sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 23 September 2011

JELLY KARAMEL







Puding karamel...resepi by
sasha rahmat

bahan2..



1/2 cawan gula
2 sudu besar air

* buat gula hangus

10 gm serbuk jelly
400 ml susu cair
450 ml air
3/4 cawan gula
11/2 sudu besar tepung custard
1 sudu kecil vanilla

1. Buat gula hangus dan masukkan dalam acuan yang disukai atau biarkan saje didalam loyang
2. Masak jelly sperti biase..masukkan gula,susu cair dan bancuhan tepung custard.tuang kedalam acuan tadi..
3. Biarkan sejuk semalaman untuk mencairkan gula hangus tadi..
4. Terbalikkan jelly ke dalam bekas.

@

agar2 tali 1 peket...25 gm
air 6 cawan
gula 1 cawan
susu cair 1 tin
tepung custard 2 sudu besar
daun pandan

***saye biar lame sikit baru terbalikkan..biarkan gula hangus tu mencair dlu..

Thursday, 22 September 2011

PUDING KARAMEL







PUDING KARAMEL

5 sudu besar gula...masak dalam loyang hingge jadik gula hangus..biarkan seketike

bahan2



9 biji telur
3/4 tin susu pekat ( jename ape pun boleh )
3/4 tin air
1 tbsp esen vanilla
1 sudu besar tepung custard bancuh ngan air

Campur kesemue bahan,kacau dngn tangn jer.kacau pelahan.
Masukkan kesemua bahan kedalam loyang tadi..
Kukus selame 20 minit..dah sejuk baru terbalikkan puding

PUDING KOPI 3 RASE





Bahan bahan ( kuah )

Setengah cawan gula
2 tbsp air

Masak gula hingge jadik gula hangus dalam loyang
Masukkan 2 tbsp air...kacau pelahan

Bahan bahan agar2

1 peket agar2 dalam peket ( 10 gm )
1 cawan gula
1 tin  susu cair
1 liter air 2 helai daun pandan
sedikit nescaffe ( agak2 je sukatannye )

Care care

1 Masak agar2 dengan air hingge gelegak
2 Masukkan gula dan daun pandan
3 Bahagikan kepade 3 mangkuk
4.1 bahagian letak nescafee...1 bahagian lagi letak 1/2 tin susu cair dan nescafee...1 bahagian lagi letak 1/2 tin susu cair.( bole juga tambah sedikit susu pekat untuk menambah lemak )
5. Masukkan 1 bahagian kedalam loyang berisi gula hangus tadi..keraskan dulu baru masukkan bahagian kedue dan ketige
6 Simpan semalaman baru terbalikkan agar2 supaye gula hangus tadi bertukar menjadi kuah nye..

~ SELAMAT MENCUBE ~

PUDING MANGGA






Nak cube tak....lemak berkrim rase puding mangga ni...

Bahan Bahan

1 peket agar agar tali ( 25 gm )
7 cawan air
1/2  tin susu cair
1 cawan gula
2 helai daun pandan
2 sudu makan tepung custard
mangga masak manis 2 biji ( sebiji potong dadu dan sebiji lagi blender )

Care care

1 Campurkan agar agar dengan air  dan masak hingge agar agar hancur
2 Masukkan daun pandan dan gula
3 Masukkan susu cair dan tepung custard yang dibancuh dengan sedikit air
4 Bahagikan adunan kepade 2 bahagian
5 Satu bahagian masukkan buah mangga dipotong dadu dan satu bahagian lagi blender dengan sebiji mangga ( masukkan pewarne kuning )
6 Masukkan dalam acuan yang disukai..keraskan satu bahagian dulu baru masukkan satu bahagian lagi.

Wednesday, 21 September 2011

JUS PERMATE NAGA








BAHAN BAHAN


2 biji buah naga
6 sudu besar susu cair
8 sudu susu pekat
30 ketul kiub ais
air secukupnye

BAHAN HIASAN

1 skop aiskrim

care2
1. Masukkan kesemua bahan dan kisar sehingge gebu dan sebati.
t2. Tuang kedalam gelas...hiaskan dengan aiskrim.

notes : kalau  buah naga tak manis boleh tambah gula.
 — 

ROTI KIRAI aka ROTI JALA








Sungguh terharu...keh keh...banyak2 menu memang tak penah buat ' roti kirai ' ni...makan je selalu...semalam makan kat romah kawan tk cukup lak..kkzu cube mengirai..isshh isshhh..jadik lerr pulak...
nak resepi ke...issshh ramai yng pandai buat kan....kocok2 je..dok pun masuk blender aje...kirai2 dalam kuali hitam..dah jadik...
Bahan bananye senang je..tepung,garam,air,telor
,pewarne,minyak..
sukatannye agak2 je kepekatannte tapi kalo rajin nak main timbang2 bole lerr ikut sukatan kat bawah ye..

BAHAN BAHAN

300 GM TEPUNG GANDUM
1 TSP GARAM
2 TBSP MINYAK MASAK
1 TELUR
AIR 500 ML - 600 ML ( @ BOLE GANTIKAN DENGAN SUSU SEGAR )
PEWARNE LEMON YELLOW

CARE CARE

1 BANCUH KESEMUE BAHAN
2 BLENDER DAN TAPIS ( tu pun kalo rajin nak menapis )
3 SUKATAN AIR TUU BOLE ADJUST
4 RENJISKAN KUALI HITAM DENGAN SEDIKIT MINYAK MENGGUNEKAN DAUN PANDAN
5 KIRAI2 KAN ADUNAN GUNE ACUAN ROTI JALA.

Tu jae deknon..SELAMAT MENCUBE YE.

Monday, 19 September 2011

MANGO CHEESE CAKE ( UNBAKE )





Salam buat teman2 semue, haaaaa..ini projek nak menghabiskan whipping cream, terputar lebih jadik nak simpan memang tak tahan lame , kebetulan banyak stok mangga. Jiran bagi,kawan bagi,kakak bagi, make cepat lerr pegi beli cheese.

Senang aje nak buat kek ini , tak payah gune oven, kacau2 dengan tangan dah jadik, tak payah masak punnnnn.Meh nak cite step2 nye...



BAHAN BAHAN


200 GM BISKUT DIGESTIVE 
1O0 BUTTER 
@ bole gune
200 GM BISKUT MARIE
150 GM BUTTER


1. CAIRKAN BUTTER DAN CAMPURKAN PADE BISKUT YANG TELAH DI HANCURKAN DAN TEKAN BISKUT PADE LOYANG BOLE BUKAK.
2. GUNE LOYANG 9 INCI.
3. MASUKKAN DALAM PETISEJUK 30 MINIT.




1. 250 GM CREAM CHEESE
2. 200 GM NON DAIRY WHIPPING CREAM ( PUTAR HINGGE KENTAL )
3. 2 TELUR KUNING
4. 1 1/2 TBSP GELATIN ( CAIRKAN GUNE AIR PANAS 60 ML )
5. GULA ICING 40 GM
6. 4 BIJI MANGGA MASAK YANG MANIS...KALO NAK GUNE MANGGA MASAM TARAM JE DIKNON..KKZU TK SUKE MASAM2..MAU BEKERUT DAHI TU KANG.POTONG BUAH MANGGA TUU BENTUK DADU.IKUT NAK BESAR MANE.
7. SUNQUICK 2 TBSP


CARE CARE


1. BIARKAN CHEESE DI SUHU BILIK UNTUK MELEMBUTKAN CHEESE..PUTAR CHEESE DENGAN GULA ICING HINGGE KEMBANG.
2. MASUKKAN TELUR KUNING DAN BANCUHAN GELATIN SERTA SUNQUICK 2 TBSP.
3.PUTAR WHIPPING CREAM HINGGE KENTAL.
4. CAMPURKAN WHIPPING CREAM  YANG  TELAH DIPUTAR DENGAN CHEESE CREAM TADI.
5  MASUKKAN BUAH MANGGA YANG TELAH DIPOTONG DADU.
6 KAUP BALIK JE ADUNAN NI..
7. SUSUN BUAH MANGGA PADE BASE BISKUT.TUANG KAN ADUNAN  DAN RATEKAN.
8. MASUKKAN KEDALAM PETISEJUK 2 HINGGE 3 JAM @ SEHINGGE ADUNAN MEMBEKU.
9. KELUARKAN DAN DECO2 LERR IKUT CITERASE MASING2 YE...