sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 31 December 2011

YAHOOOOO....ecece umur bertambah lagi..




Assalamualaikum buat teman teman kkzu sayang, tahun 2012 bakal menjelme dan berlabuh la tahun 2011 yang banyak meninggalkan kenangan manis buat kkzu. Siape sangka kan niat hanye untuk bersuke suke berblogger dan berfb akhirnye menjadikan kkzu antare insan yang sebuk saban hari. Membantu menjana pendapatan dari rumah dengan membuat kek2 dan muffin.Dengan ikhlasnye kkzu berbesar hati dapat membantu pendapatan isi rumah walaupun tak lerr sekaye mane tetapi alhamdulillah kkzu sekeluarge sangat 2 berbahagia dengan kehidupan ini. Bersyukur pade ALLAH yang maha esa kerane telah memberi kite kehidupan yang nikmat nye sangat tinggi jike kite pandai menghargainye.Kkzu juge berharap diri ini lebih mengingatinye disaat susah dan senang, dunia dan akhirat, amin amin amin.

Awal 2011 kkzu mule berjinak jinak di alam maya ini, sepanjang tahun 2011 kkzu telah mempelajari banyak jenis jenis kek dan masakan  yang mane kebanyakannye resepi2 adelah dari kawan2 kkzu yang sangat baik hati sudi berkongsi resepi.Alhamdulillah kkzu mendapat ramai kawan dari seluruh malaysia dan singapura juge.

Yahoooooo, umur betambah lagi , ecece makin senje dah nampaknye, kkzu berdoa agar kehidupan ini akan lebih dirahmati . Duuummm daaammmm kedengaran bunyi bunga api disaat kkzu sedang menulis ini..syukur kkzu anak2  semue ade kat rumah, alhamdulillah mereke tak meraikan countdown tahun baru di pusat bandaraye atau mane2 lokasi. Tak perlu kite nak bersorak suke meraikan tahun baru, sebaik baiknye musahabah diri ape yang kite telah lakukan sepanjang 2011 dunia dan akhirat. Mengingatkan diri sendiri agar lebih bertaqwa hendaknye. amin amin

Tuesday, 27 December 2011

RUSSIAN BLACK n WHITE CAKES


 nyum nyum, abaikan dulu diet bile menikmati kek ini....heheee


Sape nak angkat tangan tinggi tinggi...


Walla kek yang mabeles dan terbaru dari DAPURKAKZU...

Yeeeeeee betul tuuu padanan kek coklat moist, ganache coklat, creamcheese berperise kopi di dalam kek pastinye padanan yang NGAM. Abaikan dulu diet ye, heeee, nikmati dulu rase kek yang lemak merdu ni...RUSSIAN BLACK n WHITE CAKES.

Tuesday, 20 December 2011

SUP SOTO



Suke tak makan sup soto, meh kakzu jawap, sukeeeeeee suke sangat, nak nak nye ade bergedil, ayooooo my feberet.Ade kelainan pade rase sup soto ni sebab  kkzu gune rempah khas dari TOKMAK dan kuahnye ade letak santan. Penyediaan yang sangat mudah bak kate 1, 2, 3 siap, gitu lerr bunyinye...meh nengok resepinye spesel dari tok mak.

RESEPI : Tok Mak

SUP SOTO

BAHAN BAHAN

Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan bawang merah*
1 cawan bawang putih*
1 cawan halia*
3 biji buah keras ( tumbuk halus )
2 cawan santan pekat
lade sulah, garam, bahan perase
Air secukupnye
3 sudu besar rempah ' tok mak '
Ayam secukup nye

care care

1.Tumis bahan * yang telah di blender hingge naik bau.
2. Masukkan rempah soto 'tokmak '
3. Masukkan air, ayam, buah keras, lade sulah dan sesuai kan rasenye.

BAHAN BAHAN ISI

NASI HIMPIT
SOUN DI GORENG DALAM MINYAK YANG PANAS
DAUN SUP/ BAWANG
BAWANG GORENG
SOS CILI API
ISI AYAM
BEGEDIL AYAM ( WAJIB ) MESTI MAU

pssstttt...bole massage kat  Tok Mak kat fb ye untuk dapatkan rempah spesel ni.

Monday, 19 December 2011

PETUA NAK SENYUM KAN APAM

.
Mari mari dengar ini cerita...kisah benar dan sebenarnye, untuk teman teman baru kakzu yang baru bace resepi APAM MERKAH ni kat dalam magazine SAJI...resepinye adelah benar belaka cume respon dari rakan fb kakzu 80 persen apamnye tak mau senyum, walllaaaaa cammane tuu, mari bace petua yang kkzu  nak turunkan ni.Actually resepi ni kkzu cedok dari wall KONGSI RESEPI dan kkzu teloh mengolah kan corak dan perisenye.Resepi ni adelah resepi asal , petua tuu hanye panduan sahaja diatas pengalaman kkzu mengepam apam merkah ni...kalau ikut resepi asal apam nye senyum....tabik springggg ttoiinggg kkzu ucapkan...yang benar apam kkzu senyyuummmm....

1. Gune aissoda ( air gas ) yang tidak berais, beli dalam botol biru
2. Sukat aissoda jangan penuh cawan, kurangkan sikit (kalau kandungan airnye lebih , apam berat dah takmau senyum )
3. Gune telur suhu bilik ( bukan dalam petisejuk )
4. Kukus menggunekan api yang besar
5. Gune gula kasar
6. Gune tepung cap kunci @ cempake
7. Yang paling penting dek senyum aje mase mengepam  apam merkah tuuu....heeheheee




SELAMAT MENCUBE YE...

Sunday, 18 December 2011

MEE REBUS BATU GAJAH


Mee rebus kakzu style...nak cube tak gengs, banyak versi mee rebus ade kat malaysia ini kan, , cayok cayok , resepi dari opah sedare kkzu yang dok kat Batu Gajah,Ipoh, Perak.Mase tuu bertandang raye tahun bile entah lerr, dah lame benar dah, bile makan bepino bijik mate , sedap weiiihhhh, aaissshhhh statment melampau lagi tuuu, Anak anak komen kate wookeyy mak  lulus, tapi tak buat selalu sebab pekene sekali sekale boleh laaaa mee ni, perut kite kan dah sebati ngan nasi, kalau tak makan nasik sehari mau meracau agaknye, ngaku ngaku....Jom  kite nengok bahan bahannye...tak same ngan mee rebus mamak @ johor punye,ni batu gajah mari punye....ipoh mali tarak sombong kentut tarak bunyi ( tagline orang perak ) ekeke....

RESEPI ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN KUAH

2 kilo ubi kentang ( rebus dengan kulitnye ) sehingge empuk
seringgit kacang dal @ 1 cawan ( rebus hingge lembt )
1/2 cawan udang kering merah @ biase
1 cawan udang hidup @ suke nak letak banyak pun boleh
air secukupnye
cili mesin ( tak sukat sbb ikut kepedasan yang disukai )
asam keping
gula ( wajib )
garam dan bahan perase

CARE BUAT KUAH

1. Ubi kentang di buang kulit dan di blender hingge halus
2. Kacang dal di blender juge
3.Udang hidup di rebus dan blender
4. Udang kering direndam dan di blender
5. Campurkan kesemua bahan dan masak hingge pekat dan berkilat.Kuantiti air bergantng pade kepekatan kuah yang kite nak sebabnye kkzu tak penah sukat.( sori ye dek )
6. Masukkan garam dan gula secukup rase dan yang pasti gula kene letak lebih sbb kuah mee rebus kene manis2 sikit kan.
7. Akhir sekali bile kuah dah masak gorengkan bawang kecil yang dihiris nipis sehingge kekuningan dan masukkan kedalam kuah tadi ( masukkan minyaknye sekali ) tujuannye untuk mewangikan kuah

BAHAN BAHAN MEE

Mee di celor sekejap
taugeh
daun bawang
cili hijau ( wajib, mesti mau )
bawang goreng
cekodok udang
tauhu goreng
telur rebus
@ ape ape aje rasenye nak letak, hentam saje lerrrr,

AKHIR KATE DARI KKZU SELAMAT MENCUBE YE.









Saturday, 17 December 2011

MIXER BUDGET


Mixer besar tak sampai 800 ringgit , speed laju , kalau ade budget lebih boleh beli brand berjename yang lebih power.


Mixer kecik tapi sape sangke power nye hampir menyamai mixer besar tuu...

Kawan kawan kkzu mencari mixer ke.....banyak jenis mixer di pasaran sekarang ni. Murah mahal semue ade, pilih aje ikut budget masing masing. Untuk mixer besar kkzu tak recomen mane mane sebab bergantung pade kewangan anda. Jike ade budget lebih boleh beli yang berjename terkenal, dalam @ luar negare.

