sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 23 May 2013

cakes ~ KEK

RVC HANTARAN

Semua kek kek  (MARI NENGOK KEK )  ini telah di oder oleh costemer cume kkzu tak sempat nak letak setiap namA pengodernye tapi caya lah semua nye terpahat di hati kkzu....cayoookkkkkk tauuuu.

 BOLEH KLIK DISINI UNTUK MELIHAT SENARAI HARGA

BALCK WHITE RUSSIAN CAKES

KEK COKLAT MOIST

CCMC

KEK COKLAT MOIST

RVC ROSES

4.5 KILO ~ SIZE 10X 20
WALNUT CARROT CAKE @ RVC CREAMCHEESE

DOUBLE COKLAT INDULGENT

BLACK WHITE RUSSIAN CAKES

CCMC ~ COKLAT CHEESE MOIST CAKE

Tuesday, 21 May 2013

KELAS BELAJAR BUAT KEK di dapurkakzu

Masiddah & Noriyah

19 mei 2013
double coklat indulgent & japanese cotton cake

Segala info BOLEH KLIK DI SINI YA...

taraaaaa..kek belah 2 ye sebab yang datang 2 orang...

Ju & yati
20 mei 2013
4 kek ~ rvc cupcake, japanese cotton cake, marble cheese brownies & kek karamal

waaahhhh,,bawak balik semua hasil kerje..

belah sama besar aaaaaa..

Ini lah semue kek...bawak balik semua hasil kerja...insyaallah ade rezeki jumpa lagi ya.

Monday, 20 May 2013

Karipap TRADISIONAL


 HAI..!!

KKZU panggei karipap biasa atau karipap kampung sebab yang moden nye karipap pusing kan...ye kan..kottt
Nak buat yang karipap biasa ni tak laaa sesusah karipap pusing...godak godak siapppp..

Ok laa jom lihat resepinye ye

SUMBER : HA SUE

KARIPAP TRADISONAL



Bahan Inti

1) Ubi kentang – buang kulit dan dipotong dadu ( 3 biji )
2) Bawang besar – dipotong dadu (1 biji )
3) Bawang putih – dicincang ( 2 ulas )
4) Rempah kari daging – Bancuh dengan air supaya menjadi paste ( 2 sudu besar )
4) Daging di potong kecil ( 1 cawan )
5) Air ( secukupnye untuk melembutkan ubi kentang )
6) Gula ( secukup rasa )
7) Garam ( secukup rasa )
8) Minyak ( 4 sudu besar )
9) Daun sup hiris halus ( pilihan )
10) Daun kari ( pilihan )

** daging boleh juge di gantikan dengan ayam, sadin,ikan bilis tumbuk

Cara cara
1) Panaskan minyak
2) Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau
3) Masukkan rempah kari dan tumis hingga naik minyak dan sedikit garing
4) Masukkan ubi kentang dan daging cincang, gaul sebati
5) Masukkan air secukupnye  dan masak hingga ubi kentang menjadi lembut
6) Setelah empuk masukkan garam dan gula secukup rasa. Sejukkan inti karipap


Bahan kulit karipap

1) Tepung gandum ( 400 gm )
2) marjerin  ( 2 sudu besar )
3) minyak – di panaskan  (1/2  cawan )
4) garam ( 1 sudu kecil )-satukan dengan air ais
6 ) Air ais di campur garam ( ½ cawan )
7) Minyak – secukupnye untuk menggoreng karipap

Cara cara
1) Masukkan tepung gandum ke dalam bekas.
2) Masukkan marjerin ke dalam tepung dan gaul sebati
3) Panaskan minyak dan tuang ke dalam adunan tepung
4) Masukkan air ais bercampur garam dan uli hingga menjadi doh.
5) Perapkan doh selama ½ jam
6) Bahagikan doh menjadi kecil kecil dan canai nipis.
7) Masukkan inti dan kelim tepinye.
8) Goreng karipap di dalam minyak yang sederhana panas sehingga kuning keemasan.


Sunday, 19 May 2013

Mari masuk kelas buat kek nak takkkk..!!

hai....

layanzzz laaaa photo photo ni yeaaaa..

Gambar dari empunye diri yang kkzu telah copy kan masuk blog SEMANISGULA.Ye laaa kan masa kelas berlangsung kkzu tak sempat nak snap pic sbb nak bagi tumpuan pade pengajaran,,takut lak nanti nak masuk gula termasuk kan garam...haaaaha baru ye karang...

Keterangan lanjut boleh  KLIK DI SINI YE





Nurul,Za dan Teha
red velvet, ccmc dan kek karamel

Datang 3 orang makenye kek pun belah tige ye..semue dapat merasa..tapi insyaallah berbaloi dengan kuantiti dan kualiti kek yang di bawak balik.

taraaaaa ni laaa hasilnye dari air tangan  Nurul,Za dan Teha...


Aishah dan Husna dari Kelang.

kalau ade herot merot ckit adat laaa kan...sebab itu lah name nye belajarrrrr kannnnn....tapi cun apeee...


3 jenis kek
rvc, double coklat indulgent dan kek karamel bunga

kek ni Aishah kate takmau belah 2..balik nanti kat umah baru belah 2 dan bagi same rata...kan kan..