INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Wednesday, 28 March 2012

CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKES

Assalamualaikum ..

.

Amacam terliur tak bile lihat chocolate cheese moist cakes ini. Diolog tangkap leleh, lemak berkrim, makan sampai pejam mate dan sampai hidung kembang kempis gitu. Bile kkzu terpandang buat kali pertame kkzu dah dapat agak kek ini mesti sedap dan moist.Pade waktu itu juge ke bakery mencari cheese dan biskut tiger , kebetulan bakery belakang rumah aje, walaupun due ke tige hari ni kkzu agak sebuk sikit.Hari ini pulak mengepam apam merkah 200 pcs, mak aii bagai nak tercabut segala sendi ni.Nasib baik apam nye semue senyum.Biase lah kkzu selalu ketinggalan keretapi, ramai yang dah cube kek ini, Inilah kek yang depe dok masuk dalam botol yang menjadi trend sekarang ni.Haiii kek dalam botol, dulu dot dot dalam botol, cerita wayang daaaa...

Kek nye ade 4 lapisan termasuk base biskut yang sangat ngam adunanye.Base biskut begitu sepadan sukatannye dan mampat dan rangup.Penggunaan biskut tiger di buat base memang sedap selain dari biskut marie, digestive , lemak dan oreo.Bagi kkzu biskut tiger lebih sedap,, crunchy dan berlemak.Rasenye base nye boleh tebalkan sikit. Biase lah kkzu kan, resepi ni dan ape ape  resepi pun kalau boleh oter @ repair, oter aje lah, ye lah nengok ape stok barang yang ade dekat dapur.Ape pun ucapan terime kasih kepade  damnmachine yang telah mengepos resepi ini di Myresepi. Sebelom  mencube nye kkzu telah membace semue komen komen yang di beri.Rate rate nye mengatekan kek mereke tidak menjadi kek yang boleh di potong. Entah laa, bile kkzu nengok ade aje kandungan gelatin maknenye ia nya akan menjadi sebiji kek.Kalau tak mahu letak gelatin boleh susun aje di dalam gelas atau bekas bekas yang sesuai dan makan menggunakan sudu.Tetapi yang lapisan atas (2 )  kalau takde gelatin putar dulu whipping uht hingge soft peak , baru satukan dengan cheese.


Resepi ini boleh di lihat di

 Juwita
 Dauz
 My resepi

BAHAN BAHAN ( kkzu menggunakan loyang base petak 8 inci ) ( bulat 9 inci ) ~ ade la perubahan yang kkzu lakukan mengikut citarasa kkzu ~

Lapisan bawah ( 1 )
180 gm biskut tiger
110 gm butter

1.Hancurkan biskut tiger. ( kkzu masukkan dalam plastik dan tumbuk gune penggelek karipap, amik kau sekejap je dah hancor )
2. Cairkan butter dan satukan dengan biskut.
3. Tekan padat dalam loyang base ( loyang boleh bukak ) dan masukkan dalam petisejuk sementara nak siapkan lapisan atas.


Lapisan Atas (2 )
250 gm creamcheese
120 gm gula castor
150 gm uht whipping cream
*1  tbsp gelatin
* air panas secukupnye ( bahan * di kacau hingga sebati )


1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
2. Masukkan whipping cream
3. Gelatine dan susu segar di satukan dan masak atas api hingge gelatine larut.( kkzu campurkan gelatine dengan 60 ml air panas dan kacau hingge larut )
4.Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.
5. Tuang adunan cheese ke atas base biskut dan sejukkan di dalam petisejuk selama 1 jam @ hingga mengeras ( mungkin lebih cepat keras mengikut suhu petisejuk masing2 ye.




Chocolate mousse ( 3 )
300  gm whipping cream ( kkzu gune non dairy whipping rich gold label ) ( vivo pun ok juge )
1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )
1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan )

1. Putar whipping hingge softpeak
2.Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.
3. Tuang ke atas lapisan cheese tadi dan sejukkan di dalam petisejuk sehingge mousse keras sebab last sekali kite nak tuang ganche )

Chocolate ganache ( 4 )
35 gm serbuk koko
50g m gula castor
150 gm whipping
80 gm coklat masak
30 gm mentega

1. Satukan kesemua bahan dan masak care double boiler.
2. Tuang ke atas lapisan chocolate mousse yang telah keras tadi dan sejukkan semalam atau sebaik baiknye 8 jam untuk mendapatkan adunan seperti kek.Kalau buat dalam gelas atau bekas tak payah laaa tunggu 8 jam, nanti meleleh pulak air liur tuu kang. .Kalau buat malam makan lerr pagi pagi, kalau buat pagi makan lerr malam, kalau buat waktu petang sendiri mau ingat laaaa.
Kkzu telah derhake laaaa buat gancahe ini..Jangan marah..

Resepi ganache kkzu ( kkzu buat yang ini )
300 gm coklat masakan
220 gm whipping uht
Masak atas double boiler





Tangkap leleh tuuuu...

9 comments:

  1. slm..nak tanya, cemana nak dpt gelatin yg halal? leh bgi nama brand gelatin tak?..tq

    ReplyDelete
  2. Tangkap leleh la...pls visit n follow my site ye kak. Im new blogger

    ReplyDelete
  3. terliur hokey! terasa2 dlm mulut ni..

    ReplyDelete
  4. Gelatin halal... Jenama halagel. Boleh beli di supermarket spt Giant..mdah cuba resipi ni. Best!! Mudah dan sedap.

    ReplyDelete
  5. minta halal resepi yue...nk buat utk en suami... terima kasih share...

    ReplyDelete
  6. nice blog kakzu..byk ilmu kakzu share.moga terus maju..follow me @http://qaleesyadessert.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. sedapnya, save dulu resepi......

    ReplyDelete
  8. Kak,nk tnya lps tuang cheese kt atas biskut tu,xyah bkr ke?pstu trus tuang choc mousse eh?yg sy fhm,semua ni sejukkan je btl x?

    ReplyDelete
  9. nmpk sedap...tp nk tanya,,,utk whipping cream tu...whipping cream yg dairy punye yee..? non dairy tu guna utk lapisan ke-3 ---> Chocolate mousse ( 3 ) je ke?

    ReplyDelete