sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 31 March 2012

CAKES 21

CCMC ( CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE )

Assalamualaikum buat semue. Hari ini takde entry resepi ye tetapi layan lah gambar2 kek di DAPURKAKZU ye.
 Ini juge termasuk dalam senarai jualan.CCMC (chocolate cheese moist cakes )


 CCMC (chocolate cheese moist cakes ) setelah di potong.

 WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM

 BLACK WHITE RUSSIAN CAKE

 ITALIAN RAINBOW CAKE


  WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM

APAM SENYUM 2 MERKAH pun nak menyelit...
pandan
strawberry
keladi
blueberry

Wednesday, 28 March 2012

CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKES

Assalamualaikum ..

.

Amacam terliur tak bile lihat chocolate cheese moist cakes ini. Diolog tangkap leleh, lemak berkrim, makan sampai pejam mate dan sampai hidung kembang kempis gitu. Bile kkzu terpandang buat kali pertame kkzu dah dapat agak kek ini mesti sedap dan moist.Pade waktu itu juge ke bakery mencari cheese dan biskut tiger , kebetulan bakery belakang rumah aje, walaupun due ke tige hari ni kkzu agak sebuk sikit.Hari ini pulak mengepam apam merkah 200 pcs, mak aii bagai nak tercabut segala sendi ni.Nasib baik apam nye semue senyum.Biase lah kkzu selalu ketinggalan keretapi, ramai yang dah cube kek ini, Inilah kek yang depe dok masuk dalam botol yang menjadi trend sekarang ni.Haiii kek dalam botol, dulu dot dot dalam botol, cerita wayang daaaa...

Kek nye ade 4 lapisan termasuk base biskut yang sangat ngam adunanye.Base biskut begitu sepadan sukatannye dan mampat dan rangup.Penggunaan biskut tiger di buat base memang sedap selain dari biskut marie, digestive , lemak dan oreo.Bagi kkzu biskut tiger lebih sedap,, crunchy dan berlemak.Rasenye base nye boleh tebalkan sikit. Biase lah kkzu kan, resepi ni dan ape ape  resepi pun kalau boleh oter @ repair, oter aje lah, ye lah nengok ape stok barang yang ade dekat dapur.Ape pun ucapan terime kasih kepade  damnmachine yang telah mengepos resepi ini di Myresepi. Sebelom  mencube nye kkzu telah membace semue komen komen yang di beri.Rate rate nye mengatekan kek mereke tidak menjadi kek yang boleh di potong. Entah laa, bile kkzu nengok ade aje kandungan gelatin maknenye ia nya akan menjadi sebiji kek.Kalau tak mahu letak gelatin boleh susun aje di dalam gelas atau bekas bekas yang sesuai dan makan menggunakan sudu.Tetapi yang lapisan atas (2 )  kalau takde gelatin putar dulu whipping uht hingge soft peak , baru satukan dengan cheese.


Resepi ini boleh di lihat di

 Juwita
 Dauz
 My resepi

BAHAN BAHAN ( kkzu menggunakan loyang base petak 8 inci ) ( bulat 9 inci ) ~ ade la perubahan yang kkzu lakukan mengikut citarasa kkzu ~

Lapisan bawah ( 1 )
180 gm biskut tiger
110 gm butter

1.Hancurkan biskut tiger. ( kkzu masukkan dalam plastik dan tumbuk gune penggelek karipap, amik kau sekejap je dah hancor )
2. Cairkan butter dan satukan dengan biskut.
3. Tekan padat dalam loyang base ( loyang boleh bukak ) dan masukkan dalam petisejuk sementara nak siapkan lapisan atas.


Lapisan Atas (2 )
250 gm creamcheese
120 gm gula castor
150 gm uht whipping cream
*1  tbsp gelatin
* air panas secukupnye ( bahan * di kacau hingga sebati )


1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
2. Masukkan whipping cream
3. Gelatine dan susu segar di satukan dan masak atas api hingge gelatine larut.( kkzu campurkan gelatine dengan 60 ml air panas dan kacau hingge larut )
4.Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.
5. Tuang adunan cheese ke atas base biskut dan sejukkan di dalam petisejuk selama 1 jam @ hingga mengeras ( mungkin lebih cepat keras mengikut suhu petisejuk masing2 ye.




Chocolate mousse ( 3 )
300  gm whipping cream ( kkzu gune non dairy whipping rich gold label ) ( vivo pun ok juge )
1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )
1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan )

1. Putar whipping hingge softpeak
2.Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.
3. Tuang ke atas lapisan cheese tadi dan sejukkan di dalam petisejuk sehingge mousse keras sebab last sekali kite nak tuang ganche )

Chocolate ganache ( 4 )
35 gm serbuk koko
50g m gula castor
150 gm whipping
80 gm coklat masak
30 gm mentega

1. Satukan kesemua bahan dan masak care double boiler.
2. Tuang ke atas lapisan chocolate mousse yang telah keras tadi dan sejukkan semalam atau sebaik baiknye 8 jam untuk mendapatkan adunan seperti kek.Kalau buat dalam gelas atau bekas tak payah laaa tunggu 8 jam, nanti meleleh pulak air liur tuu kang. .Kalau buat malam makan lerr pagi pagi, kalau buat pagi makan lerr malam, kalau buat waktu petang sendiri mau ingat laaaa.
Kkzu telah derhake laaaa buat gancahe ini..Jangan marah..

Resepi ganache kkzu ( kkzu buat yang ini )
300 gm coklat masakan
220 gm whipping uht
Masak atas double boiler





Tangkap leleh tuuuu...

KEK COKLAT INDULGENT LAGI


Satu lagi resepi KEK COKLAT INDULGENT dari Dapurkakzu.Nampak aje resepi panjang berjela tetapi proses nye tip top sekejap aje dah siap 



Bahan bahan asas yang di perlukan.
1. whipping non dairy yang telah diputar kental
2. coklat masakan cair
3. Adunan butter putar





Actually resepi ini kkzu tidak ikut sepenohnye dari Chah .Anyway terime kasih ye CHAH sudi berkongsi resepi. Untuk adunan kek coklat kkzu masih mengekalkan resepi lame dari Kak Liza ( hanieliza )dan kkzu hanye membuat mousse coklat sahaja.Kkzu saje saje nak mencube resepi baru dan berxperimen di dapur.Kesudahannye kkzu telah mengisi beberape  bekas piring kecil dan di isi beberape potong kek indulgent di atasnye dan telah di pos kepade anak anak jiran yang memang sangat sangat jarang jumpe kek kek lapis lapis macam ini.Anak anak kkzu alahai tukang nengok dan tester aje nampaknye.Mengade ngade kan.


By ; Chah
Olahan ; Dapurkakzu



Chocolate Chiffon

Bahan A
45gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
6 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
150gm gula kastor
195gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
90ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
11/2 tsp esen vanila

Bahan B
6 biji putih telur
90gm gula kastor
3/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed. ( atau putar telur kuning,gula, air dan minyak hingge kembang baru masukkan tepung ) ( kek akan naik tinggi sedikit )
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.



BAHAN BAHAN UNTUK MOUSSE COKLAT ( telah di doublekan sukatannye sebab kkzu tidak membuat mousse putih )


200 gm coklat masakan
300 gm butter ~ kkzu gune butter anchor salted
4 biji telur
2o0 gm gula halus ~ kkzu guna gula icing ~ ayak
500 gm non dairy whipping cream ~ kkzu gune anchor whipping uht
50 gm serbuk koko ~ kkzu tambah 


CARE CARENYE


1. Cairkan coklat secare double boiler dan ketepikan
2. Putar whipping cream hingge bertanduk @ kental. @ soft peak
3. Putar gula icing  dengan butter hingge kembang . Masukkan serbuk koko dan coklat yang di cairkan dan kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan whipping dan kacau kaedah kaup balik.


CARE CARE NAK MELAPIS KEK


1. Potong kek menjadi 4 keping
2. Letak sekeping kek di atas papan kek
3. Sapukan 1/4 topping mousse coklat di atas kek
4. Letak kek di atas mousse dan ulang proses sehingge menjadi 3 lapisan mousse dan 4 keping kek
5. Baki 1/4 lagi moousse coklat disalut pade keseluruhan kek.
6.Masukkan kek dalam petisejuk beberape jam, baru di tuang ganache coklat.