Tetapi untuk mixer kecik kkzu recomen mixer CORNEL MODEL CSM 8007 berkuasa 250 watt dan ade 5 speed tersangat laju campor 1 kelajuan turbo.Harge untuk mixer kecik di pasaran lebih kurang je semue jename. Antare 80 ringgit ke 100 lebih sikit je.Gune mixer kecik pun berbaloi dik..insyaallah kek kek akan menjadik dengan jaye nye jugak bergantung pade air tangan kite sebenarnye.

Lain orang lain pandang, setengah orang kate pembakers harus ade mixer besar baru power dan ade style , bagi kkzu takde maknenye, kalau tangan kite dah ade seni buat kek insyaallah kek akan naik gebu TETAPI kalau ade budget besar beli laaaa mixer besar. ape salah nye kan...kkzu bercerite pade mereke mereke yang budget kecik, jangan gusar , beli micer kecik pun jadi lerrrrr.

Teringat mase kkzu kecik kecik dulu bile nak buat butter kek kene bergotong royong., ape tak nye semue nye putar dengan tangan, mase zaman dulu mane ade mixer bagai.Kot ade pun mak tak beli...heeeee.Sorang putar telo yang gune pemutar gegelong tu, sorang lagi putar marjerin, bepeloh dek nak menyiapkan sebijik kek tapi mase tuuu mane tauuu susah, suke lagi ade lerr sebab nak makan kek kan.Oven nye lak dah pasti oven kotak hitam tuuu. Masih ade jual lagi oven tuu tauu...65 ringgit kalau tak silap. Cube sekarang suruh buat kek putar gune tangan. kompom takmau buat punye, alamatnye beli kat kedai aje lerrrrr....ngaku ngaku.....

Thursday, 15 December 2011

Thursday, 8 December 2011

PAVLOVA


Di saat kesihatan kkzu yng berape nak ok ni PAVLOVA masih boleh dihasilkan dan dinikmati, ye laaaa bukannye nak kerah tenage yng banyak nak menghasilkannye,semuenye dilakukan oleh mixer.Oven lak kite on je dan set mase, nak menghasilkan MERINGUE lak masukkan je dalam mixer dan tekan speed...nak gaul kaup balik tepung pun 2 sudu besar je...so ringan adunannye.

Kakzu ni pun walaupun tokleh aktif sangat dan kene banyak rest buat mase ni , dok curi2 gak mase buat kek, degil kan disuruh rehat nak jugak buat keje,pastu kondem sekejap, cergas je sikit mule lerr dok belek resepi2....

Cerite perihal PAVLOVA ni adunan desert yng sangat serasi,bak kate serasi bersame, meringue yang gilerr manis, fresh cream yang ala ala icecream dan buah buah koktel yang masam, kalau nak makan pavlove  kene ade tige rase kombinasi tuu , kalo tak nanti rasenya tak ngam...

Penyediaan yang sangat mudah dan senang, budak tadika pun boleh buat, ecece melampau tu punye statement, insyaallah kalau ikut arahan dan suhu yang betul pasti pavlova menjadik,Kakzu telah mengintai blog MAT GEBU ( adnan ibrahim ) ntuk menghasilkan pavlova ni.TQ mat gebu,

BAHAN BAHAN

150 gram putih telur ( 4 biji putih telur )
1 cawan gula castor
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil cuka makan
1/2 sudu kecil esen vanilla

Whipping cream secukupnye ( PUTAR SEHINGGS KENTAL @ SOFT PEAK)

CARE CARE

1. Panaskan oven pade suhu 150 c selame 10 minit dan sediakan kertas baking paper, alas atas loyang
2. Putar telur putih hingge berbuih dan masukkan gule sedikit sedikit, putar hingge adunan menjadik meringue
3. Masukkan tepung jagung dan cuka makan, gaul kaedah kaup balik
4. Masukkan dan letak adunan diatas loyang dan bentukkan adunan pavlova membulat @ letak aje ikut suke nak bentuk ape.
5. Masukkan kedalam oven dan turunkan suhu oven kepade 120c dan bakar selame 1 jam 20 minit mengunekan api atas bawah.
6.Bile telah masak biarkan pavlova menyejuk dalam oven, renggangkan pintu oven sedikit

7. Letakkan whipingcream dan hias mengikut kreativi    anda ye, boleh aje nak letak ape2 buah pun, .sukeeeee hati.......

Wednesday, 30 November 2011

CAKES 11

 walnut carrotcake cheesecream..


 cheese brownies


 red velvet cake


kek karamel


red velvet cakes


 rainbow cakes

Layanzzzzz gambar gambar kek2 kkzu minggu ini yeeeee....macam macam ade....tapi deco kek kkzu memang simple aje, kire takde lerr rende renda bagai.....kebanyaknnye untuk beday n makan makan @ celebrate....layanzzzzzzzzz

Tuesday, 29 November 2011

KEK MARBLE TRIO



Salam sejahtera buat teman teman kkzu ye...kkzu tenggelam timbul kat sini sebab agak busy sikit ye..almaklum lerr banyak kerje yang tak sudah2...suri rumah katekan, semue keje nak buat.....

