sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 18 June 2016

BISKUT KELAPA CLASSIC



 Kakzu nak share resepi biskut kelapa resepi dulu dulu. Crunchy tau dan tak perlu kasik mekap biskut ni.Resepi di share dari kelab whatsap kami ( ex SRC )

BISKUT KELAPA CLASSIC ( DOLU DOLU )

BAHAN BAHAN

1 cawan butter
3/4 cawan gula icing
1 telur kuning

1 cawan tepung gandum atau tepung REDROSE
1 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan kelapa kering ( beli di bakery )

CARA CARA

Satukan kesemua tepung dan gaul sebati
Putar butter, gula & kuning telur hingga sebati aje ( jangan lama )
Masukkan kelapa kering dan tepung
Uli sebati dan terap  guna acuan kesukaan masing masing
Bakar selama 20 minit suhu 170

Notes : Masukkan tepung separuh...uli dan masukkan lebihan tepung sedikit sedikit ( uli sehingga adunan tidak melekit di tangan )

Notes : tidak perlukan habiskan tepung jika adunan sudah cukup keras



Friday, 17 June 2016

DOUBLE COKLAT CHIPS BISCUITS


DOUBLE COKLAT CHIPS BISCUITS

BAHAN BAHAN

400  gm butter
2  telur kuning
150 gm gula castor 
70 gm gula perang
1 tsp choc emulco
4 tbsp coklat powder
*
410 gm tepung redrose @ tepung gandum
50 gm tepung custard
70 gm tepung ubi
20 gm tepung jagung
1  tsp soda bikarbonate
1 1/2  tsp b.powder
250  gm coklat chips
200  gm almond nibs ( panggang )

CARA CARA

1. Putar butter,gula castor,gula perang dan telur kuning hingge sebati
2. Masukkan serbuk koko dan coklat emulco
3. Masukkan kesemua jenis tepung ( termasuk b.powder dan soda bikabonate ) yang telah di gaul sebati dan telah di ayak .
4.Masukkan  coklat chips dan almond yang telah dipanggang.
5.Tepek tepek kan  ( cubit cubitkan adunan lepas tu tekan dengan garpu )  atau ikut  kreativiti masing2
6.Bakar pade suhu 170 @ ikut  kepanansan oven masing2.
7. Bakar selame 20 minit


notes ; Ape itu tepung redrose....tepung tuu same je macam rupe tepung gandum tetapi fungsinye untuk merangupkan biskut. Ade jual di bakery shop.


notes : jangan bakar terlalu lama sebab biskut  ni ade banyak kandungan coco powder, nnti biskut rasa hangit


SELAMAT MENCUBA
Semoga dengan sedikit perkongsian ini  akan menambahkan lagi silaturohim antara kita sesama rakan di alam maya
Biskut kesukaan anak anak kkzu di hari lebaran, tak lebaran pun suka jugak, tinggal lagi tak larat nak buat selalu aje
kakzu kalo bikin biskut ni comfirm berbalang balang, lebih kurang 3 adunan resepi...




Thursday, 16 June 2016

JOM mASAK !!

 lemak nangka, kentang sambal, ikan cencaru sumbat & air asam

 ikan merah masak tempoyak, daging goreng, pucuk ubi goreng & sambal belacan

 lemak ketam, ikan goreng, ikan masin cili api & urap pegaga

 nasi lemak sambal sotong & ayam goreng

udang berempah, kailan goreng, ikan tenggiri goreng & air asam

Alhamdulillah syukur kite masih bernafas di saat ini. Dapat memasak dan mengerja kan ibadah berpuasa walaupun sedikit keletihan

Kakzu masak setiap hari sebab anak2 & suami suka berbuka makan nasi dan lauk2 yng masih panas dan fresh.Kami belom lagi ke bazaar sebab depa ni tak makan kueh2 masa berbuka. Tapi kkzu beli juga kueh sesekali layan tekak nak makan manis2.

Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa semua..

