INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Thursday, 22 November 2012

Berger Bako ~ bakar


Hai..
Assalamualaikum..!!

Waktu menyediakan berger  bako ni oleh anak kkzu Along, kkzu dok sebuk buat kek tempahan, makanye kan semuanye  along buat, bile dah siap penyediaannye , alamakkkkk besepah kau dapo kkzu, adooii, takpe along , yang penting ghajin ghajin masuk dapo dan masak macam macam  menu ye...mak ni dah laaa jarang jarang masak lauk pauk dah, bukannye malas tapi sangat kesuntukan masa...adooo mengalahkan menteri lagi tuu.......

Bile nak buat lagi tuuuuu along..!!


Sumber : Ridhwan

BAHAN BAHAN BERGER BAKO

2 peket daging cincang ~ ramly @ ape2 jenama pun boleh laaa.

1 labu bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih ~ tumbuk halus
1 sudu besar paprika ~ serbuk cili pun boleh laa
5 sudu besar sos blackpepper ~ beli jek jenama ' life '
Daun saderi @ daun sup ~ racik halus
Daun bawang ~ racik halus
5 keping biskut lemak ~ tumbuk halus
1sudu kecil rempah lima ~ alamak lupe  nak beli ~ letak mix herb
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji telur ~ supaya berger tuu melekat tak lerai wookey
garam dan gula secukup rasa.

Daging tuu lerai leraikan dalam mangkuk.

Satukan aje kesemua bahan dan bulat bulat dan leperkan sedikit membentuk seperti daging berger.
Perapkan selama 1 jam.
Bakar kat atas arang sehingga cukup masak.
Semasa membakar sapukan sedikit sos barbeque dan  letak sedikit cheese cheddar di atasnye.




Sediakan roti berger atas piring
Letak sos blackpeper dan sos thousand island
Letak salad @ tomato @ bawang besar hiris @ timun @  ape ape laaa nak tambah ye.
Letak daging berselang seli dengan cheese cheddar ~ sukahati nak letak berapa tingkat ye.
Tambah kan juga sos barbeque berselang seli dengan berger tuu .Nak sedap lagi tambah sos cheese.
Yang penting daging berger tuu di bako sendiri atas arang ye....
Yang paling penting lagi cucuk kat atas sekali ngan lidi sate, kalo tak pasti berger bako ni runtuh weeihhh.

** atau ikut aje citarasa nak melapiskan berger tuu ye,,yang penting semua sos tuu ade.

RESEPI SOS BARBEQUE


2 sudu besar butter ~ menumis

1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
2 sudu besar cili mesin
kicap ~ sekadar warna sedikit kegelapan
1 labu bawang besar ~ dadu
1/2 biji bawang besar ~ tumbuk
4 ulas bawang putih ~ tumbuk
1 biji buah tomatao ~ potong dadu
2 sudu besar sos blackpepper
1 kiub ayam
garam dan gula secukup rasa.

Tumis butter dalam kuali

Masukkan bawang putih dan bawang besar yang di tumbuk halus
Masukkan cili mesin, tomato sos, cili sos, sos blackpepper, kicap dan kiub ayam. Kacau sebati
Masukkan tomato dan bawang cincang
Sesuaikan rasa garam dan gulanye, ` GARAM TAKYAH LETAK PUN TKPE SEBAB SOS TU DAH MASIN KAN.
Masak laaaa hingga sos sesedap rasa ye kome..

** bahan tumbuk tuu boleh aje nak di blender kan ye **

** bahan bahan juge sesedap rasa **





sllluurrrppppp !!


yeaaahhhh kasi bako ..!!

2 comments:

  1. wahh..sedapnyeeee siss...nak buat terus la ujong minggu nih.. =) sllrrppp~

    ReplyDelete