Monday, 4 April 2011
KUEH KASUI
SUMBER : CHEF AZIMAH
bahan bahan (sukatan cawan )
11/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
1/2 sudu kecil kapur makan
1 cawan gule merah (cap bintang lebih baik untuk kueh kasui lebih kehitaman)
1/2 cawan gula pasir
1000 ml air (4 cawan )
daun pandan.
**bole letak 1 sudu besar kicap pekat untuk menambahkan lagi kehitaman.(jike suke je )
care2
1. Masak gule merah,gule ,daun pandan dan 500 ml air
2. Masak hingge gule hancur dan berbau wangi daun pandan.Biarkan sejuk seketike
3. Bancuh kesemue bahan bersame baki air yng tinggal tadi (500 ml )...kacau sebati dan tapis adunan kedalam loyang.Nak blender pun boleh..
4. Kukus selame 1 jam.
5. Bile kueh telah masak biarkan kueh betul2 sejuk baru dipotong dan digaul kelape parut putih yng dicampor sedikit garam.
***bile kueh telah masak,air yang berlebihan diatas kueh bole disengetkan skit loyang tuu dan lelehkan air tersebut.
Sukatan ni gune loyang bulat 7 inci...kalau nak buat loyang 10x 10 double kan aje adunan tuu.Alas loyang dengan plastik yang disapu dengan sedikit minyak.
**SUKATAN TIMBANG
bahan2
340 gm tepung gandum
160 gm tepung ubi
1 tsp kapur makan
300 gm gula merah
250 gm gula pasir
2000 ml air..(.air gula merah+gula dan air biase tauuu)
daun pandan
care2
1. Panaskan gula merah,gula dan daun pandan bersame 1 liter air.Sejukkan sebentar
2. Campurkan air gula merah tadi dan air biase menjadi 2000 ml
3. Campurkan kesemua bahan dan tapis.
4. Masukkan kedalam loyang petak 10 x 10 yang dialas plastik
5. Kukus selame 1 jam.
6. Biar betul2 sejuk baru dipotong dan digaul bersame kelape parut yang bercampur sedikit garam.
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment