sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 14 July 2011

BISKUT FRAMBOZEN KENARI



Emmmmm nengok name biskut ni  berasal dari mane lerr agaknye, bukak internet je merate rate ade biskut ni.Saje nak mencobe cammane rasenye Hurmmmm bile dah siap memang sedap cume agak manis sikit tetapi memang unik rasenye... Kkzu telah adjustkan  kandungan gulanye agar biskut ini seimbang rase manisnye, tak laa melekat kat anak tekak kalau memakannye.Selamat mencube ye ..pasti you all suke sebab dari segi rasenye pasti tetamu yang datang suka akan keunikan rase biskut FRAMBOZEN KENARI ini.




Sebelom dibakar kkzu tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung


B
TOPPING
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes  


C
ROYAL ICING
60  gm putih telo
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


CARE CARE


1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.

11 comments:

  1. ala...kene cari loyang petak mcm tu jugak le ni...nampak sedap cookies ni...

    ReplyDelete
  2. i nak tanya,lpas d bakar,time nak spu jem,pemotong tu d angkat dulu ke?sorry i ni x fhm...

    ReplyDelete
  3. salam zue - Terima kasih share recipe yg sgt sedap ini. Sgt teruja Insya ALLAH nak cuba buat version yg ini pula setelah mengetahui nya drp blog ita.

    ReplyDelete
  4. ooopsss sori ye kkzu baru nak jawap soalan ini...
    mule2 ucapan same2 ye..
    mase nak sapu jem , kene cabut dulu cutter, dah sapu jem dan royal icing , pasang cutter semula dan bakar biskut selame 20 minit.sambung lagi bakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing.

    ReplyDelete
  5. salam kak zu...nak tanye..cam sy de tray 10x10x1 je..blh ke guna..sbb oven sy x besar..xleh masuk yg 12x12x2 punye..ok ke?sbb potongan nti akan jd kecik je klu guna tray yg 10x10

    ReplyDelete
  6. Mohon share info :)
    Kami ada menjual bahan bakeri & peralatan..Jika dekat jemput ke kedai kami di Senawang, jika jauh, boleh di pos..
    web kami www.nacricake.com
    fb MasturaFood

    terima kasih tuan blog DapurkakZu Enteprise

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senawang kt mne ye? Bg lokasi pls.. Sy kt rembau je

      Delete
    2. Dekat depan giant kt sebelah kedai perabot tu....

      Delete
    3. Dekat depan giant kt sebelah kedai perabot tu....

      Delete
  7. Mohon share info :)
    Kami ada menjual bahan bakeri & peralatan..Jika dekat jemput ke kedai kami di Senawang, jika jauh, boleh di pos..
    web kami www.nacricake.com
    fb MasturaFood

    terima kasih tuan blog DapurkakZu Enteprise

    ReplyDelete