INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Wednesday, 17 October 2012

Durian Crepe

Crepe yang telah dimasak sementara menunggu giliran untuk di intikan dengan filling durian


Hai
Assalamualaikum

Demam !!!!!
Ye, demam melanda warga fb dan alam maya, ramai yang nak meng crepe dan nak tahu ape rasenye yang di perkatakan orang makan sampai tak hinggat donia.Sedap @ tidak begitu subjektif untuk di perkatakan.Cobe kat tekak memasing.
Komen dari anak kakzu yang no 2 angah ~ tak makan  langsung sebab tak suke durian
Komen dari anak no 4 azim ~ makan tak berhenti, ulang ulang makan, sedap laaa kan.
Komen dari anak kkzu no 3 ~ sedap gak
Komen anak kkzu no 1 along, dari jauh nengok gambar je,,sedapnye mak
Komen dari kkzu ~ eeemmmm sedap juga
Komen ari abang kkzu ~ ok yang sedapnye tang durian tuu fokus utama.
Resepi lak dah ade pelbagai versi dan ciptaan, tepuk dada lihat resepi nak pilih yang mana satu.Ada yang tidak menggunakan tepung gandum langsung dan menggunakan 7 @  5 jenis tepung seperti tepung gandum, tepung halus , tepung custard/honkwee, tepung hongkong, tepung jagung, tepung ubi dan tepung naik sendiri.You all boleh olah resepi yang sedia ade mengikut citarasa.
Pendapat kkzu kekuatan durian crepe terletak pada filling custard dan isi durian  di dalamnye, kulitnye lagi nipis lagi sedap supaya tak berasa seperti kueh lak.
You all kene cobe untuk menjawap pertanyaan diri sendiri ape rasenye durian crepe ini  sebab kelas yang di tawarkan untuk membuat crepe agak mahal juga..ye laaa durian kan mahal.
Kesimpulannye DURIAN CREPE khas buat peminat DOYAN.




Ini adelah cara nak meletak inti dan filling di dalamnye. Selepas melempeng kkzu meletakkan crepe di atas plastik.Wahahaaa kkzu punye crepe bekaler kaler. Buat kulit nye senipis yang boleh supaya ia nya tidak berasa seperti koi  lak.


Lepas letak inti durian tutup semula dengan whipping yang di putar kental. Boleh letak durian lebih dari whipping ~ ikut citarasa.  Lepas tu  lipat masuk kanan dan kiri sehingga membentuk seperti bantal yang penuh berisi kekabu gitu.Cara kkzu melempeng adelah dengan meratakan menggunakan bawah senduk seperti ini @ boleh juge lengggangkan kuali seperti membuat kueh ketayap.Bahagian bawahnye menjadi belah atas ( sedikit kasar ).Bahagian atas yang licin jadik belah bawah, so bile kita lipat crepe kelihatan akan licin bersih.


Nengok memang geram kan !! untuk peminat durian memang sesuai sangat lerr membuat dan memakannye.
 Variasi Resepi durian crepe boleh juga di lihat di
mylovelyfamily
Air tangan Reen Khan
Masam manis
juicycafe

~ TIME KASIH BANYAK BANYAK YE ~

BAHAN BAHAN

250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan ~ kkzu gune 1/2 biji kelapa parut di ambil santannye ~ kalo tak kose nak blender @ perah gunakan jek santan dah siap tuu. Fungsi santan akan menjadikan lempeng elastik , mudah nak di angkat dan tidak mudah koyak.
1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ~  untuk kaler hijau @  kaler yang di sukai  tetapi yang pemesnye kaler hijau pandan dan kuning.
1 sudu besar  butter di cairkan ~ fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali dan tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick.
2 sudu besar gula halus @ castor


CARA CARA

Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati ~ masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan ianye berketol. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas. Tak tapis pun takpe eiihhh.
Panaskan kuali tidak lekat ~ non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama aje. Masukkan sesenduk dan ratekan menggunakan belakang senduk seperti  ini.@ lenggangkan kuali.
Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu di terbalikkan.
Ulang hingga adunan habis di masak.

FILLING
2OO gm non dairy whipping creme ~ putar hingga kental
Isi durian  secukupnye
Cara menggulung @ melipat seperti di atas.

FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin, maka tukar lerr nama nye kepada JAGUNG CREPE & MANGO CREPE.







17 comments:

  1. As salam.. saya nak minta copy resepi2 dalam blog akak ni yer. tq

    ReplyDelete
  2. salam...terima kasih kerana sudi kongsi resepi...semoga hidup Puan sentiasa diberkati.wasaalam , Jun

    ReplyDelete
  3. salam, adoi kak zu sdpnyer crepe durian ni, cantik sungguh kejadiannya. jue ni dah la minat durian.. nk kena try buat ni tp ada org cakap utk resepi doh guna byk tepung dan rasa doh bila makan pn lain dia akan cair je dalam mulut. betul ke kak zu? tolong komen ye nanti akak blh la join/follow blog jue http://jujueahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. filling castard tu letak katne plak.tak pham saya...filling custard tu campur ngan wiping cream tu ke?

    ReplyDelete
  5. amin amin.....

    fiiling kastard tuu campur kan dengan whipping ye..

    ReplyDelete
  6. salam..filling custard tu letak masa mana sbb fresh cream lg isi durian lg..huhu

    ReplyDelete
  7. akum..thank kak bg resepi nie..rase cam nak buat..terliurr la..huhuu

    ReplyDelete
  8. sy nak share resepi ni boleh.

    ReplyDelete
  9. tq kak....syg yg bujang ni pun nak balik try...nak buat bersama emak..hehe...

    ReplyDelete
  10. Ermm.. terliur sungguh.. saya nak cuba..nak cuba..tak sabarlah.. tq ye shared resepi..

    ReplyDelete
  11. Hmm nampak lazat.terima kasih atas perkongsian resipi. Boleh saya cuba buat untuk keluarga :)

    ReplyDelete
  12. Haah. Ni buat layernke? Layer durian, then cream, then custard? Ke campur je cream tu dgn custard filling?

    ReplyDelete
  13. wah.. menarik akan dicuba, dh lama cari resepi:))

    hafizahsamsudin.com

    ReplyDelete