sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 21 July 2011

ALMOND LONDON





Resepi untuk almond london ni ade pelbagai dan macam macam.Kkzu biase buat yang ini.
Cerite mengenai  biskut ni kkzu selalu agak agak  je sukatan tepong tak pernah sukat pulak, ikut lembut diatangan.

ALMOND LONDON.( resepi 1 )

1 cawan @ seketul butter
1/2 cawan gula halus ( icing )
1 telor kuning
segenggam almond powder
tepung kek (self raising flour) secukupnye ( kkzu tk penah sukat tepung..tu lerr problemnye, selalu agak2 je keras lembutnye )

CARE CARE

1. Putar butter,gula dan telor kuning hingge lembut @ sebati.
2. Masukkan tepong kek dan almond powder
3. Uli hingge sebati dan lembut ( tak melekat ditangan )
4. Bulat2 kan dan masukkan kacang almond sebiji yang telah di panggang.
5.Bakar selama 20 minit @ sehingge masak pade suhu 160 C.

notes ; biskut ni cepat masak sebab kurang kandungan gula.

 notes ; cairkan coklat masakan dengan care double boiler, celop biskut dan masukkan dalam paper cup

notes ; tepong redrose berfungsi merangupkan biskut




Monday, 18 July 2011

KEK GULA HANGUS


kek gula hangus, insyaallah tak jemu dimakan...



Assalamualaikum....

Cerite mengenai  kek ni kan ade banyak resepi dan step2 nak buat nye tetapi kali ni kkzu dapat resepi yang paling senang nak buat..masyaallah..kocok kocok je..insyaallah kek nye naik tinggi,lembut dan bersarang.



Jiran kkzu cikgu liana yang ajar kkzu kek ni cume yang kkzu agak blurr kek cikgu liana bebaris baris sarangnye..kek kkzu besarang kecik2.Ape pun kkzu tetap sangat sangat puashati dengan rasenye....
meh meh kalo nak cube...


BAHAN BAHAN


1 mug gula kasar ( jadikan gula hangus )
1 mug air ( bile gula dah hangus masukkan air )
6 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 mug minyak
1 sudu kecil soda bikarbonate ( sukat tinggi )
1 mug tepung gandum


care2..



1  Ayak tepung n soda bikabonate
2  Kacau susu dan minyak hingge sebati
3  Masukkan telur satu persatu
4  Masukkan air gula hangus
5  Masukkan tepung sedikit demi sedikit
6  Gris loyang dengan minyak @ majerin
7  Tapis adunan tadi kedalam loyang petak 8 x 8
8  Bakar selama 1 jam pade suhu 160 ...



** bole jugak di blender adunan ni setelah dikacau sebati dan tuang ke dalam loyang dengan care kaedah ' teh tarik '...