INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Saturday, 20 August 2011

RAINBOW CAKE

Hai semua

Terima kasih buat shuhairi.shuhaini dan Pu 3 manja di atas tunjuk ajar bagaimana nak menghasilkan renbo kek ini. Yang benarnye ade  versi kek lain juga nak menghasilkan renbo kek ini termasuk butter cake dan spounge cakes. Pastinye ade 6 warne bile dipotong kek ini akan membuatkan mulut kite ternganga sekejap ~ jangan lalat masuk sudah ye. Sungguh cantik dan teruja bile melihat 6 lapis berbeze warne.

Kek memang tak naik tinggi tetapi bile sudah di lapiskan akan menjadi seperti bangunan 6 tingkat.Versi kek ini tidak menggunakan kuning telur, jike nak menggunakan telur kuning boleh gune versi butter cake ye. Topping nye bergantung ape yang you all suke termasuk cheesecream, buttercream, freshcream dan italian buttercream.



RUJUKAN ; pu 3 MANJA

BAHAN BAHAN

3 cawan tepung gandum ~ ayak
4 tsp baking. powder ~ ayak ~ kkzu letak 2 tsp aje
1 cawan butter
1 3/4 cawan gula castor
5 biji putih telur
1 1/2 cawan susu segar
2 tsp esen vanilla
6 jenis kaler yang di sukai

CARE CARE

Putar butter dan gula hingge kembang dan gebu ~ sehingge putih
Masukkan telur putih dan esen vanilla ~ putar sebati
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Bahagikan kepade 6 bahagian dan setiap satu letak kaler yang di sukai ~ purple, hijau, biru, kuning, oren, merah
Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang 8 inci dan bakar selame 15 minit pade suhu 180 C menggunakan api atas bawah.
Bakar sehingge selesai semuanye 6 lapis
Boleh lah di topping mengikut citarase anda ye.





Resepi untuk  ITALIAN BUTTERCREAM boleh ke DapurKakzu ye.
Resepi untuk buttercream simple boleh ke DapurKakzu

~Topping cheesecream ~
250 gm cheesecream
120 gm butter
130 gm gula icing
* Putar hingge sebati.

~ Topping freshcream ~
400 gm non dairy whipping ~ putar hingge kental @ soft peak

~ Topping White coklat ~ sini ye



~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU ~




.

6 comments:

  1. salam kak Zu...
    ita baru first time dtg sini tak tau yg kak zu ade blog..
    teruja sangat bila masuk sini.. mmg ita admirer sangat dgn hasil air tangan kak zu.. dari era kita bershare2 kat kongsi resepi lagi...
    selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya ye kak zu...

    kek kak zu mmg tak boleh di sangkal lagi kegebuannya... tip top!

    ReplyDelete
  2. salam ita..kkzu baru je nak bejinak2 ngan blog ni ita...amik gambo pun tk pro lgi mcm ita....
    tahniah ita....your blog very very pro...rindu kat KR kan..kat situ kite bemule dulu...
    tq ita sudi2 jengah sini....SELAMAT MENYAMBUT HARI LEBARAN BUAT ITA SEKELUARGE..

    ReplyDelete
  3. salam kakzu,bp harga rainbow kek nie

    ReplyDelete
  4. kak zu mcm mn kak zu letak cream kt tgh2 antara lapisan kek tu?? kak zu potong ker? ker kek tu kak zu bakar satu persatu???

    ReplyDelete
  5. Kak Zu syg..first time wat rainbow cake nie memang jadi..best sgt2....thankx banyak bagi ilmu yang bermanafaat bagi baker yang beginner mcm saye..heheheheheh...

    ReplyDelete
  6. salam kak kalo resepi akk bakar bole x sy gune resepi akk tp sy kukus cake nya...bole ke kak?

    ReplyDelete