sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 2 November 2012

Cheesey Cheesecake


Hai

Assalamualaikum !

Bile kek ni dah siap takut lak kkzu nak menjamah nye sebab di selaputi ngan cheddar cheese tuu. Boleh bayangkan kelemakan manis masin nye tuu weiii Tapi dont worry rasanye seimbang secukup rasa.Memang semua kek kek dari dapurkakzu akan di testing oleh pakar makan kek yang akan mengkomen sedap ke idok. Boleh jual ke tak gitu. Sape lagi kalo bukan mereka mereka yang di paksa makan kek oleh kkzu..heehe.
Yang paling kkzu suka adunan vanilla/oren  spounge keknye yang lembut dan moist sebab sebelom ni kalo buat vanilla spounge kek mesti tak dapat lembut lembab yang kite nak.
Lemak berkrim secukup rasa buat penggemar kek cheese, insyaallah.
Resepi kkzu cedok dari koleksi buku DELICIOUS CAKE dari AMY HENG.
Kalau laaa boleh buat semua kek dalam buku ni komfirm boleh bukak kedai kek you, semuanye kek berperisa aneka macam rasa dan kebanyakkannye menggunakan freshcream. 1 pun takde aduana bc.

BAHAN BAHAN
Resepi dalam buku berbahasa inggeris tapi kkzu telah mengalihkan ke bahasa melayu mengikut pahaman kkzu laaaa,

BAHAN A
5 biji kuning telur
1/2 cawan gula castor
1/4 cawan jus oren ~ kkzu guna sunquick
1/2 cawan air
1 tsp jus lemon ~ tak letak pun
180 gm tepung superfine ~ ayak
3 tbsp tepung jagung ~ ayak
3 tsp double action baking powder ~ ayak

BAHAN B
5 biji putih telor
3/4 cawan gula castor
1 tsp cream of tar tar ~ memantapkan meringue

CARA MEMBUAT SPOUNGE KEK
Satukan bahan A dalam bekas dan putar selama 10 minit.
Putar pula bahan B sehingga kental. ~ pastikan bekas dan pemutar anda bebas bersih dari air. ~ kalau tak nanti meringue tak akan jadik meringue ~ kepala anda yang akan mereng nanti.
Kemudian satukan bahan A dan bahan B dengan kaedah kaup balik.
Masukkan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris dan bakar selama 1 jam dengan suhu 170 C @ ikut rentak oven memasing ye.
Setelah kek masak keluarkan terus dari loyang dengan segera dan masukkan ke dalam kotak dan tutup kotak supaya kek kekal lembab di dalamnye ~ biarkan kek tuu bepeloh kat dalam kotak tu. ~ sifat spounge kek mudah kering apabile terdedah di udara dan mengecut dengan cepat jike dibiarkan lama di dalam loyang.
Biarkan kek betul betul sejuk barulah di potong 3.



BAHAN BAHAN LAPISAN KEK

375 gm butter anchor
200 gm creamcheese
3/4  cawan gula icing ~ kkzu letak 1 cawan
100 ml susu segar ~ kkzu letak uht whipping cream ~ aduhh lemak nye

250 gm cheddar cheese ~ beli dah siap parut


CARA CARA MELAPIS

Putar butter , cheese dan gula icing hingge berkrim, masukkan whipping cream, putar adunan sehingge sebati.
Ambil sekeping kek, letak adunan krim, taburkan sedikit cheddar cheese, tutup dengan kek kedua dan ulang proses yang sama.
Akhir sekali letak kek terakhir dan selaputi keseluruhan kek dengan lebihan krim dan tutupi dengan taburan cheddar cheese.
Hiaslah mengikut kreativiti anda.

~ SELAMAT MENCUBE DAN SELAMAT MENGODER ~




Wednesday, 31 October 2012

Coklat Indulgent cake


Hai,,
Cuci mata mu itu dengan sepotong coklat indulgent.

Boleh intai intai di sini kalo sape sape nak berxperimen di dapur.



