sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 9 April 2012

Frambozen Kenari


Kali terakhir kkzu membuat biskut FRAMBOZEN KENARI ialah pade syawal yang lalu. Mase tu masih terpinga pinga dan tergaru garu kepale macam mane nak buat biskut ini dan kali ini adelah sesi membalas dendam...wakaka...Kali ini walaupun bukan musim raye ape salah mengookies kan, belajar sebelom hari raye tiba dan buat kudapan di petang hari. Kali ini   ade lerr rupe biskut frambozen kan walaupun sapuan jem nye tak berape nak kemas sebab tak sabar punye kes, sapu jem pade biskut masih panas, jadi jem nye meleleh ke tepi.

Dari segi rasenye walawe crunchy munchy dan kkzu telah kurangkan banyak sukatan gula pade royal icing supaye tidak lerr melekat kat anak tekak kemanisan nye. Tak susah sangat nak buat nye cume kene bakar 2 kali, itu aje..Hasil nye insyaallah pasti you all suke..


Olahan ; dapurkakzu
Boleh di lihat di blog kesayangan ramai ; Azlita Aziz


Step to step secare ringkas klik di Dapur Kakzu..

BAHAN BAHAN

200 gm butter
1 biji kuning telur
3/4 cawan gula icing
100 gm serbuk almond @ cornflakes hancur
1/2  cawan susu tepung
1 3/4 cawan tepung gandum @ redrose

Putar butter dan gula icing hingge sebati. Masukkan kuning telur.
Satukan  serbuk almond dan  susu tepung.
Satukan kesemua bahan hingge menjadi doh ~ kalau adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit.
Lapik tray 12 x 12 @ 10 x 10 dengan baking paper .
Letak adunan dan tekan padat , cucuk dengan garpu supaye biskut masak dengan cantik.
Tekan dengan Cutter dan bakar biskut selame 30 minit pade suhu 170 C.
Bile biskut telah masak angkat Cutter, sapu jem dan royal icing dan tekan CUTTER semula.Susun badam flakes di atasnye. Bakar lagi selame 20 minit. Kemudian kurangkan suhu kepade 100 C dan bakar lagi selame 1 jam untuk proses mengering dan mengrunchy kan.royal icing.
Keluarkan CUTTER dan biarkan biskut sejuk sebelom di angkat.

TOPPING
jem blackcurrant secukupnye ~ kkzu pilih jem strawberry
badam flakes secukupnye ~ panggang dahulu

ROYAL ICING
2 biji putih telur
80  gm gula castor
2 sudu besar tepung jagung
~ kalau suke topping yang tebal double kan aje sukatan ini.

Putar putih telur dan gula castor hingge menjadi meringue, masukkan tepung jagung dan kacau kaup balik hingge sebati.



4 comments:

  1. x pernah makan lg kuih ni...tp kwan2 kata sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYAALLAH SEDAP sebab ade royal icing tuu...

      Delete
  2. akak acuan die nie nk beli kat mana??/

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat bakery shop ade jual ye nasylla..

      Delete