Monday, 4 April 2011
TALAM LAPIS PUTIH MERAH
SUMBER : CHEF AZIMAH
Satu lagi kueh lame...mase kecik2 lagi kakzu dah jumpe kueh ni..Ade macam2 versi adunan kueh ni...bole jugak tukarkan kaler merah tu berkaler kaler...jadik lerr talam lapis pelangi...Jom kite nengok resepinye..
Talam lapis putih merah
bahan2
1 1/4 cawan tepung gandum....125 gm
1 1/4 cawan tepung beras........125gm
3/4 cawan tepung ubi.............60 gm
1 1/4 cawan gula...bole kurangkan...250 gm
4 cawan santan.....1 liter
1. Panaskan gula dan daun pandan dengan 1 cawan santan, sejukkan sebentar
2. Masukkan kedalam mangkuk dan campurkan kesemuanye.
3. Bahagikan kepade due bahagian.satu bahagian putih dan satu lagi letak perisa ros (sirap ros merah) dan sedikit pewarne merah.
4. Kukus selapis selapis, tiap lapis 10 minit, lapisan yang terakhir tambah 15 minit lagi.
bolH gune loyang bulat 9 inci.
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment