Monday, 4 April 2011
TALAM BERLAUK
Kalau makan kueh ni kompom takyah makan nasi dah sebab ade lauk2, sangat2 mengenyangkan...mari lerr cube.
SUMBER ; CHEF AZIMAH
bahan2 bawah
1 1/2 kilo ubi kentang
200 gm tepung gandum
2 tsp serbuk lade putih @ lade hitam
1tbsp tepung beras
1 biji telur
1 tsp garam
1. Ubi kentang direbus dan dilecek hingge halus.
2. Gaulkan kesemua bahan dan kukus didalam loyang 10 x 10 selama 20 minit
***kacau ngan mixer...kak zu gune tangan jer
lapisan atas
500 ml santan pekat
70 gm tepung beras
60 gm tepung gandum
3 biji telur
1/2 tsp garam
1. Satukan kesemua bahan dan kacau atas api hingge naik wap.
2. Tuang keatas lapisan kentang tadi..taburkan lauk daging.kukus selame 20 minit.
****lauk daging
250 gm daging kisar..@ nak lebih pun bole
2 tsp serbuk lade putih
2 biji bawang putih cincang
2 biji bawang besar..cincang
1- 2 sudu besar serbuk kari @ rempah beriani...
1. Tumiskan bawang putih dan bawang besar dngn sedikiit minyak
2. Masukkan rempah kari..kacau rate...masukkan daging dan masak hingge kering.Sesuaikan rase masin dan manisnye
3.Bile dah masak baru taburkan daun sup dan cili masak hiris..
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment