Boleh di makan begitu saje @ nak topping freshcream @ letak saje filling dan terus ngap.Kalau nak makan begitu saje pun sedap tetapi rase agak tawar sedikit.Jage saje penyediaan MERINGUE nye insyaallah kek akan naik cantik.Ramai yang bertanye kek mereke bantat, kemungkinan meringue nye tak bertanduk.Boleh klik di SINI. Dalam gambar kkzu suke suki letak topping freshcream di luar nye.
Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1tsp )
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)...cheese cream
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar)
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)
Directions:
1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.
2. Pukul putih telur dengan cream of tartar dan gula halus sehingga kembang.Hingge jadik MERINGUE.
3. Campurkan 1 dan 2.Gune kaedah kaup balik aje.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung @ letak gris @ sedikit minyak dan lapik kertas.
5. bakar (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.
TOPPING...
non dairy whipping cream 300 ml (putar di tempat yang sejuk ) putar hingge kental dan lepe (sapu ) aje pade kek.
*Kek dalam gambar gune loyang 9 sebeb nak letak topping.Kalau nak makan gitu2 aje sesuai loyang 7 @ 8.
*Kek dalam gambar gune loyang 9 sebeb nak letak topping.Kalau nak makan gitu2 aje sesuai loyang 7 @ 8.
kak, nk order boleh x?
ReplyDelete