sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday 13 April 2012

Kek Santan Keladi


Assalamualaikum...

Selamat petang , menu kkzu untuk minum petang hari ini KEK SANTAN KELADI. Resepi dari biras kkzu yang dah lame kkzu tak aplikasi kannye .Pernah dulu kkzu buat kek ni jadik bantat, punca utame nye kkzu telah tersalah putar tepung dengan mixer, pantang nombor 1 tuu ye. Selepas di putar telur hingge kembang , bile masukkan tepung dan santan hanye gaul KAUP BALIK sahaje perlahan lahan ye,insyaallah kek ini akan jadik gebu dan kurang kalori apebile tiade penggunaan butter di dalamnye namun ade sedikit kandungan kalori di dalam santan .


BAHAN BAHAN

6 biji telur size B
1 3/4 cawan gula
1 sudu besar ovelette
3 cawan tepung gandum ~ ayak
1 sudu kecil baking powder ~ ayak
1 cawan santan pekat ~ santan kotak ( kara )
1 sudu besar keladi paste ~ atau ape ape paste lain yang di sukai
1 sudu kecil esen vanilla

CARE CARE

Putar telur, gula dan ovelette hingge kembang dan putih ( berkrim )
Masukkan tepung ( BERCAMPUR B .POWDER )  sedikit sedikit dan santan . Gaul care kaup balik perlahan hingge sebati
Masukkan paste dan esen vanilla
Masukkan dalam loyang 9 inci dan bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170 C.



Thursday 12 April 2012

Telur Mata Sambal


Haaaaa ini lah menu wajib di Dapurkakzu kalau takde stok lauk lain, bukan sahaja menjimatkan tetapi menjadi kegemaran anak anak dan kkzu juge. Makan lah dengan nasi panas panas dan kicap lagi ngam kan.

BAHAN BAHAN

5 biji telur
2 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
3/4 cawan cili mesin
1/4 cawan cili sos
2 sudu besar gula
garam

CARE CARE

Goreng telur menjadi mata kerbau dan letak tepi.
Tumbuk bawang putih dan bawang kecil
Tumis bahan tumbuk hingge naik bau , masukkan cili mesin dan masak hingge cili garing
Masukkan gula, garam, cili sos dan sedikit air agar sambal sedikit berkuah
Tuang ke atas telur mata tadi.


garam

Wednesday 11 April 2012

Puding Jagung Custard


Assalamualaikum..

Di suatu petang teringat kkzu kepade arwah opah satu ketika dahulu selalu buat kueh ini. Mase tuu kkzu masih  kanak kanak tadika gitu. Selalu balik ke kampung di kampung nyiur, Parit ,Perak. Pade waktu itu arwah opah suke masak menggunekan dapur kayu api walaupun ade dapur gas dan dapur minyak tanah.
Kueh lama kan tapi masih di nikmati hingge kini, yang teruknye kkzu selalu makan tapi tak pernah mengacau kueh ini, kkzu hanye menggunekan jagung biji dalam tin berbanding arwah opah kkzu suke menggunakan bijian jagung betul yang di hiris nipis.

Tak susah nak buat , hanye perlu bancuh dan mengacau  dalam kuali hingge pekat dan berkilat aje.Masukkan  dalam acuan dan masuk dalam peti sejuk, dah boleh menkmati kueh ini..

RUJUKAN ; myresipi

BAHAN BAHAN

1 cawan tepung custard
3/4  cawan gula
1 cawan jagung dalam tin
4 1/2 cawan santan
secubit garam

Campurkan kesemua bahan dan kacau hingge sebati dan mesra.
Masak atas api dengan menggunakan api sederhane, masak hingge adunan pekat dan berkilat
Tuang ke dalam acuan yang di sukai dan sejukkan dalam petisejuk.





Tuesday 10 April 2012

8 SIFAT PAKAIAN WANITA ISLAM

Assalamualaikum..


1. Pakaian itu mestilah menutup aurat
Rasulullah saw bersabda :
Telah berkata Aisyah .a “ Sesungguhnya, Asma’binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis ” Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya”
2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badan dari luar
“Dua orang ahli neraka yang belum pernah saya lihat adalah : kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh”
(Riwayat Muslim)
3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit , tetapi longgar atau selesa dipakai.Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu.
Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab .a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemidian berkata , “Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!” Lalu seseorang berkata “ Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya .” selanjutnya Umar berkata, “Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak”
4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya( terutamanyya pakaian seperti jilbab atau abaya) . Menurut Ibnu Kathir di dalam tafsirnya pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam)
5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki yang ajnabi.Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh Rasulullah saw sebagai zaniyah, yakni pelacur atau penzina.
“Wanita apabila memakai wangi-wangian , kemudian berjalan melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur ” (Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi)
6. Pakaian itu tidak bertashabbuh dengan pakaian lelaki yakni tiada meniru –niru atau menyerupai pakaian lelaki
Telah berkata Ibnu Abbas :
“Rasulullah saw telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki”
(Riwayat Bukhari)
7. Pakaian itu tiada bertashabbuh dengan pakaian permpuan-perempuan kafir dan musyrik
8. Pakaian itu bukanlah libasu sh-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah , untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.