Chocolate Chiffon

Bahan A
40 gm serbuk koko
5 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
125 gm gula kastor
165gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
75 ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
150 ml air

1 tsp esen vanila

Bahan B
5  biji putih telur
60 gm gula kastor
1  tsp cream of tartar
Putar air, telur kuning , gula castor dan minyak hingga gebu.
Masukkan esen vanilla dan adunan tepung, baking powder, soda bikabonate  dan serbuk koko yang telah di ayak.
Putar telur putih, gula castor dan krim tar tar hingga menjadi kental ( meringue )
Satukan kedua dua bahan dengan kaedah kaup balik.
Bakar kek selama 1 jam dengan suhu 170 C MENGGUNAKAN LOYANG 9 INCI.

Filling : Mousse Coklat Hitam :

400gm chocolate masakan hitam
4 kuning telur (di pukul dahulu)
4 putih telur
120 gm gula kastor
1  tbsp mentega
500 ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga kental
3 tbsp gelatin
70 ml air panas


Cara-cara :


1. Satukan gelatin dan air panas. Kacau hingge larut.
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang ( meringue )
4. Kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.


GANACHE
250 GM UHT ANCHOR WHIPPING
300 GM COKLAT MASAKAN


Tuesday, 30 October 2012

Coklat chips marble kek


Hai..
Assalamualaikum..

Mari cobe kek ini nak..!!!
Inspirasi dari Mat Gebu tapi ade laaa sedikit olahan mengikut citarasa kkzu..
Ade ketikanye membakar kek butter kosong begini lebih banyak songehnye dari kek yang canggih canggih sekarang.
Ade yang hangit atas laaa, tenggelam tengah laaa, kek naik tak gebu laaa, bak kata banyak songeh laaaa.

Sumber : Mat GEBU

BAHAN BAHAN

300 gm butter dalan tin ~ di percayai kek lebih gebu daripada butter ketol
200 gm gula castor @ halus
5 biji telur ~ gred B
2 tsp ovelette
1 sudu makan  glicerin ~ pelembab kek ( fungsinye ) ~ berbentuk cecair liquid ~ ade jual di bakery
280gm tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
2 sudu kecil susu cair
1 tsp esen vanilla

1 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan serbuk milo
1 /2 cawan coklat chips ~ lebih pun boleh je

CARA CARA

Putar butter dan glicerin hingga kembang dan gebu
Dalam mangkuk berasingan putar telur, gula dan ovelette hingga kembang putih seperti  nak buat bahulu.
Bile butter dah kembang masukkan tepung bercampur baking powder.~ jangan over beat ye.
Kemudian masukkan adunan telur yang dah kembang gebu tu ke dalam adunan butter bercampur tepung tadi.
Gaul perlahan menggunakan mixer ~ jangan over beat.
Masukkan susu cair dan esen vanilla
Bahagikan kepada 2 bahagian dan letak satu  bahgian itu dengan serbuk koko dan milo, satu lagi biarkan kosong.
Susun adunan berselang seli ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris dan di lapik kertas.
Akhir sekali taburkan coklat chips di atas nye.
Bakar kek pade suhu 170 C selama 1 jam. ~ kkzu letak di petak bawah. menggunakan api atas bawah.
Jike kek  menjadi garing ketika 40 minit pertama, boleh buka penutup oven jap dan tutup kek dengan aluminium foil dan teruskan membakar sehingga kek masak secukupnye.Kalo takde aluminium    foil tutup periuk pun boleh jugak deknon...

~ SELAMAT MENCUBE ~











Sunday, 28 October 2012

Buat kek Di DAPURKAKZU


 Proses membuat kek karamel kaler paddle pop.
Susun biar tengah tengah kkumi, kalo tak nanti kek akan senget sebelah ..
INFO TERKINI BOLEH KLIK DI SINI.


hai
Assalamualaikum !!!
Jumpe lagi kite..!!!
Moh kite lihat kak umi  membuat kek di DAPURKAKZU.



Adunan kek tak akan tenggelam di dalam adunan karamel tuu ye, dont worry..

  Proses menuang ganache untuk kek coklat moist.


Proses membuat kek karamel, kek berhantu !!! heheeee


Haaaaaa...kalau tak bergerak meringue tuu maknanye MERINGUE tuu memang menjadik, kalo bergerak je meringue tuu buang aje laaa ye, komfom kek karamel tak naik dengan cantik.


Wahhhhh kak umi  dengan kek kek yang dah siap..

 picit kkumi....


Boleh je nak bahagikan dengan pelbagai kaler...

Bersepah laaaa sikit ye..takpe nanti dah siap kite kemas..

Kak umi @ linda