping asam keping
5 batang kacang panjang ~ potong kecil kecil
minyak


CARA CARA

Goreng ikan bilis hingga garing
Blender bawang besar, bawang putih, cili api dan cili masak ~ jangan hancur sangat
Tumis bahan blender hingga garing dengan lebihan minyak gorengan ikan bilis
Masukkan asam keping dan sesuaikan rasa garam dan gula nye
Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah di goreng dan kacang panjang hiris. Kacau jap sebati.

** boleh tambah sedikit belacan di dalam bahan blender, untuk pengidap resdung tegar abaikan aje ye.







Wednesday 17 October 2012

Durian Crepe

Crepe yang telah dimasak sementara menunggu giliran untuk di intikan dengan filling durian


Hai
Assalamualaikum

Demam !!!!!
Ye, demam melanda warga fb dan alam maya, ramai yang nak meng crepe dan nak tahu ape rasenye yang di perkatakan orang makan sampai tak hinggat donia.Sedap @ tidak begitu subjektif untuk di perkatakan.Cobe kat tekak memasing.
Komen dari anak kakzu yang no 2 angah ~ tak makan  langsung sebab tak suke durian
Komen dari anak no 4 azim ~ makan tak berhenti, ulang ulang makan, sedap laaa kan.
Komen dari anak kkzu no 3 ~ sedap gak
Komen anak kkzu no 1 along, dari jauh nengok gambar je,,sedapnye mak
Komen dari kkzu ~ eeemmmm sedap juga
Komen ari abang kkzu ~ ok yang sedapnye tang durian tuu fokus utama.
Resepi lak dah ade pelbagai versi dan ciptaan, tepuk dada lihat resepi nak pilih yang mana satu.Ada yang tidak menggunakan tepung gandum langsung dan menggunakan 7 @  5 jenis tepung seperti tepung gandum, tepung halus , tepung custard/honkwee, tepung hongkong, tepung jagung, tepung ubi dan tepung naik sendiri.You all boleh olah resepi yang sedia ade mengikut citarasa.
Pendapat kkzu kekuatan durian crepe terletak pada filling custard dan isi durian  di dalamnye, kulitnye lagi nipis lagi sedap supaya tak berasa seperti kueh lak.
You all kene cobe untuk menjawap pertanyaan diri sendiri ape rasenye durian crepe ini  sebab kelas yang di tawarkan untuk membuat crepe agak mahal juga..ye laaa durian kan mahal.
Kesimpulannye DURIAN CREPE khas buat peminat DOYAN.




Ini adelah cara nak meletak inti dan filling di dalamnye. Selepas melempeng kkzu meletakkan crepe di atas plastik.Wahahaaa kkzu punye crepe bekaler kaler. Buat kulit nye senipis yang boleh supaya ia nya tidak berasa seperti koi  lak.


Lepas letak inti durian tutup semula dengan whipping yang di putar kental. Boleh letak durian lebih dari whipping ~ ikut citarasa.  Lepas tu  lipat masuk kanan dan kiri sehingga membentuk seperti bantal yang penuh berisi kekabu gitu.Cara kkzu melempeng adelah dengan meratakan menggunakan bawah senduk seperti ini @ boleh juge lengggangkan kuali seperti membuat kueh ketayap.Bahagian bawahnye menjadi belah atas ( sedikit kasar ).Bahagian atas yang licin jadik belah bawah, so bile kita lipat crepe kelihatan akan licin bersih.


Nengok memang geram kan !! untuk peminat durian memang sesuai sangat lerr membuat dan memakannye.
 Variasi Resepi durian crepe boleh juga di lihat di
mylovelyfamily
Air tangan Reen Khan
Masam manis
juicycafe

~ TIME KASIH BANYAK BANYAK YE ~

BAHAN BAHAN

250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan ~ kkzu gune 1/2 biji kelapa parut di ambil santannye ~ kalo tak kose nak blender @ perah gunakan jek santan dah siap tuu. Fungsi santan akan menjadikan lempeng elastik , mudah nak di angkat dan tidak mudah koyak.
1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ~  untuk kaler hijau @  kaler yang di sukai  tetapi yang pemesnye kaler hijau pandan dan kuning.
1 sudu besar  butter di cairkan ~ fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali dan tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick.
2 sudu besar gula halus @ castor


CARA CARA

Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati ~ masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan ianye berketol. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas. Tak tapis pun takpe eiihhh.
Panaskan kuali tidak lekat ~ non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama aje. Masukkan sesenduk dan ratekan menggunakan belakang senduk seperti  ini.@ lenggangkan kuali.
Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu di terbalikkan.
Ulang hingga adunan habis di masak.