Banyak resepi kek marble kkzu dah cube tetapi kek yang satu ni betui2 kkzu berkenan sebab keknye tak berminyak dan bekas2 buat kek ni pun tak berminyak., so lembut dan gebu...resepi dari   blogger kesayangan ramai Mat Gebu.

Rujukan : Mat Gebu

BAHAN BAHAN ( LOYANG 9 )

300 gm mentega
280 gm tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tbsp susu tepung
5 biji telur
250 gm gula castor
1 tbsp ovelette
50 ml susu segar
1 tsp esen vanilla
1 tsp strawberry emulco
1 tsp coklat emulco

CARE CARE

1. Ayak tepung, baking powder dan susu tepung
2. Putar mentega hingge kembang.Masukkan tepung yang telah di ayak
.Gaul rate dan ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain satukan gula, telur dan ovellete.Putar sehingge kembang seperti nak buat bahulu.
4. Perlahankan speed masukkan adunan mentega sedikit sedikit hingge habis.Masukkan susu segar ( jike tiade gliserin )
5. Bahagikan adunan kepade 2 @ 3 bahagian  dan letak paste.
6. Bakar kek pade suhu 180 C selame 45 minit hingge 1 jam @ hingge kek masak.

notes : Untuk menjadikan kek corak marble, ambil chopstisk .Buat beberape pusingan pade kek.3 - 4 kali pusingan.



Thursday, 24 November 2011

KEK BUAH KUKUS



Kali terakhir kakzu buat kek kukus ni hampir 20 tahun dulu...waaaaaa, lamemye, ingat lagi tuu mase tinggal kat sungai way, rumah kayu atap zink...kalau hujan setitk pun dah berbunyi atap tuu, seronok mase tu sebab tanggungjawap tak besar macam sekarang, mase tuu anak anak masih bayi dan penghuni rumah tak ramai macam sekarang.Sekarang lagi seronok sebab anak anak dah besar panjang.

Balik kepade cerite kek kukus ni, kakzu punye resepi tak tau entah kemane ghaibnye, ni kakzu teropong kat blog MAT GEBU, izinkan kakzu letak resepi kat sini ye MAT GEBU, blogger yang tersohor dan tak lokek berkongsi ilmu masakan..Nampak macam tak same jek kek nye..heheeeee...huaahuaahuaa....yang pasti ngukusnye 4 jam adek2 ku...dan khabarnye kek ni tahan berbulan bulan lamenye..

KEK BUAH KUKUS

BAHAN-BAHANNYA 

375 g buah2an campuran (mix fruit) 
250 g mentega @ BUTTER
300 g tepung gandum* 
1 camca teh sodium bicarbonate* 
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak) 
3 biji telur gred A 
150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar') 
150 g gula pasir (untuk gula hangus) 
1/4 cawan badam keping (flakes almond) kakzu tk letak
1 biji pala, diparut (nutmeg) kakzu tak letak


care care


Didihkan air dalam kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. 


Tepung digaul bersama cream of tartar, soda bicarbonate dan ayak. Parut biji pala dan gaul rata. Masukkan buah2an campuran dan badan keping ke dalam tepung, gaul rata. Ini bertujuan mengelakkan buah2an tadi mendak dan tidak berterabur. Ketepikan.

Putar mentega bersama gula halus hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung + buah2an campuran tadi, gaul hingga rata dan matikan mixer.

Masak gula pasir tadi dengan api sederhana hingga menjadi karamel, terus mengacau hingga karemal bertukar coklat keemasan. Tuang dalam adunan kek tadi dan on kan mixer, putar rata. Berhati2 ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas dan merbahaya.
Alih adunan ke dalam tin, susun ceri seperti dalam gambar, jika suka. Tutup dengan aluminium foil, kemaskan dan ikat kelilingnya dengan tali rafia. 