Monday 9 April 2012

Frambozen Kenari


Kali terakhir kkzu membuat biskut FRAMBOZEN KENARI ialah pade syawal yang lalu. Mase tu masih terpinga pinga dan tergaru garu kepale macam mane nak buat biskut ini dan kali ini adelah sesi membalas dendam...wakaka...Kali ini walaupun bukan musim raye ape salah mengookies kan, belajar sebelom hari raye tiba dan buat kudapan di petang hari. Kali ini   ade lerr rupe biskut frambozen kan walaupun sapuan jem nye tak berape nak kemas sebab tak sabar punye kes, sapu jem pade biskut masih panas, jadi jem nye meleleh ke tepi.

Dari segi rasenye walawe crunchy munchy dan kkzu telah kurangkan banyak sukatan gula pade royal icing supaye tidak lerr melekat kat anak tekak kemanisan nye. Tak susah sangat nak buat nye cume kene bakar 2 kali, itu aje..Hasil nye insyaallah pasti you all suke..


Olahan ; dapurkakzu
Boleh di lihat di blog kesayangan ramai ; Azlita Aziz


Step to step secare ringkas klik di Dapur Kakzu..

BAHAN BAHAN

200 gm butter
1 biji kuning telur
3/4 cawan gula icing
100 gm serbuk almond @ cornflakes hancur
1/2  cawan susu tepung
1 3/4 cawan tepung gandum @ redrose

Putar butter dan gula icing hingge sebati. Masukkan kuning telur.
Satukan  serbuk almond dan  susu tepung.
Satukan kesemua bahan hingge menjadi doh ~ kalau adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit.
Lapik tray 12 x 12 @ 10 x 10 dengan baking paper .
Letak adunan dan tekan padat , cucuk dengan garpu supaye biskut masak dengan cantik.
Tekan dengan Cutter dan bakar biskut selame 30 minit pade suhu 170 C.
Bile biskut telah masak angkat Cutter, sapu jem dan royal icing dan tekan CUTTER semula.Susun badam flakes di atasnye. Bakar lagi selame 20 minit. Kemudian kurangkan suhu kepade 100 C dan bakar lagi selame 1 jam untuk proses mengering dan mengrunchy kan.royal icing.
Keluarkan CUTTER dan biarkan biskut sejuk sebelom di angkat.

TOPPING
jem blackcurrant secukupnye ~ kkzu pilih jem strawberry
badam flakes secukupnye ~ panggang dahulu

ROYAL ICING
2 biji putih telur
80  gm gula castor
2 sudu besar tepung jagung
~ kalau suke topping yang tebal double kan aje sukatan ini.

Putar putih telur dan gula castor hingge menjadi meringue, masukkan tepung jagung dan kacau kaup balik hingge sebati.



Sunday 8 April 2012

Jom Kite Makan


Assalamualaikum,
Hari ini kkzu nak bawak you all jalan jalan cari makan di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi steak house. Antare kedai pilihan kami sekeluarge kalau kkzu meraikan celebrate.Sori to say anak anak kkzu dah tak mahu potong kek mak nye lagi. Ape tak nye kalau dah selalu sangat makan kek testing, heeeeee gitu lerr nampaknye kan. Jom kite check out lokasinye.


Kedai nye memang ade ciri ciri kedai omputih.Seronok beronok kalau makan kat sini cume kadangkale agak bising sikit kalau ramai orang, habis tuu kalau dah semua nye nak menyembang.Servis nye pun sangat cepat dengan staf anak anak mude yang peramah peramah belake. Baye anak kkzu aje stafnye, mude remaje..

Austin Steak House
Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

Location ; 55 GF, Jalan Kajang Impian 2/1
Taman Kajang Impian
43650
Bandar Baru Bangi
Selangor

Bermule jam 5.00 petang hingge 2.00 pagi






wowwww ..CHICKEN WINGS DAN SOS MASAM MANIS


Chicken Chops, Harge nye sangat berbaloi., tak sampai 10 ringgit sepinggan satu set.


Layan.. mesti you all terliur kan, kkzu pun same..Ade lagi kami oder, lamb chop dan mee sizzling  , sudah lupe nak ambil gambar, lapar you, terus ngap, pun sedap jugak..

my sons along dan azim

Airnye memang di beri gelas besar.Paling feveret KIWI JUS...2 ringgit aje segelas..