sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 20 April 2012

CAKES 22

kek butter ~ arora ~
 Cuci mate ye malam ini...

CCMC ~ COKLAT CHEESE MOIST CAKES

 CARAMEL CAKES

 RAINBOW CAKES


COKLAT INDULGENT

 OREO CHEESECAKES

 CARROT CAKES ~ HANTARAN CAKES

 KEK CAWAN

 CCMC

 CARAMEL CAKES

 RAINBOW CAKES

RAINBOW CAKES

Jadual bulan april 2012


Tarikh ~ 22 april 2012 ( 4 orang )

russian cakes dan rainbow cakes

1. ~ ziey ziey my
2 ~ rakan ziey
3 ~ rakan ziey
4 ~ lina



Tarikh ~ 29 april 2012 ( 4 orang  )

red velvet cakes dan russian cakes

1 ~ wan anita wan hussain
2 ~ rakan wan
3 ~ rakan wan
4 ~ Rafidah

 ~ info penuh di sini ~

Thursday, 19 April 2012

~KEK BATIK ARORA ~


Kalau jalan jalan dekat alam maya ni terutameye ke blog blog, pasti kkzu jumpe kek arora tetapi pandang aje sebab takde figura nak buatnye..ce ce ce..sehingga lah kawan kkzu ~Zue~ dari Kuantan, Pahang dok cerite pade kkzu kesedapan kek ini. Make nye kkzu mengskodeng laaa resepi nye, eeeii eeeiii ye laa ade kelainan dari segi bahan bahan nye tetapi mudah nak carik, rasenye kat dapor tuu memang dah sedia ade bahan bahan nye tuu, dalam hati kate dan  yakin kek ini mesti sedap punye ~ayat power~ tuuu..

Intai punye intai, lorrrrrr ramai nye dah cobe kek ini . Antarenye mat gebu ~ azlita ~ yatie ~ ady ~ cida ~dan mungkin ramai lagi..Terima kasih buat semua yee. You all bile lagi....


BAHAN BAHAN

250 gm butter
100 gm gula castor
1 sudu kecil ovelette
3/4 cawan susu pekat manis
250 gm tepung gandum ~ ayak
2 sudu kecil baking powder ~ ayak
6 biji telur
5 jenis kaler dan paste ~ kaler kkzu letak 5 kaler tetapi paste 1 sahaja




CARE CARE

Putar butter, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim ~ putih
Masukkan susu pekat dan putar sebati
Masukkan telur satu persatu ~ kocok dulu telur sebelom masukkan
Masukkan tepung gandum ~ kacau kaedah kaup balik sahaja hingge sebati menggunakan senduk @ spatula
Bahagikan kepade 5 bahagian dan letak kaler dan paste ~ kkzu gune kaler ungu, kuning, oren, merah, hijau ~ pandan paste sahaja
Sediakan loyang size 8 dan griskan loyang
Letak 1 sudu besar adunan kaler ungu, 1 sudu adunan kaler kuning dan ulang seterusnye hingga habis.
Panaskan oven selame 10 minit pade suhu 170 C
Bakar selame 1 jam ~ selepas 40 minit jika tengah kek masih belom masak tetapi bahagian atasnye dah agak garing, tutup bahagian atas tersebut dengan tudung periuk.Teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.



Monday, 16 April 2012

Kueh Bangkit


Masih dalam kenangan, kueh bangkit ini kkzu dah makan sejak dari kanak kanak lagi. Arwah opah kkzu cukup pandai buat kueh bangkit ini. Sayang seribu kali sayang kkzu tak sempat nak menuntut ilmu dari arwah opah kkzu. Mase remaje mane lah kite nak terbayang nak buat kueh kueh lama ini, suke buat biskut yang senang senang aje, bile dah jadi remaja purba ini barulah teringat ingat kenangan lame.

Orang dulu dulu mana ade banyak pilihan biskut sangat kan, yang pasti kueh bangkit ini pasti ade kat setiap rumah rumah di kampung, dan masih di minati hingge kini dan di pelbagaikan rase nye. Kueh bangkit kkzu ini tak lah segebu arwah opah kkzu punye, kire ok laaa.. Nak tahu banyak petua nye kenelah tanye kat pakar Mat Gebu ye..

Rujukan ; myresipi

BAHAN BAHAN

350 gm tepung ubi ~ di sangai dalam kuali bersame potongan daun pandan selame 10 minit @ sehingge ringan
3 helai daun pandan ~ potong2
150 gm gula ising ~ ayak
20 gm mentega ~ 1 sudu besar
1 kuning telur
130 gm pati santan  ~santan kara kotak
secubit b. powder

CARE CARE

Satukan gula icing, kuning telur dan mentega. Kacau hingge berkrim dan masukkan santan.Kacau sebati
Masukkan tepung yang bercampur b. powder sedikit sedikit sambil di kacau dengan tangan
Uli sehingge menjadi doh dan tutup dengan kain lembab
Terap doh menggunakan acuan yang di sukai
Bakar lah pade suhu 160 C selame 20 minit @  hingge masak.
Jike doh yang menjadi keras boleh tambahkan sedikit santan untuk melembutkan nye kembali.




