sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 9 October 2012

APAM POLKADOT DOT



hai

Assalamualaikum

Bersua lagi kita di alam maya yang penuh fantasi ini.
Sambil duduk duduk bersantai di samping  menghirup secawan kopi dan makan apam polkadot ini pun cukup syok kan.
Memang laa apam ni dah lama di pasaran tetapi ramai yang mengatakan apam mereka tak cukup lembut dan gebu, di biarkan sekejap kat udara aje apam dah jadik keras.
Makanye kkzu dengan penuh semangat walaupun agak blurrr nak mendot dot , maklum lerr dengan  masa yang amat terbatas, nak mendot dot yang mengambil masa yang agak lama gak nak menyiapkan, kkzu buat juga sampai habis.Hasilnye insyaallah ade kelainan rasa dari resepi yang terdahulu.
Dari segi fotoshoot memang agak tak berapa nak pro shootnye, ye lerrr nak menghasilkan gambar yang canggih memerlukan pengorbanankan ,kkzu ni dengan mengambil tempahan kek, membuat kelas kek, mendemo masakan, membuat keje rumah yang tak penah sudah, alahai ini aje yang kkzu dapat persembahkan.Yang penting resepi mantop yew...Mau cobe, mesti cobe !!!!!

BAHAN BAHAN

4 biji telur
230 gm gula castor
2 tsp ovelette
280 gm tepung gandum ~ cap sauh ~ ayak lebih baik ~ tak ayak pun jadik jugak.
1 tbsp tepung jagung
3 tsp baking powder
1 tsp esen vanilla
75 ml susu cair
75 susu segar

pewarne yang disukai
paste yang di sukai

filling yang di sukai ~ kkzu letak coklat masakan yang di potong kecil kecil.

CARA CARA

Putar telur, gula dan ovelette hingga kembang pekat ~ bertukar menjadi putih dan di terbalikkan agak tak jatuh gitu. ~  part ni sangat penting tauu untuk menghasilkan apam yang gebu.
Satukan tepung gandum, tepung jagung  dan baking powder ~ ayak lerr kalo rajin
Setelah adunan telur menjadi  putih gebu , masukkan tepung berselang seli dengan susu segar dan susu cair ~ satukan dahulu susu tersbut
Akhir sekali masukkan esen vanilla.
Ambil sedikit adunan untuk di masukkan ke dalam piping plastik untuk mendot dot kaler putih ~ boleh juga kaler kan dot dengan pelbagai kaler.
Bahagikan kepada beberapa mangkuk dan kaler kan dan letak paste yang di sukai
Apam yang di letak paste akan menjadi lebih sedap dan wangi gitu.
Masukkan adunan sedikit ke dalam mangkuk kertas bersaiz almond london yang di masukkan ke dalam acuan lompang , letak separuh adunan, letak filling dan tutup keseluruhan dengan adunan sehingga paras kertas. LIHAT SINI CARA MENDOT DOT.
Panaskan kukusan hingga gelegak, slowkan api ke sederhana besar tapi masih bersifat mengelegak.
Kukus apam selama 10 minit dan hasilnye apam yang membulat dan gebu gitu. Insyaallah.

INFO ~ dari segi logiknye size almond london tuu macam kecik aje kan tetapi bile apan dah di kukus apam polkadot akan menjadi besar dari yang kita sangka !!
~ tsp ~ sudu kecil
~ tbsp ~ sudu besar
*gune sudu sukatan yang di jual di bakery

~ SELAMAT MENCUBE ~







Sunday, 7 October 2012

Buat kek di DAPURKAKZU


Assalamualaikum

30 SEPTEMBER 2012 ( KIRI )

Azma & Azwa dari kajang.

red velvet & rainbow cake

Diharapkan Azma dan adik sudi sudi menjengah ke dapur kakzu lagi ye.
Jangan lupe mecubenye di rumah yeee..



2 oktober 2012 ( KANAN )

Kak Zaiton ~ kajang
Kak Rasmiah ~ senawang...

kek karamel & marble cheese brownies

time kasih kakkkkkk...