GANACHE


300 gm coklat masakan
250 gm whipping uht


1.Masak atas api care double boiler
2.Panaskan whipping sehingge berbuih di tepi bowl dan masukkan coklat dan tutup api
3.Tuang ganache  ke atas kek.
4.Masuk kek ke dalam petisejuk.



Tuesday, 27 March 2012

SIMPLE TIRAMITSU



RESEPI ; GOBOK BURUK 


Ini adelah sukatan untuk Tiramitsu size kecil dan simple penyediaannye.Boleh juga disusun di dalam gelas @ bekas kecil.

BAHAN BAHAN

250 gm cheesecream
200 gm non dairy whippingcream
60 gm gula icing
1 tsp nescafee
biskut lady fingers secukupnye @ spounge cake
1 cawan air nescaffee

CARE CARE
1.Putar creamcheese dan gula icing hingge kembang , masukkan nescaffe
2. Putar whipping cream hingge kental @ softpeak
3. Satu kan bahan dengan kaedah kaup balik
4.Step 1 susun biskut lady fingers yang di celop ke dalam air nescaffee, step kedua susun adunan cheese dan ulang hingge habis.
5. Masukkan dalam petisejuk selame 4 jam untuk hasil yang nyumm nyumm.
6. Boleh juge di lapis kan dengan blueberry/strawberry filling.Susun di dalam gelas @ bekas kecil.






Monday, 26 March 2012

JAPANESE COTTON CHEESECAKES WITH TOPPING

Kek ini telah di oder oleh costemer kkzu dari UPM..Melihat kepade ayat power atas kek sudah pasti untuk yang tersayang kan.Sedap di makan bersame filling.


 Kek yang baru siap di bakar, belum pakai baju lagi. kek masih togel.Kek ini apebile di bakar akan naik tinggi tetapi apebile di keluarkan dari oven kek akan menurun sedikit.



Part ini yang paling penting dalam penghasilan japanese cotton cakes  iaitu MERINGUE iaitu adunan putih telur dan gula halus.Putar sehingga adunan tidah jatuh apebile di terbalikkan.Ramai yang tanye mengape kek mereke padat aje..inilan jawapannye..



Bahagian ini ialah campuran meringue dan adunan cheesecream.dan bahan bahan lain.Putar kaedah kaup 
balik sahaja.

by ; Chef zam
rujukan ; sasha rahmat

RESEPI NYE KLIK DI sini.


.

Sunday, 25 March 2012

KASWI PANDAN


First time kkzu buat dan makan kueh kaswi pandan.Melihat pade resepinye dah tahu senang aje nak buat kueh kaswi ini. .Kebiasaan kueh kaswi gula merah rase nye kan kenyal kenyal sikit. Tetapi kueh ini lembut aje rasenye. Awalnye Kak Zaharah yang bagi kkzu terliur bile Kak Zaharah mengepos gambar kueh ini dekat wall FB.Make kkzu pun mengintai ke blog YATIE MEMORIES  yang mempunyai berjenis jenis koleksi resepi kueh talam.dan nak intai intai macammane nak menghasilkan kaswi pandan ini.Jangan marah ye yatie kkzu telah meneropong ke rumah yatie.Rasenye lembut dan bau pandan sangat semerbak cume kkzu telah kurangkan kandungan gulanye.Anak anak kkzu pun suke kaswi pandan ini.


RUJUKAN ; YATIE 

BAHAN BAHAN

2 cawan tepun gandum
4 cawan air pandan ( kkzu gune 20 helai daun pandan )
1 1/2  cawan gula pasir
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung beras
kaler hijau
1 sudu besar pandan paste
2 sudu kecil air kapur makan

1 biji kelape parut putih
sedikit garam ( gaul pade kelape )

CARE CARE

1. Blender kesemua bahan .
2. Tapis adunan yang telah di blend ke dalam loyang  9 inci yang telah di alas plastik dan di sapu sedikit minyak.
3. Kukus selame 40 minit.
4. Setelah masak biarkan kueh ini betul betul sejuk baru boleh di potong.
5. Gaul kueh dengan kelpae parut putih yang telah di campur sedikit garam

notes ;
kebiasaanye kueh kaswi setelah di kukus akan ade takungan air di atas kueh, senget kan sedikit loyang, biarkan air takungan tersebut meleleh ke bawah.
Potong menggunakan pisau plastik untuk mengelak kan kueh kaswi melekat di pisau.