sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 25 June 2011

TAT NANAS



TAT GULUNG




YEH YEH..esok hari raye..esok hari raye...

BAHAN UNTUK JEM NANAS

5 biji nanas diparut
550 gm gula pasir
sedikit gula batu

1. Masak nanas atas api hingge nanas menjadik kering

2. Masukkan gula dan gula batu
3. Masukkan juge kaler kuning setengah botol, masak lagi sehingge jem menjadik kering dan kesin ( bahase orng perak)


notes ; kalau malas nak buat jem boleh je beli di kedai bakery.

BAHAN UNTUK TAT

250 gm butter
1/4 cawan gula icing
1 biji telur kuning
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar tepung jagung
secukupnye tepong gandum @ tepong redrose

1. Putar butter,minyak sapi,telur kuning dan gule icing, tak perlu lame lame  sangat, sekadar sebati aje.
2. Masukkan tepung secukupnye ( kkzu tk penah sukat tepung untuk tat )
Uli sebati ( hingge menjadi doh yang sesuai untuk dipicit )..agak2 lembut boleh di picit 

dalam acuan tat.
3. Sapu kueh tat dengan kuning telo yang dicampor sedikit susu cair ( 1kuning telor + 2 tbsp susu cair dan sedikit kaler kuning )
4.Bakar hingge tat masak ( ikut kepanasan oven masing2 ) kebiasaan suhu 180.
5. Bakar tak perlu garing sangat, nanti tat keras.



BISKUT DRAGON BALL



RAYE datang lagi...meh meh kite godek2 kueh ghaye

bahan2..


500 gm minyak sapi

100 gm butter
1 cawan gula icing
550 gm tepung gandum
450 gm tepung super fine 

care2

1. Putar minyak sapi,butter and gula hingga sebati
2. Masukkan tepung yang telah disatukan (2 jenis tepong tadi ) yang telah di ayak.
3. Bahagikan kepade 3 bahagian dan letak warne setiap satu, kuning,hijau dan merah.
4. Bentukkan menjadi bulat bulat.

5. Bakar pade suhu 180 C selame 30 minit
6. Setelah masak, biarkan biskut sejuk dahulu, gaul dengan gula castor yang paling halus.



BISKUT SARANG SEMUT



RAYE datang lagi..ape lagi..godek2 kueh ghaye lerr

bahan bahan


1 cawan butter @ marjerin
1 cawan gula castor yang paling halus
1 butir telur kuning
sedikit esen vanilla
3 sudu besar serbuk koko
tepung kek ( self raising flour ) kate name lain tepung naik sendiri
tepung gandum
**sesugguhnye untuk biskut ini kkzu tak penah sukat tepung..ikut kelembutan yang sesuai untuk biskut.nisbah untuk tepung tuu...( 2 cawan tepung kek + 1 cawan tepung gandum )..ade paham..heheee..

care2...

1. Putar butter,gula castor,esen dan telor kuning hingge sebati aje, tak perlu kembang sangat, nanti biskut keras.
2. Masukkan serbuk koko, putar lagi
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. Bulat2 kan dan tepek choclate rice dan masukkan kedalam kertas kek
5. Bakar ikut kepanasan suhu masing2, kebiasaannye suhu 180 selame stengah jam.


notes ; biskut ni banyak mengandungi tepung kek, makenye biskut akan lambat masak sikit.

CAKES 1

 oreo cheesecake yang kkzu dah mekap kan...amacam ade sukeeeeeee....


hepi beday si kembar


 indulgent..hajat nak letak strawberi..gi carik  tkde lerr pulak...


indulgent...


filling strawberry tuu dah dicampo gelatin sbb tuu nampak ferm aje..terletak gitu...




Salam hari sabtu...syukur alhamdulillah..kite masih dikurniakan kesihatan yang kekal baik....kkzu nak tepek gambo2 kek yng kkzu buat semalam..resepi2 nye ade kat kategori album kek tuuu...letih tuu dh tentu tpi kepuasan dapat menyiapkan satu2 kek tuu yang buat kkzu tersenyum...kkzu tk reti daaa nak tulis panjang2..letih pun ye...so selamat berhari minggu dan selamat menjamu mate...daaaaaa

Friday, 24 June 2011

JEMPUT MAKAN...


 meh meh jemput makan sambil layan pokok2....



 sambal bacang

 sambal belacan..