Kukus 4 jam. Lepas sejam, periksa air dalam kukusan, tambah menggunakan air panas juga, jangan guna air sejuk!.. Bila masak keluarkan kek dan biar sejuk sepenuhnya. Bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam bekas sesuai....




Tuesday, 22 November 2011

KEK BUAH ' TEH '



Dah lame teringin nak makan kek buah tapi taknak beli punye...nak fresh keluar dari oven tapi sayang kek buah ni kene tunggu 3 hari baru keknye lembab...baru beberape jam keluar dari oven dah ngap masuk mulut..tak tahan kutttttt.
Koleksi resepi  yang memang dah lame tersimpan , dah bertahun tahun lamenye, cume kkzu gunekan air teh pekat untuk merendamkan buah2 tuu semalaman., sebab tuu namenye kek buah teh.


BAHAN BAHAN


250 gm butter
150 gm sula perang
4 biji telur
225 gm tepung gandum + 1/2 tsp b.powder
25 ml air sejuk
1/4 tsp coklat emulco


500 gm mixfruit direndam dengan 1/2 cawan air teh pekat semalaman


CARE CARE


1. Putar butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. Masukkan air sejuk dan coklat emulco
4. Gaulkan mixfruit dengan sedikit tepung
5. Masukkan tepung dan akhir sekali mixfruit
6. Bakar dalam loyang petak @ bulat 8 inci selame 1 jam setengah@ hingge kek masak pade suhu 160 darjah. ( oven akak 1 jam dah masak ).Lapik loyang dengan kertas dan griskan loyang.


**setelah kek masak sapukan permukaan kek dengan sunquick.

Sunday, 20 November 2011

CAKES 10

 RAINBOW CAKES


 rainbow cakes



 rainbow cakes



 kek karamel



coklat kek




coco mousse

Friday, 18 November 2011

RED VELVET CAKES PIC






SALAM buat teman teman kakzu...RVC CAKES @ red velvet cake atau kek merah namenye...layanzzzzz kek merah ni ye.....
kek merah ni di tempah oleh teman   fb kakzu mazwita dari damansara.....

Wednesday, 16 November 2011

KEK KEJU DURIAN



Antare cheesecakes pilhan.Tak rugi mencube nye ,Insyaallah sedap tauu, bau dan rase duriannye walla pio. Kepade  peminat durian, inilah masenye mempelbagaikan buah durian anda...makan ketike sejuk sejuk..fffuhhh mesti makan sampai pejam mate...

BAHAN BAHAN

200 gm biskut digestive
100 gm butter
* hancurkan biskut dan masukkan butter cair.Kacau sebati dan tekan padat ke dalam loyang 7 x 7 .Sejukkan dalam petisejuk selame 20 minit.

25O gm cheesecream
250 gm non dairy whipping cream
250 gm isi durian
100 gm gula castor
2 sudu besar madu
2 tbsp gelatin halal
60 ml air panas

CARE CARE

1. Putar whippingcream hingge kental dan softpeak.Simpan dalam petisejuk sebentar
2. Putar cheesecream , gula dan isi durian hingge kembang dan lembut
3. Cairkan gelatin dengan air panas.Kacau hingge gelatin larut.Masukkan gelatin ke dalam adunan keju
4. Campurkan adunan keju dan whipping putar tadi dan kacau dengan kaedah kaup balik perlahan.
5. Tuang dunan ke dalam loyang loose tin yang boleh di buka bawah nye.
6. Simpan dalam petisejuk selame 5 jam.







Tuesday, 15 November 2011

WALNUT PISANG MUFFIN



MUFFIN YANG LEMBUT DAN GEBUS....HARUS DI CUBE YE TEMAN TEMAN....

WALNUT PISANG MUFFIN ( RESEPI FROM 'MY RESEPI' DAN JUNE AHMAD )


bahan A:
2 cwn tpg gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat


bahan B:
1 cwn pisang emas lecek
2 biji telor 
1 cwn gula perang
1 cwn minyak masak
sedikit garam
50 gm kismis hitam ( KAKZU TAMBAH )
100 gm walnut ( KAKZU TAMBAH )


CARE CARE


1. Ayak bahan A masuk dalam mangkuk
2. Kocok kan telur, masukkan gula, kacau sebati dengan senduk
3. Masukkan minyak dan pisang lecek dan sedikit garam
4. Akhir sekali masukkan tepung, walnut dan kismis
5.Masukkan ke dalam acuan muffin
6. Bakar pade suhu 180 darjah selame 30 minit
7. Adunan ini tak perlukan mixer, hanye kacau dengan senduk.

