Beralih laa pulak kepda resepi lauk pauk ye,,sebenarnye kan kkzu buat ikan kukus steam ni 2 ekor besar laa jugak hingga kene gune pengukus size 40,,hahaaa tetapi kan punye laaaa lupe nak snap gambar sebab anak anak kkzu dah ketuk ketuk meja lapau nak makan,,haaaaaha.Sudah pasti makanan diet tetapi punyai rasa original ikan tanpa minyak kan.
Sebelom ikan di kukus kami sekeluarga telah ke kedai ikan bakar terkenal di bangi sehari sebelomnye.Yang kelakarnye ,,eeihh kelakar ke,, harge yang di tawarkan 3 kali ganda dari harge ikan di pasar.Mahal kot tetapi tu laah kan kalau di fikirkan kos sewa kedai besar tuu, kos gaji pekerja, kos kite dok santai santai tanpe perlu menyiang ikan,tau tau dah siap terhidang atas meja kan,,,dah pasti kene bayar lebeeyyyy aaarrrr.
Lain laaa kalau masak sendiri kat rumah kan..jadi kan rajin rajin laaa masak sendiri ye,,sekali sekala ape salahnye makan kat luar kan tapi kkzu lebih suke pilih kedai yang kkzu tak boleh nak masak hidangan tuu kat rumah contohnye steak ke, sate ke ,,ape ape saje laaaa.Kalau setakat nak bayar rege ketam yang mencecah rm 60 sekilo..pilihan kkzu beli ketam besar besar sekilo rm 22,,masak sendiri lebih jimat dan yang penting masa nak menyediakan nye sangat laaa cepat kan menu seafood ni.Jangan maaraahh yea..lain laa kalau nak buat kek ,,memerlukan 3 hingga 4 jam siap deco,,lebih baik oder je kan,,hahaaa gitu.
Jom kite skodeng resepinye
SUMBER : SENDIRI PUNYE DAPUR
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap besar ~ siang dan lumur dengan asam jawa @ limau
daun saderi ~ di kerat halus ( ikut laa nak banyak mana ye )Aromanye yang wangi membuatkan hilang hanyir ikan tu
2 inci halia ~ hiris halus
1 labu bawang besar ~ hiris nipis
3 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 biji perahan limau kasturi
1/2 cawan sos tiram ~ bancuh dengan 1/2 cawan air ( ikut laa nak kuah nye banyak mana )
10 biji cili padi ~ hiris halus
2 sudu makan minyak masak
CARA CARA
Letak ikan di dalam bekas yang sesuai
letakkan kesemua bahan bahan di atas ikan.
Kukus selama 10 minit @ hingga ikan masak dengan api kukusan yang gelegak.
Itu aje,,dah siap, Jangan lupe letak perahan air limau ye sebelom dan selepas di kukus.
Wajib nye makan panas panas,,kire baru lepas keluar dari kukusan,,baru laah kow kow punye taste.
No comments:
Post a Comment