GULAI TEMPOYAK






ASSALAMUALAIKUM...sihat ke hari ni...eeeemmmm...kkzu baru je baik dari demam setengah hari..alhamdulillah lepas makan aje ubat terus je kebah demam ni...kkzu kene kuat sebab nak siapkan kek beberape bijik tuuu...tak lerr banyak sebsb kkzu buat keje sambil2 make nye kene baking pelan pelan....hari ni kkzu baking ciskek n indulgent...gambarnye nanti kkzu masuk lepas penghantaran...tak syok la kan nanti kek belom dapat yang empunye dah nengok gambar keknye....
sambil2 tu meh layan menu2 yang kkzu selalu masak2 kat romah ni...kebiasaan nye lauk2 kampong jadik pilihan...pinggan2 lame tuu kkzu kutip kat romah mak...selere bertambah2 kalo makan dalam pinggan lame ni...tak caye eeiihhhh...betoi..gambo dah lame kkzu tepak kt FB kkzu..cume kat blog aje ulang tayang nye....

Wednesday, 22 June 2011

MAKAN LUOR....

Antare menu yang dipilih.....mase motong jngn tecampak sudah yek....




ni jugak..






sabo yek..jap gi bole makan....menong sambil menelan ayo lio..lapo lerr tuuu....

ngantuk eeihhhh....


motong jngn tk motong....








angah @ khairul

Salam semue.....saje nak crite....ni kan ruang CORAT CORET..makenye bole lerr mengomel panjang2....
hari ni 23 .6...beday anak kkzu tuu ha yng no 2...khairul @ angah....ke 16 thn.
kkzu ni dok pikir2 kat 10 kali...nasib baik tk 100 kali..hehee..nak buat kek ke idok..bukan ape..sebab kan selalu sangat buat kek..anak2 kkzu dh tk anggap kek tuu spesel bagi depe.Selalunye kkzu selalu mengetest resepi2 baru..jadik anak2 kkzu lerr kne makan..hati tu teringin jugak nak tumpang sekaki tiup lilin...last2 kensel mengetuk telo..bawak lerr gi celebrate kat luor malam tadi...sayang anak yng sulong tkde lak malam tadi...ade date katenye...pastu jalan2 kat downtown kat depan mines..on the way nak balik tuuu...
Kkzu n family tk selalu makan luar..kecuali ade hari2 penting mcm beday ,anniversery @ terdesak tk sempat nak masak...bukan ape kan..sekali makan kat luar...same jek nilai nye bole makan seminggu kalo masak sendiri...agak mahal kannn...nak2 nye kat KL ni...tkde ape yng murah lagi...dah tuu salah pilih kedai alamatnye menyumpah lerr sampai ke tlinge....tk sedap...insyaallah menu smlm sedap2...kkzu insyaallah bole buat menu tuu smue tpi budak2 kate tk same mak...yang sebenonye depe nak suasane luor....sesekali...~..~

KONDO

carrot cake cheese cream


iin


 kek KONDO yang kkzu telah hasilkan...




ijo hijau  teams...coklat cakes dan carrot cakes






HAI....salam untuk hari ini dan hari seterusnye.KEK perkahwinan yang telah kkzu hasilkan pade waktu yang lepas.Tak macam kek biase untuk makan hari hari, kalau kek perkahwinan kene deco sekemas yang boleh dan take time untuk menyiapkannye.
Majlis perkahwinan di kajang dan petaling jaya.

Tuesday, 21 June 2011

KOLEKSI CARROTCAKE CHEESE CREAM














Ini semue adelah koleksi CARROTCAKE CHEESECREAM kkzu....kalo berminat nak oder bole PM MASSAGE kkzu di FB...@ call kkzu ye..




size cake 1.2 kilo dan 2.4 kilo.

