sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday 24 June 2016

Wednesday 22 June 2016

BISKUT KACANG




BISKUT TRADISI SEJAK ZAMAN BERZAMAN. SEDAP RANGUP DAN BERLEMAK.
TAK CAYA...MOH COBE


BISKUT KACANG


1. 1  MANGKUK KACANG TANAH YANG TELAH DIGORENG TANPE MINYAK / PANGGANG DALAM OVEN SELAME 1/2 JAM ( GARING CUKUP MASAK ) DAN DIBLENDER SEPARE HALUS (TAK KIRE MANGKOK BESAR MANE )
2. 3/4 MANGKOK GULA ICING
3. 2 MANGKOK TEPUNG GANDUM
4. 1 MANGKOK MINYAK ( MINYAK MAZOLA @ MINYAK MASAK ..BOLE AJE MANE MANE

.5. 1/2 TSP GARAM HALUS




Notes : BOLE JUGA GUNA SUKATAN CAWAN.

Notes : masukkan minyak sedikit2

CARA CARA


1. GAULKAN KESEMUA BAHAN HINGGE SEBATI
2. MINYAK TUU MASUKKAN SEDIKIT SEDIKIT  YE..JANGAN TUANG SEMUA SEHINGGA MENJADI DOH BISKUT
2. BULAT  BULAT KAN @ TEKAP GUNA PENEKAP YANG DISUKAI...SAPU TELUR KUNING DI ATAS NYA

3. BAKAR SELAMA 15 HINGGA 20 MINIT @ SEHINGGA MASAK.
4.SUHU 160 -180..


NOTES ; BISKUT NI CEPAT MASAK SEBAB TAKDE KANDUNGAN LEMAK DALAMNYA 
.

Tuesday 21 June 2016

KUEH KERIA


KUEH KERIA

Lama dah tak buat kueh ni...layan tekak di bulan ramadhan ni...buat sendiri lebih terasa ubi nye kan...

800 gm ubi keledak
1 1/4 cawan tepung gandum
Rebus keledek hingga lembut di campur dengan 1sudu kecil garam
Lecek ubi hingga hancur
Masukkan tepung semasa ubi masih panas
Uli hingga sebati
Biarkan sejuk suam sekejap
Bulat bulatkan kueh ...buat lubang tengah
Goreng hingga keemasan
Sira gula
1/2 cawan gula kasar
1/2 cawan air
Masak gula dan air hingga pekat dan berbuih ( anggaran 5 minit )
Masukkan kueh keria...tutup api...teruskan menggaul kueh hingga gula mengeras dan menjadi putih kering mcm dlm gambar.
Notes : boleh tambah tepung jika nak kueh yng lebih keras
‪#‎dapurkakzu‬
‪#‎kuehmelayu‬
‪#‎jommasak‬