Tuesday, 14 June 2016

JOM oder CAKES

 RAINBOW CAKE
LEMON CHEESECREAM
 WALNUT CARROT CAKE

 RED VELVET

 RUSSIAN CAKE

 RAINBOW CAKE

 VANILLA SPOUNGE CAKE

 RED VELVET

 DALAM NYA KEK COKLAT MOIST
SIZE 18 X 9
4 KILO

 RUSSIAN CAKE

 RED VELVET

 PANDAN GULA MELAKA

 KEK KARAMAL

 KEK COKLAT MOIST

 VANILLA SPOUNGE CAKE

 RUSSIAN CAKE

 RAINBOW CAKE
4 KILO

 RUSSIAN CAKE


 CCMC
COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE

 CCMC

 KEK COKLAT MOIST

 KEK COKLAT MOIST

 FUDGE BROWNIES

 FUDGE BROWNIES

 WALNUT CARROT CAKE




KEK COKLAT MOIST

Salam Ramadhan buat semua
kek kek ini ade lah oder oder sebelom Ramadhan hari tu...
Oder raya sudah di buka ya...kami akan delivery paling last sehari sebelom hari raya
Nak oder whatsap kkzu 017 6331252

Monday, 13 June 2016

ROTI JALA


KZU  nak share resepi roti jala dari group MAHN. Terima kasih pada penyumbang resepi..
Sebelom tu kan kzu baru aje lepas mengemas rumah sejak dari semalam...opsss bukan rumah tempat kita tinggal tu tapi rumah kedua kkzu di alam maya ni...SEMANISGULA
Tempat kkzu mencurahkan rasa hati, mempamerkan hasil jualan kek kek sepanjang tahun, share2  resepi, intai2  resepi dan macam2 lagi laaaaa
Bulan Ramadhan kkzu merelax kan diri simpan energy utk bersolat Tarawikh di malam hari.
InsyaAllah seminggu sebelom raya kzu akan kembali busy di dapur menyiapkan tempahan oder kek utk hari raya.Costemer kkzu dah boleh oder sekarang ya.



Sukatan dalam sekilo..nak buat sikit pandai2 la bahagi darab tolak ye

ROTI JALA

1 kilo tepung
3 biji telur
3 tin susu air ( sukat air guna tin susu )
1 tin susu segar
1 tsp garam
100 ml /gram minyak
pewarna kuning/hijau

Bancuh kesemua bahan dan blender hingga sebati
Panaskan kuali..lengser dengan sedikit minyak..mula la menjala hingga habis ye
* kzu guna botol muncung tiga

SELAMAT MENCUBA ** GERENTI JADI **


FB PAGE : DAPURKAKZU
IG : DAPURKAKZU
WECHAT : DAPURKAKZU

Sunday, 12 June 2016

KUEH LIMAS



Kueh limas xpress...resepi asal yng ori dalam daun pisang berbentuk sampan
Baru je borak2 pasal kueh ni kat group tadi terus pecut bancuh sbb telayor dik..bulan puasa ape2 pun teringin
Beze tau kueh limas, kueh tako dan kueh tepung pelita...rupa kueh memang hampir sama..
Kueh limas asal dari perak gune sepenuh nye tepung gandum..
MEH AKAK SHARE RESEPI

Lapisan bawah
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan + air daun pandan
Kaler hijau
Satukan kesemua bahan dan blender hingga halus...tapis
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1/ 2 sudu kecil garam
Satukan dan tapis
1. Masukkan 2 sudu besar gula kasar dalam bekas nak di kukus ( kuantiti gula bergantung pada besar bekas )
2. Masukkan adunan hijau ...agak2 setengah bekas
3. Kukus selama 10 minit
4. Kemudian tuang bahgaian atas ( adunan putih ) dan kukus selama 7 minit dengan api sederhana
5. Angkat dan sejukkan

 ** dapat 4 empat bekas seperti dalam gambar
** gula kasar akan menjadi seperti air gula selepas di kukus