KEK COKLAT KUKUS WITH TOPPING






Cupcake ni asalnye kkzu amik kat noralina....tq lina..pastu bile kkzu buat xperimen...oooooo..ghupenye same betui ngan resepi kek coklat kkzu yang di gilai ramai tuu...heeeee...perasan eeikkkk...pelik tapi benar tuuu...
Cume bezenye sukatan ayo panas je..pastu lak kkzu tk penah kukus kek ni..biase bako aje...emmmm ade skit beze bile kite bako n kukus dari segi rasenye..beze nya cmmne...aaaaaa..buat dan rase sendiri yek...kalo malas nak buat bole oder ngan kkzu..mcm dalam gambo tuu sringgit aje...minimum oder 50 bijik...kkzu pun nak jugak interprame produk kkzu kan....tak marah kannnnn....



Moh kite skodeng...


KEK COKLAT KUKUS

Bahan2

3 biji telur
1 3/4 cawan gula castor

1 3/4 cawan serbuk koko
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonate
1 sudu kecil baking powder
***kesemua bahan ni digaul skali dn ayak

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan air panas gelegak

care2

pukul telur hingge kembang

masukkan susu cair
adunan tepung 4 sekawan tadi(***)
masukkan minyak masak
last sekali masukkan air panas.


kukus selame 20 hingge 30 minit.@ bako aje dalam oven selame 30 minit.


**dalam gambar size 8

Monday, 20 June 2011

DONUT KAMPONG



Donut kampong  .Resepi lame yang tersimpan dalam petibesi GOBOK BURUK.Boleh di perise kan berbagai care.Kalau teman teman kkzu perasan , ade banyak resepi donut kan.Semuenye lembut2 belake.Kalau nak rase donut kampong , marilah cube..


RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN

500gm  tepung gandum
2 sudu kecil mauripan ( setengah peket )
*1 sudu besar gula
*1 sudu kfc garam
*2 sudu besar susu pekat
 2 sudu besar ( sukat tinggi ) butter @ marjerin
 air suam 1 cawan

1. Bahan * dibancuh dengan air suam.Jadikan ia setengah cawan
2. Gaul rate tepung gandum dan yis mauripan
3. Masukkan butter @ marjerin, uli rate
4. Masukkan bahan * dan masukkan air sedikit demi sedikit.JANGAN HABISKAN AIR ITU..IKUT KEPERLUAN
5. Uli doh sehingge menjadi ringan
6.Tutup doh dengan tuala lembab sehingge doh menjadi 3 x gande
7. Bile doh dah naik 3 x gande  tumbuk  doh tu pelahan
8. Canai doh nipis
9. Terap dengan acuan donut ( atau bulat bulat kan sahaje dan buat lubang di tengah )
10. Biarkan seketike doh naik sekali lagi
11. Bole lerr digoreng hingge kalernye kekuningan








Sunday, 19 June 2011

LIGHT CHEESE CAKE

macam iglu lerrr pun ade..


Haaaa inilah projek nak menghabiskan cheese pun ye, cheese cream ni kalau  di simpan dalam petisejuk biase kat romah kite ni tahan seminggu je, lepas tuu keluar ler kulat, daripade membazir kat tong sampah , baik ngap masuk mulut, jalan jalan  kat blog azlita aziz, terjumpe pulak resepi ni, eeeihhhh nengok bahan2 nye macam same jek dengan JJCC ( japanese cotton cheese cake ) cume sukatan dan bahan2 ade sikit beze, bile kek dah siap dan masuk ke mulut emmmm rupenye rasenye tak same. Kek ini lebih lembab dan soft. Kkzu tak deco2 pun sebab takat nak makan makan je..




Rujukan : azlita aziz

LIGHT CHEESE CAKE



Bahan-bahan

• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

CORAT CORET

 haaaa..ni lerr pokok2 yng ade...


Segmen corat coret ni kkzu nak cite lerr skit hal diri kkzu...saje2 nak kenalkan diri....NAK KENAL TAK !!!!!

 kerusi tempat istirehat waktu subuh sambil nengok langit dan bintang bintang


 dapor...paling lame dalam sehari kat sini lerrr..
 pokok rimbun tuuuu dah betukar  sebab lantai dah bejubin..

 sesekali bersile sambil makan2....tengahari jangan duduk..melupo orng PERAK kate...
 interprame aje....

 deco yang agak simple aje..ate tu je yng mampu...heheee...ruang yang kecik ni lerr tempat kkzu anak beranak dok mengomel ngomel....

 baru cat pangkin ni..tu lerr bekilat..jangan tak tau...
 waktu petang...redup a..kalo tengahari...fuyoooo..panasssss...

 rumput tuu baru tanam....ijo je lerr kalernye...sekarang ni ade botak skit...

 pokok palma merah yng dh mencecah tiang letrik...

 angah...anak kkzu no 2..

 meh meh jemput makan....
 uiishhh..sedapnye makan kambing panggang....azim n alang...no 3 n no 4
 along...no 1

kkzu n asben....