Antara kek yang mudah nak di sediakan ye, tak payah topping dah boleh jual dan potong, makannnnnn.






2 oktober 2012

Kak zuraida dan anaknye dari Pandamaran , kelang.

kek russian & marble cheese brownies

Time kasih kak sudi menjengah ke dapur kakzu, dari jauh akak datang.Seawal jam 7 pagi khabarnye kak ida dah bergerak dari rumah sbb takut tersesat ye kak, alhamdulillah tepat jam 9 pagi akak dah sampai di DAPURKAKZU.
Anak kak ida Aina dah macam anak dara hindustani sebab baru balik dari Negara India ...waaahhh kene angin segar dari negara hindustani.



Ini kek nye dari KAK ZURAIDA DAN AINA.
Kami cepat siap seawal jam 1 petang dah beres. Kak ida kata kalau tau secepat ni boleh belajar sebiji lagi kek..!!! Insyaallah kak..next time ye, kak ida buat keje laju beno, tuu yang siap cepat..kan kan


 Haaa ini lak Siti datang jauh dari KULAI , JOHOR.
Siti datang dengan kakaknye yang dok kat Bandar Tasik Selatan.
Siti selalu turun KL ke rumah emaknye di Sungai besi sebab hubby nye keje jauh nun di perantaun, Di kesempatan yang terluang   siti mengambil kesempatan belajar membuat kek yang tak pernah di lakukannye sebelom ini. Tiada asas buat kek langsung  katenye. Firstime buat dan makan kek ini  kek katenye. Insyaallah lepas ni boleh buat selalu ye siti. Ape ape  boleh call kkzu ye.

 haaaaa siti sedang mengodak cheese dan freshcream.



Ini kek yang telah di hasilkan oleh siti.
Insyaallah siti kalau selalu mempractise mesti akan lebih cantik lagi ye, ini pun cantik !!!

 Best, best, best ~ Siti akan datang lagi pada 9 oktober untuk kek ketiga dan keempat.


Russian black white cake & Rainbow cake.

Story mory di sini..
Memang kebanyakan yang datang ke DAPUR KAKZU belajar buat kek adelah adik adik dan kakak kakak yang tak pernah buat kek @ buat kek sekali sekala jek.. Pertama kali juge memegang pisau lepe dan pertama kali melepe dan mendeco  kek. Untuk meghasilkan kek kek mungkin takde masalah sebab berpandukan pade resepi pada kertas  dan step step yng kkzu tunjukkan kan tetapi nak melepe kek dengan kemas mungkin rasa agak sukar sikit untuk pertama kali nye.Ye laaa kan takkan lerr pertama kali dah  boleh melepe dengan laju kan. Insyaallah kalau selalu membuat kek skill nye akan datang dengan sendiri dan jari jemari pun akan ringan dan mudah nak  melepe kek kek dengan krim krim kek yang pelbagai.
Kakzu sendiri pun mula mula dulu menggeletar jugak jari ni, tetapi bile dah selalu practise  dengan sendirinye boleh membuat nye,, insyaallah.

Sebarang maklumat mengenai kelas di DAPUR-KAKZU boleh lihat di SENARAI HARGA dan JADUAL TERBARU  ye.

Kakzu
No 46, jalan 3/20
Bandar Bukit Mahkota
Bangi
017 6331252

Lokasi
Bersebelehan dengan Bandar Sri Putra dan Kolej islam ( kuiz )
Ikut highway seremban KL, masuk tol putra mahkota.
Lepas tol , jalan terus jumpe trafficlight, jalan terus  jumpe petronas masuk kanan, jalan terus jumpe surau Al mujahrin ~ haaa itu lah seksyen 3.
Bukan  di bandar baru bangi walaupun adress di tulis bangi ye.Dekat dengan bangi lama dan sempadan nilai, kire nak ke pekan nilai 3 tempat  shopping tergilerr besar tuu haa dekat benar lahh tuu.Lepas buat kek kat DAPURKAKZU haaa boleh lerrr memborong tikar dan karpet lak kat nilai 3, tak gitu....!!! lawak jeeee eeeihhhh.

daaaaaaaaa...jumpe lagi