Sunday, 15 April 2012

Belajar ( kelas buat CAKE )

 HAI..!!

Adik manis Amira dari bandar baru bangi..
3 september 2013
Belajar buat 2 kek yang agak mudah dan paling laku di pasaran Dapurkakzu.
eiiihhh betul ke mudah nak buatnya...heee..
Insyaallah semua orang boleh membuatnya,,kalau yang mencabar adelah nak melepe ( melicin ) dan mendeco cheesecream tu la.

Apa apa info mengenai kelas boleh   KLIK DI SINI YA



 Taraaaa dah siap dan berposing depan kek yang di hasilkan..



Mari belajar buat cakes ~ SENARAI HARGE BELAJAR BUAT KEK DI DAPURKAKZU


KLIK SINI untuk melihat gambar sekitar kelas





Assalamualaikum..
Hai..

** 

KELAS PERSONAL
 
Kelas PERSONAL berlangsung pada hari Selasa hingga jumaat.( datang seorang @ berdua )
Bermula jam 9.30 pagi hingga selesai ( lebih kurang 2 petang )
Belajar 2, 3 jenis kek atau lebih
Deposit rm 100 di perlukan pada setiap booking kelas.( no account akan di beri kemudian )
Pilih tarikh dan jenis kek yang nak belajar
Kek yang di ajar adelah size sepertimana kkzu jual ( SIZE 9 inci  ) dan boleh bawa balik semua jenis kek ( hasil membaking )
Tidak perlu membawa ape2 kerana semua barang keperluan di sedia kan.
Whatsap kkzu 017 6331252
Jika nak hadir pada Sabtu atau Ahad boleh beritahu kkzu sebelom kelas berkumpulan di booking


( kelas personal )
1. Mascarpone  Tiramitsu Cake  ~  rm180
2. Walnut Carrot Cake ~ rm 180
3. Caramel Cake ~ rm 150
4. Red Velvet Cakes ~ rm 180
5. Red Velvet Cupcakes ~ rm 180
6. Marble Cheese Brownies ~ rm 150
7. Rainbow cakes ~  rm 200
8. Coklat Cheese Moist Cakes ( unbake ) ~ CCMC ~ rm160
9. Black White Russian Cakes ~ rm180
10. Vanilla /coklat spoinge cake with frescream ~ rm 180

11. Durian cheese cakes ( unbake )~ rm 180
12..Oreo Blueberry cheesecake ( bake ) ~ rm 180
13. Fudge Brownies ~ rm 150
14. Kek coklat moist with ganache topping ~ rm 180
15. Coklat Indulgent ~ rm 200
16. Coklat cupcakes & swirl roses buttercream ~ rm 180
17. Mango Cheese Cake ~ rm 180 
18. Pandan gula melaka cupcake ~ rm 180
19. Japanese cotton cake & topping freshcream ~ rm 180
20. Hummingbird cake  ~ rm 180
21. Pecan butterscotch cake ~ rm 180 



KELAS BERKUMPULAN 

Kelas berkumpulan seramai 4 orang berlangsung pada Sabtu dan Ahad
Bermula jam 9.30 pagi  hingga selesai ( lebih kurang jam 4 petang )
Belajar 4 jenis kek yang telah di tentu kan jenis nya
Deposit rm 100 di perlukan pada setiap booking
Kek yang di ajar akan di bahagi empat untuk di bawa pulang ( 4 jenis )
RM 250 setiap SEORANG ( 4 ORANG )
Kek akan di buat bersama sama
Kelas akan terbatal jika kurang dari 2 orang ( Deposit akan di pulangkan @ di bawa ke minggu seterus nya )
Tidak perlu membawa apa2  kerana semua barang barang kerperluan membaking di sediakan.
Kelas berkumpulan memberi peluang kepada pelajar membayar harga lebih rendah untuk  4 jenis kek
WHATSAP KKZU 017 6331252



**INFO ALAMAT**

DAPURKAKZU

Bandar Bukit Mahkota
Bangi
Selangor


 INFO ALAMAT RUMAH DAPURKAKZU
 . Ikut highway KL SEREMBAN
. Masuk tol Putra Mahkota
. Lepas tol jumpa traffic light  masuk kanan
. Jalan terus jumpa T juntion masuk kiri
. Jalan terus masuk kanan ( T junction )
. Jalan terus jumpa taman padang permainan masuk kiri
. Itu lah seksyen 3 rumah teres setingkat sebelah kanan
Cari lorong rumah  ( kkzu akan beri kemudian )

phone ( WHATSAP )~ 017 6331252
~ bersebelahan Bandar Sri Putra dan Kolej Islam ( kuis )~

Mule : 9 .30 pagi (tolong tepati mase ini )

CUTI PADA ISNIN