Monday, 14 November 2011

FOTOSHOOT










Salam buat teman2 kkzu semue....maafkan kkzu  ye sejak  due menjak ni kkzu tk sempat update resepi2 baru, mase kkzu agak terhad sbb ade tempahan kek2 walaupun tak banyak sangat tapi kkzu buat keje semue dalam satu mase , ade resepi2 yang dah menanti giliran nak masuk, insyaallah nanti ye bile  kakzu betul betul ade kelapangan kkzu masukkan respi2 baru ye...
Semalam hari yng wallla sebuk buat kkzu...ILA n ABANG KAMERA MAN dari MAJALAH  SAJI datang romah kkzu buat fotoshoot beberape resepi...dan shoot gambar kkzu jugak...alahai moge2 gambar kkzu cun lerrr bile keluar magazine bulan january 2012 nanti ye..heheee..
Ade jugak nanti artikel kisah hidup kkzu yng tak seberape tuu...gambar yng kkzu shoot kat  fb ala2 biase tetapi dalam magazine dah tentuu shoot nye lebih profesional.....walaupun kek2 nya biase2 je....
wookey...salam sayang dari kkzu arrrrrr...muahhhsssszzzzz....

Saturday, 5 November 2011

CAKES 9



BROWNIES


 KEK KARAMEL SIAP MEKAP


 RAINBOW KEK...NENGOK PUN TAU KAN....



 KEK KARAMEL



 RAINBOW CAKES



 COKLAT CAKE KKZU STYLE


 KEK KARAMEL PUJAAN RAMAI

TAU KAN..BETOI TUUUU..RED VELVET CAKE


Salam aidiladha dari kkzu buat teman2 teman dan saudare2 kkzu sekalian...di kale ini kkzu tengah merendang ayam pencen kegilaan ramai kalo hari raye ...ye ke..heheee...ye lerrr kalo tak takkan ayam pencen naik harge sampai 10 ringgit sekor...tu pun ramai yng dok bebaris nunggu giliran nak beli ayam pencen....mahal pun tetap laku...ayam dare time ni dok diam diam eeeihhhh.....

layan gambar2 kek kkzu aje ye...time ni jugak kkzu dah keletihan toben orang perak kate.....takpe esok raye aidiladha kam..bole sembahyang pagi raye dan rilex2.....

SALAM SAYANG DARI KKZU YE......

Tuesday, 1 November 2011

TRIPLE COKLAT CHIPS MUFFIN



Masih lagi cite bab MUFFIN....dan masih lagi kkzu gune resepi CHEF HANIELIZA cume kkzu jadikkan triple muffin...Rasenye insyaallah lagi sedap ,lembab dan kaye ngan rase coklat...

COKLAT CHIPS MUFFIN ( HANIELIZA RECIPE )

BAHAN BAHAN
1 CAWAN BUTTER ( CAIRKAN )
2 CAWAN SUSU SEGAR
2 BIJIK TELUR
1 TSP ESEN VANILLA

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN COCO POWDER
2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BIKABONATE
2 CAWAN GULA PERANG
100 GM  COKLAT MASAKAN

1/2 CAWAN COKLAT CHIPS ..NAK LETAK LEBIH PUN BOLEY, TAK DOSE EIIH NAK  LETAK BANYAK2..hehhee

CARE CARE

1. CAIRKAN BUTTER
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN DAN SUSU CARE DOUBLE BOILER
3. KOCOKKAN TELOR ( KACAU JAP JE, GUNE PEMUKUL TANGAN JE ) DAN MASUKKAN GULA.
4. MASUKKAN BUTTER CAIR
5. MASUKKAN SUSU BERCAMPOR COKLAT TADI BERSELANG SELI NGAN TEPUNG YANG BECAMPUR COCO POWDER, B.POWDER DAN SODA BIKARBONATE. ( KASIK AYAK DULU )
6. MASUKKAN COKLAT CHIPS
7. MASUKKAN DALAM ACUAN YNG DISUKAI ( kkzu gune cup size 8 )
8.BAKAR PADE SUHU 180 SELAME 20 MINIT

**NOTES DARI KKZU****
RASE DAN   STRUKTUR NUFFIN BERBEZE DARI CUPCAKES.MUFFIN AGAK KASAR , CUPCAKES PULAK LEBIH HALUS.
UNTUK MENDAPAT KAN MUFFIN MEREKAH GUNEKAN BAKING POWDER ' DOUBLE ACTION ' DAN BAKAR MUFFIN PADE SUHU 200.