hai..
Buttercream recipe ( 1 )
400 gm creamwell
200 gm shortening
200 gm syrup ~ air gula pekat
Putar creamwell dan shortening hingga kembang
Masukkan syrup dan putar sebati aje ~ tidak perlu lama
Sugar syrup ~ cara memasaknye
200 gm air
400 gm gula
1 keping lemon ~ fungsinye supaya air gula tidak menjadi 'salji '
Masak hingga air gula menjadi pekat
* boleh menambah perisa seperti coklat/coffee/emulco paste dan sebagainye di dalam buttercream
Buttercream ( 2 )
500 gm krimwell
100 gm butter
260 gm gula icing ~ ayak
1 tbsp golden syrup
1 tsp butter flavour
Putar krimwell dan butter hingga kembang dan gebu
Masukkan gula icing, golden syrup dan butter flavour
Buttercream ( 3 )
140 gm telur putih
300 gm butter
300 gm shortening
300 gm gula di masak dengan 90 gm air serta sekeping lemon hingga pekat ~ jadikan syrup pekat
Putar putih telur hingge berbuih ~ menjadi meringue tak kental
Masukkan AIR GULA PANAS ( SYRUP PEKAT ), putar hingga adunan menjadi sejuk
Masukkan butter dan shortening hingga menjadi krim yang gebu.
tima kasih kak .. mmg tengah cari buttercream yg best2
ReplyDeletenak tye kakzu dan sesiapa shj yg blh menjwb soalan sy ni..kalo simpan icing yg tlg di warnakan dlm peti sejuk brape ari/mggu/bln blh tahan??
ReplyDeleteSalam perkenalan kak..
ReplyDeletesaya dah mencuba buttercream resepi akak yg no 3... Alhamdulillah cantik kejadiannya.
terima kasih kak.. sy kongsikan semula di blog sy.. harap halalkan ilmunya yer
terima kasih..
http://monasrie.blogspot.com/2013/09/rainbow-cake-aka-kek-pelangi.html