Monday, 4 April 2011
TALAM SERIMUKA SRIKAYA
Kueh tradisi ni...mase zaman mak2 kite dah ade kueh ni..kire kueh lame la cume ade sedikit olahan sukatan dan tambahan bahan2 mengikut peredaran mase...meh cube buat sendiri...bole lerr jamu kalau mak mertua jengah romah...ye idok....
Talam serimuka srikaya
bahan bahan
700 gm beras pulut..direndam 6 jam
600 ml santan
1/2 tsp garam
1. Toskan beras pulut.Masukkan kedalam loyang 10x10 yang dialas plastik
2. Masukkan santan yang dicampur garam..kukus sehingge pulut masak..lebih kurang 20 minit
3. Bile dah masak tekan bagi padat.
lapisan atas
4 @5 biji telur
120 gm gula pasir
200 gm gula merah
daun pandan
1 tsp garam
120 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
1000 ml santan
1. Ambil 300 ml santan..panaskan bersame gula merah dan daun pandan
2. Tapis gula merah dan campurkan dengan santan selebihnye
3. Bancuh tepung,gula dan telur dengan santan melalui proses blender atau kacau dengan tangan jer. Kalau berketul tapiskan dulu.
4. Tuang diatas lapisan bawah tadi
5. Kukus selame 25 minit
***gune gula merah cap bintang untuk mendapatkan kepale kueh yang lebih hitam dan berkilat
Label:
Kueh Talam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment