Udang Tempura, suke takkkkkk, jawapnye suke kannnnnnnn.
Mari kkzu nak cerite sikit sebelom nak goreng , udang ni kene kasik operate dulu , kalau tak bile di goreng nanti akan jadi udang kerepot, takmo takmo udang kerepot.Langkah pertame mule mule buang kulit dulu, tinggalkan bahagian ekor je
Langkah kedue pulaskan udang tu , maknenye kedepan jadik belakang, yang belakang jadik depan....ade paham, kalau tak paham gak garu jek kepale tuuu....
Langkah ketige, kelar kan udang tuuu ngan pisau.
Langkah keempat picit2 kan badan udang tuu sampai jadik lonjong ( panjang daaaa )
Langkah kelime......haaaaa baru lerr bile udang di goreng nanti akan jadik panjangggg dan besar...tu lerr yng orang jepun dok buat kalau makan udang tempura kat restoran jepun tuuu...ade reti aaaaaa.....
BAHAN BAHAN
1 CAWAN TEPUNG GANDUM @ TEPUNG TEMPURA
1/4 TSP BAKING POWDER
SEDIKIT GARAM
AIR UNTUK BANCUH TEPUNG ( MAAF YE, TAKDE SUKATAN , KIRE BANCUH JE MCM NAK GORENG PISANG, BIAR PEKAT SIKIT )
MINYAK PASTI MAUUUUU, KALO TAK CMMNE NAK GORENG KAN.
CARE CARE
1.BANCUH TEPUNG,AIR DAN GARAM HINGGE SEBATI.
2. CELUP DAN BEDAK BEDAK KAN UDANG KAT TEPUNG DULU .
3. CELUP UDANG DALAM TEPUNG YANG DAH DIBANCUH TADI
4. GORENG SEHINGGE KEKUNINGAN
5. MAKAN & NGAP
***************************************
SELAMAT MENCUBE
Salam...thanks sudi share sedikit cara penyediaannya kat sini...
ReplyDeletedah lama tak buat....cicah sos pun sedap kan?
ReplyDelete