Didalamnye kek coklat moist...resepi dari MB
CHOCOLATE MOIST CAKE/CUPCAKES...papercup size 10 @ 11@ ape2 size pun bole
Bahan2nya:-
2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
1 cawan minyak masak
*2 cawan tepong gandum
*1/2 cawan coco powder
*1 1/2 tsp bicarbonate soda
*1 tsp baking powder
1 1/2 cawan susu cair ..susu segar pun bole
1 tsp coffee emulco (ataupun nescafe segera)
1/2 tsp vanila
yang bertande *...ayak kan.
Pukul telur sampai kembang kemudian masukkan gula, pukul lagi, masukkan minyak. Pukul hingga sebati.
Ayak tepong, cocoa powder, soda, baking powder.
Masukkan coffee emulco kedlam susu cair & kacau sampai sebati.
Di dlm adunan telur tadi, masukkan adunan tepong berselang seli dgn adunan susu. Masukkan vanila
Pastikan adunan dikacau hingga sebati. Tuang kedalam acuan & bakar selama 1 jam suhu 160C
Utk cupcake, masukkan 1/2 saja ke dlm paper cup & bakar dgn suhu 150C .bakar sehingge masak. Cucuk dgn lidi utk pastikan ianya masak betul.
bunge buttercream....
RESEPI MB dan ALONG DIANA..
1/2 cawan butter
1/2 cawan shortening
4 cawan gula icing....ayak dulu...bole kurangkan gula icing sbb adunan ni agak keras
4 sudu besar susu pekat..
garam beberape cubit...suke hati kome nk cubit brape..
esen vanilla
putar butter n shortening hingge kembang..masukkan gula icing sedikit2...masukkan esen vanilla dan susu pekat..
tapaknye kakzu gune krimwell...lbih lembut dan sedap dimakan jugak...
toping kek
500 gm cream well
100 gm butter
250 gm gula icing
esen vanilla
pewarne...untuk hasil ori..gunekan pewarne khas untuk icing.
*** buat stengah adunan pun cukup dah...
pukul adunan hingga kembang dan ggula.putar sebati
No comments:
Post a Comment