FILLING
2OO gm non dairy whipping creme ~ putar hingga kental
Isi durian  secukupnye
Cara menggulung @ melipat seperti di atas.

FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin, maka tukar lerr nama nye kepada JAGUNG CREPE & MANGO CREPE.







Tuesday 16 October 2012

Buttercream resepi



hai..

Buttercream recipe ( 1 )

400 gm creamwell
200 gm shortening
200 gm syrup ~ air gula pekat

Putar creamwell dan shortening hingga kembang
Masukkan syrup dan putar sebati aje ~ tidak perlu lama

Sugar syrup ~ cara memasaknye

200 gm air
400 gm gula
1 keping lemon ~ fungsinye supaya air gula tidak menjadi  'salji '

Masak hingga air gula menjadi pekat

* boleh menambah perisa seperti coklat/coffee/emulco paste dan sebagainye di dalam buttercream


Buttercream ( 2 )

500 gm krimwell
100 gm butter
260 gm gula icing ~ ayak
1 tbsp golden syrup
1 tsp butter flavour

Putar krimwell dan butter hingga kembang dan gebu
Masukkan gula icing, golden syrup dan butter flavour

Buttercream ( 3 )

140 gm telur putih
300 gm butter
300 gm shortening
300 gm gula di masak dengan 90 gm air serta sekeping lemon hingga pekat ~ jadikan syrup pekat

Putar putih telur hingge berbuih ~ menjadi meringue tak kental
Masukkan AIR GULA PANAS ( SYRUP PEKAT ), putar hingga adunan menjadi sejuk
Masukkan butter dan shortening hingga menjadi krim yang gebu.






Makan di mana hari ini !!!!

 Assalamualaikum

Wahhhh keenakan ayam kampung yang menjadik sebutan.Kkzu tak ketinggalan menikmati hidangan tengahari di MAT AYAM KAMPUNG di Sri Kembangan.
Rege nye sederhana mahal, kire  boleh di nikmati oleh pelbagai golongan .
Ayam kampung nye tak besar besar sangat tetapi cukup lerr untuk sorang makan dengan seketol ayam tu.
Di goreng original tampa ape2 rempah untuk mengekalkan rasenye yang aauwwww gitu.
Kedai yang kkzu recomenkan anda pergi bawak seisi keluarga.
Terletak di Vision Home Expo, Unit 22 Jalan Serdang Raya , selangor ( tepi highway KL seremban )  , Cawangan di Cyberjaya...
Kalau waktu puncak tengahari memang ramai tauuu orang datang.

 isshh issshh ni anak kkzu punye..angah ~ kuah ikan percik ngan ayam kampung goreng

 anak kkzu punye azim,  ade penambahan ikan keli lak..rege pun tambah ler ye

 ulaman ulaman segar..

ni lakkkk kkzu punyeeee ~ pucuk paku goreng, ikan bilis petai , kuah percik dan ayam kampung goreng,

 abang kkzu punye, eeeikk bang ckitnye lauk..

 Semuanye amik ayam kampung goreng sebagai menu utama. ~ keseluruhan rege nye 52.50 termasuk air minuman. 5 orang makan.


Kedai nye terletak di ~ Vision Home Expo, Unit 22 Jalan Serdang Raya , Selangor.

Monday 15 October 2012

Buat kek eeihh di DAPURKAKZU



kek di deco kek befday sempena befday anak ct yang jatuh pada 7 oktober


Siti datang lagi kali kedua ~ kek karamel & red velvet, senyum ckit siti dapat bawak balik kek 2 biji tuu..ngeeee

7 0ktober 2012


13 oktober 2012

Kak rohaya dari Bandar Sri Putra ~ rvc dan kek karamel
Kak  rohaya buat kek begitu pantas sekali, jam 1 petang dah siapp


 Kak Rohaya sempat menulis ayat di atas kek sempena birthday anak .
Sambil belajar buat kek terus jadikan kek befday....kan kan kak..









14 oktober 2012

Ini lak rombongan dari JB. Waah terharu sangat drive pepagi dari Jb sebab nak sampai ke dapurkakzu jam 9 pagi. Tepat pada waktunye Chumi, Zaini tiba di sertai seorang lagi dari Selayang, Siap bawak kerepek lagi buah tangan dari Zaini, ooouhhh kkzu memang hantu kerepek, sedap bangatttttt zaini kerepek PAGODA.


Russian kek dan renbo kek


Zaini & the cakes
 Zaini & Chumi taukeh kerepek PAGODA dari JB

 Kek di belah 3 di bahagi sama banyak.
dappp dapppp