Saturday, 1 October 2011
TEPUNG TALAM KAMPONG
TEPUNG TALAM KAMPONG
BAHAN BAHAN
bahagian bawah..
180 gm daun pandan ( banyak tauuuu )
1200 ml air
300 gm tepung beras
100 tepung green peas ( ade jual di bakery shop )
1/2 tsp air abu ( ade jual di bakery shop )
150 gm santan pekat
1/2 tsp garam
CARE CARE
1. Blender air bersame daun pandan dan perah, ambil airnye ( warne hijau agak pekat dan tk perlu lagi letak pewarne )
2. bancuh kesemua bahan dan kacau hingge sebati
3. Masak diatas api hingge separuh masak ( part ni yang cuak sebab adunan akan memekat tetapi tuu lerr hakikatnye kueh ni ) kacau je sbb rupenye akan hodoh sikit )heee..
4. Tekan dan rate kan kedalam loyang berukuran 10 x 10 yang dialas plastik ( takmo alas pun tkpe..kalo alas senang nak angkat )..tu je
5. kukus selame 25 minit ( bahagian atasnye masih tak licin tetapi insyaallah selepas dipotong kueh ni sekate je )
bahagian atas
800 ml air
300 gm santan
100 gm tepung jagung
70 gm tepung beras
1 tsp garam
1. Satukan kesemua bahan dan kacau rate
2. Masak atas api sekejap hingge naik wap aje. ( takmo lame2 nnti tak cantik )
3. Tuang keatas kueh lapisan bawah tadi
4. Kukus selame 30 minit.
*
UNTUK MENGELAKKAN BAHAGIAN ATAS ( PUTIH ) MENJADI KERING DAN BERKEDUT SELEPAS DIKELUARKAN DARI KUKUSAN TERUS TUTUP KAN KUEH DENGAN APE2 PENUTUP..CONTOHNYE MASUKKAN TERUS KEDALAM KOTAK..
SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU....~..~
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam Kak Zu.. tergoda nak cuba resepi ni.. Ani suka kuih ni.. selalu beli je.. heee ingat nak wta sendiri.. bole tak Kak zu beri sekatan gula utk bahagian bawah kuih ni.. tq Kak Zu !!
ReplyDelete