Thursday, 18 October 2012
Ikan bilis pedas kacang
hai
Makan pepagi dengan nasi panas sementara perut tengah lapao memang tak pandang depan belakang dah kut.Antara menu feberet kami sekeluarga hidangan pedas pedas berapi ni. Sebenanrnye memasak makanan melayu tak perlu lah sukatan yang spesefic kan, bak kata campak campak je tetapi buat panduan kkzu akan tulis gak laa sukatan bahan bahan nye.
sumber : DAPUR-KAKZU
BAHAN BAHAN
2 cawan ikan bilis @ lebih laa kalau nak lebih ~ di goreng garing
3/4 cawan cili api
2 biji cili masak
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 keping asam keping
5 batang kacang panjang ~ potong kecil kecil
minyak
CARA CARA
Goreng ikan bilis hingga garing
Blender bawang besar, bawang putih, cili api dan cili masak ~ jangan hancur sangat
Tumis bahan blender hingga garing dengan lebihan minyak gorengan ikan bilis
Masukkan asam keping dan sesuaikan rasa garam dan gula nye
Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah di goreng dan kacang panjang hiris. Kacau jap sebati.
** boleh tambah sedikit belacan di dalam bahan blender, untuk pengidap resdung tegar abaikan aje ye.
Label:
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
vavavaavaa..kene dgn nasi panas mmg terbaekkkk ar!!
ReplyDeletexyah lauk lain dah ni...
Delete