sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 4 July 2012

Chocolate Indulgent ~ Double Chocolate Cake


 Salam buat semua....
haaaaa tersiarnye gambar kek ini make nye bertambah lagi koleksi versi INDULGENT CAKE. Kali ini Dapurkakzu telah mencube satu lagi resepi  kek indulgent yang kkzu rase kek dan mouuse nye lebih soft dan ringan.Ape ape pun terpulang pade you allsssss ye nak menilai nye sedap atau tidak. Anak anak kkzu kate ok rasenye...sebab nye kkzu dah membuat beberape jenis indulgent.

Teringat mase mula mula makan indulgent cakes pemberian dari adik kkzu...jakun eeeihhh mase tuu. Itulah kek yang kkzu rase paling sedap dan masih teringat sampai hari ini. Semua orang tahu kan siape punya kedai tuu ...

SUMBER : MY SECRET RECEPIES BOOK ( CHEF AMY HENG )

BAHAN BAHAN

* BAHAN KEK
5 biji telur ( grade A )
170 gm gula castor
1 1/2 tbsp coklat emulco
50 gm tepung gandum ~ ayak
50 gm tepung jagung ~ ayak
50 gm tepung naik sendiri ~ ayak
20 gm coco powder ~ ayak
25 ml minyak jagung

Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan coklat emulco.
Dengan menggunakan spatula @ senduk masukkan kesemue bahan ayak dan gaul kaup balik hingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak jagung.
Masukkan adunan kek kedalam loyang 9 inci yang telah di gris.
Bakar kek pade suhu 180 C selama 45 minit.


* Mousse coklat & putih
750 gm UHT whipping cream
170 gm coklat masakan putih ~ cairkan kedah double boiler ~ BIARKAN BETUL2 SEJUK
200 gm coklat masakan hitam ~ cairkan kaedah double boiler ~ BIARKAN BETUL2 SEJUK

Putar UHT whipping hingga kental ~ soft peak.
Bahagikan UHT whipping yang kental kepada 2 bahagian.
1 bahagian di campurkan coklat masakan putih, 1 bahagian lagi di campur coklat masakan hitam.Gaul sebati.

*Syrup
1 tbsp nescaffe @ instant coffe powder
10 tbsp susu segar
Bancuh hingga sebati

* freshcream ( untuk menutupi keseluruhan kek )
200 gm non dairy whipping cream
Putar hingge menjadi kental

* Chocolate topping ( ganache )
300 gm coklat masakan
250 gm UHT whipping cream
Masak atas double boiler hingge menjadi ganache

CARE MELAPIS KEK
Potong kek kepade 4 lapisan ~ kek dapat agak tipis ~ memang begitu ye
Renjiskan syrup ke atas kek ~ boleh gune berus juga.
Letak kan separuh mousse putih dan letak kek yang kedua, renjiskan syrup.
Letak kesemua mousse hitam dan letak kek yang ketiga, renjiskan syrup.
Letak baki mousse putih dan letak kek yang keempat dan tutupi keseluruhan kek dengan freshcream.
Biarkan kek beberape jam di dalam petisejuk.
Curah kan ganache di keseluruhan kek.

` UCAPAN DARI KAKZU ~ SELAMAT MENCUBE '



Monday, 2 July 2012

Chocolate Orange Cheesecakes


You alls nak cube tak cheese cakes ini, uuuhhh tidak ,,, kkzu buat aje tapi makan ciput je sebab pioooo cheese tuu kek ni....ooowwww siape yang suke gilerrrr cheese boleh buat aaaarrrrr....

SUMBER : My Secret Recepies Book ( Chef Amy Heng )

BAHAN BAHAN
bahagian base
180 gm biskut tiger @ seangkatan dengannye ~ biskut lemak, digestive,marie
50 gm almond nibs
120 gm butter ~ cairkan

Satukan bahan dan tekan ke dalam loyang loose base tin 9 inci.
Masukkan dalam petisejuk sementara kite siapkan bahan kek

bahan kek
750 gm creamcheese
80 gm gula perang
250 gm coklat masakan ~ masak atas double boiler hingga cair
250 ml uht whipping cream
50 ml sunquick
30 gm tepung jagung
4 biji telur
2 biji parutan kulit limau ( oren )

CARA CARA

Putar creamcheese dan gula perang hingga lembut .
Masukkan whipping uht dan sunquick
Masukkan coklat masakan dan gaul sebati
Masukkan tepung jagung dan akhir sekali masukkan telur serta parutan kulit oren
Masukkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar adunan cheesecake ini care double boiler selame 1 jam pade suhu 160 C.
Bile kek telah masak biarkan kek di dalam oven beberape jam.
Sejukkan kek di dalam petisejuk selama beberape jam lagi .

Tips ~ bile kek telah sejuk keluar kan dari loyang base dan tolak perlahan lahan ke papan kek.



CARE BEGINI ~ DALAM GAMBAR ~ TIDAK PERLU MEMBALUT LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL DAN AKAN MENGHINDARKAN AIR DARI MASUK KE DALAM LOYANG KEK.