sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 8 December 2011

PAVLOVA


Di saat kesihatan kkzu yng berape nak ok ni PAVLOVA masih boleh dihasilkan dan dinikmati, ye laaaa bukannye nak kerah tenage yng banyak nak menghasilkannye,semuenye dilakukan oleh mixer.Oven lak kite on je dan set mase, nak menghasilkan MERINGUE lak masukkan je dalam mixer dan tekan speed...nak gaul kaup balik tepung pun 2 sudu besar je...so ringan adunannye.

Kakzu ni pun walaupun tokleh aktif sangat dan kene banyak rest buat mase ni , dok curi2 gak mase buat kek, degil kan disuruh rehat nak jugak buat keje,pastu kondem sekejap, cergas je sikit mule lerr dok belek resepi2....

Cerite perihal PAVLOVA ni adunan desert yng sangat serasi,bak kate serasi bersame, meringue yang gilerr manis, fresh cream yang ala ala icecream dan buah buah koktel yang masam, kalau nak makan pavlove  kene ade tige rase kombinasi tuu , kalo tak nanti rasenya tak ngam...

Penyediaan yang sangat mudah dan senang, budak tadika pun boleh buat, ecece melampau tu punye statement, insyaallah kalau ikut arahan dan suhu yang betul pasti pavlova menjadik,Kakzu telah mengintai blog MAT GEBU ( adnan ibrahim ) ntuk menghasilkan pavlova ni.TQ mat gebu,

BAHAN BAHAN

150 gram putih telur ( 4 biji putih telur )
1 cawan gula castor
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil cuka makan
1/2 sudu kecil esen vanilla

Whipping cream secukupnye ( PUTAR SEHINGGS KENTAL @ SOFT PEAK)

CARE CARE

1. Panaskan oven pade suhu 150 c selame 10 minit dan sediakan kertas baking paper, alas atas loyang
2. Putar telur putih hingge berbuih dan masukkan gule sedikit sedikit, putar hingge adunan menjadik meringue
3. Masukkan tepung jagung dan cuka makan, gaul kaedah kaup balik
4. Masukkan dan letak adunan diatas loyang dan bentukkan adunan pavlova membulat @ letak aje ikut suke nak bentuk ape.
5. Masukkan kedalam oven dan turunkan suhu oven kepade 120c dan bakar selame 1 jam 20 minit mengunekan api atas bawah.
6.Bile telah masak biarkan pavlova menyejuk dalam oven, renggangkan pintu oven sedikit

7. Letakkan whipingcream dan hias mengikut kreativi    anda ye, boleh aje nak letak ape2 buah pun, .sukeeeee hati.......

Monday, 5 December 2011

DEMAM KEK KARAMEL

 KEK KARAMEL SEBELOM BAKAR





Salam buat teman teman kakzu yang di sayangi.Pade teman teman semue, moge2  sihat2 selalu dan di murahkan rezeki dan sentiase gembire hendaknye.


Penangan kek karamel nampaknye belom surut lagi walaupun ramai dah mencube tetapi masih ade yang belom merase jugak, dah bertahun jugak kek ni diperkenalkan oleh teman kakzu Munira baharom....terus boooom di fb dan merate blogger...kakzu pun tak ketinggalan buat latihan tubi kek ni...cube sekali gagal, cube kali kedue out, cube kali ketige kondem, cube kali keempat down, cube kali kelime dan seterusnye bepuluh puluh kek karamel alhamdulillah berjaye dengan jayenye walaupun sesekali kek meragam...


Sehingge kini kek karamel masih punyai permintaan yang tinggi...ramai yang oder sebab nak merase kek karamel, tak kurang juga ramai yang pakar buat kek ni ...sehingge boleh menjana pendapatan, dasyat tuu kan.
Penyediaannye yang agak mudah kalau buat selalu , CUME kene study dan fahami betol2 kaedah dan step2 nye. Klik Resepi di sini dan step to step di sini


So ape tunggu lagi, jommm mengkaramel kek kakzu style....mariiii mariiiii....kalo dah berjaye buat sekali mesti ketagih nak buat lagi, betulllll tak tipu.Kalau nak oder ngan kkzu pun boley jugak , delivery sekitar lembah kelang, isi duit minyak kete abng kkzu kek akan sampai depan pintu.....