INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Tuesday, 20 November 2012

CREPES durian



hai..

Kkzu nak berkongsi 1 lagi resepi DURIAN CREPE yang meletop ni dari  FB Eyna Haneyna yang baik hati telah sudi mengongsikan resepi durian crepes yang meletop ni tauu. Dengan komen komen yang di baca crepe menjadik dengan jayanye dan tipis sekali. You ols boley cobe ye dan terima kasih banyak banyak buat Eyna.
Bile dah siap bancuh kan makk aiii cairnye adunan tuuu tapikan itulah yang menghasilkan crepe yang betul betul nipis tapi tak koyakkkkk. Bile kite gulung kan crepe kan ianye dapat 1 gulungan yang kemas dan tak berasa macam koi pun.Boleh gandakan adunan untuk dapatkan lebih crepe.

Sumber : Eyna

BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan  menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream  tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG.
Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.




nengok nengok..nipis jek kulit nye...adoooo lemaknye weiiihh...



Ade 1 lagi resepi menggunakan 12 biji telur dan 5 jenis tepung  tapi you ols cube yang tuu dulu ye.


~ SELAMAT MENCUBE DARI KKZU ~

14 comments:

  1. Bestnye kak zuuuu... dpd mggu lps org nk try,tp x try2 wat bnde ni.. so akan dpertimbangkn ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cobe tauuu...nanti tak lerr fening dok mikir crepes ni kan...

      Delete
  2. bestnyaaaa...hihi bilalah dapat merasa ni kak zu

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk peminat doyan cepat2 lerr buat ye..

      Delete
  3. ermmmm bila cuti nak try wat la benda ni...

    tergoda sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeee...kene take time nak melempeng tu...

      Delete
  4. tak sabar nak balik umah nak try buat!!

    ReplyDelete
  5. kakk..sama2 hihi...terima kasih sudi cuba resepi tk seberapa ni kak..hehe cntikk DC nya...thniahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai eyna..taukeh crepe dah datang...tq lagi skali ye eyna...

      Delete
  6. Salam kak....20gm tepung gandum tu agak-agak dalam berapa sudu besar yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...lebih kurang 2 sudu makan ye..

      Delete
  7. Assalamu'alaikum...xsabat nk nunggu yg 12bijik tlur tu..huhuhu..yg ni mmg terbaik..boboiboy :D

    ReplyDelete
  8. Salam..t.kasih dapurkakzu.. sy biasa putar whipping ni.. x tahan.. cair.. x bleh travel jauh.. tnya kt kawan2 resepi isi je..sume tipu..skng sy tau..mcm mana bleh kental..rupanya kena ada filling kastard tu.. terima kasih..muah2..nti sy suruh kakak saya cuba..

    ReplyDelete