Assalamualaikum semue....
It's me KAKZU....meh kkzu nak cerite skit perihal diri kkzu...nak tau kan   kan....kakzu berasal dari PERAK.Lahir pade 28.8.1969.Tapi kkzu dah lame berhijrah ke KL..kire semenjak kawin la...La ni dah ade 4 orang anak ..semuenye BOY...alhamdulillah sihat walafiat semuenye...yang sulong dah 19 tahun..kedue..16 thn..ketige..14 thn..yng bongsu...agaknye lerrr.heeee...12 thn.


Cik asben kkzu namenye SHADAN...isshh isshh nak interprame jugak my darling ni...heheeee...kakzu dok kat BANGI...romah kkzu dikelompok semue bumiputra...kire golongan sederhane..alhamdulillah ade lerr jugak beromah walaupun keluasan nye agak terhad...ate..tu je yng mampu milik...heheee..
kkzu cube memaksimum kan keluasan yang ade untuk menanam pokok pokok...jadi lerr taman mini...dapat lerr jugak menghilangkan stress bile nengok2 pokok2 yng ade...


Cerite bab masak memasak ni kan....ini kan blog masakan....haaaa..kkzu  start kedapo mase zaman sekolah lgi..mase tuu dah pandai buat koi ghaye..tkde sape2 sughuh..sendiri yng ghajin...ye lerr..sape lgi nak puji kan...heheee..


Kkzu bermule sekadar hobi dan minat memasak aje....maklum lerr anak2 semuenye kuat makan..nasib baik tkde yng montel...suke mencube pelbagai resepi w/pun kadang2 robek jugak lerr poket ni..almaklum lerr nak membaking kene keluar modal yng beso jugak..bukan semuenye menjadik..kdng2 kek yng baru dicube jadik bengkang...sabo aje lerr...



Secare tak langsong kkzu juga ade membaking untuk kawan2 dan costemer...yng paling familiar kek coklat,kek karet dan kek cheese...alhamdulillah rezeki kan...


Semue resepi dan gambar2 yng ditepek adelah yang benar dan tulen dari dapo kkzu..semuenya dah ditest..menjadik insyaallah..selebihnye bergantung lerr pade air tangan masing2 yek...resepi2 nye pulak adelah dari kkzu sendiri,skodeng2 kat KR dan rakan2 fb serte sahabat baik kkzu...istimewe pade SUE...


lupe lak nak crite kkzu dok kat bangi..tapi dah dekat sempadan nilai...kire nak pegi tempat shopping tuu NILAI 3 ..dekat sangat dah..kalo kayoh basikal 10 minit sampai lerr tapi kkzu jarang sangat gi shopping kat situ..mahai...adik beradik kkzu ade 9 orng semuenye..kkzu anak yng kedue..dalam ramai2 tuu kkzu aje yng bole membaking..( kire x syen  lerr tuu )..jadik bile ade majlis2 kawin @ kenduri kkzu lerr tukang buat koi2 n kek...tkpe tuu sbb kkzu pun suke...tk jadik beban pun...ape pun kkzu akui masih banyak lagi kekurangan dalam dunia masakan ni...masih banyak lagi yang perlu ditambah tokok...begitu juga dengan dunia blog ni...kkzu masih baru..tk brape mahir lagi nak menambah link yang canggih2...harap2 rakan rakan bole tunjuk  ajar kat kkzu...


Lagi satu habit kkzu ialah kkzu memang suke berkongsi...sejak lahir lagi ..jngn tk tau...kongsi resepi aje tauu...bukan kongsi suami...heheee...(ayat amaran keras tuuu )...moto kkzu mudah n tepat...rezeki ade di mane2..kalo ALLAH kate tuu kite punye..kite punye lerr..so jangan takut...rezeki masing2...BELIEVE ME..


ok...bye bye....ASSALAMUALAIKUM.....