Campuran putih telur dan gula castor.Putar pade kelajuan tinggi sederhana.
Perkare yang sangat sangat penting ketike nak putar meringue;
1. Pastikan bekas dan pemutar kering dari sebarang cecair walaupun setitik air.
2. Tiada lebihan telur kuning walaupun setitik
3. Insyaallah dalam mase 5 hingge 10 minit meringue akan terhasil dengan jayenye.
haaaaa, inilah rupe meringue yang telah terhasil.Apebile diterbalikkan bekas, meringue akan kental disitu, tak jatuh.
MERINGUE ialah campuran putih telur , gula castor dan sedikit krim of tar tar.Pastikan meringue bertanduk @ tidak terjatuh apebile diterbalikkan bekas.Kalau meringue tak jadik seperti dalam gambar , alamatnye kek akan jadik bengkang lerr jawapnye..hee
Harus diingatkan meringue yang sebenar hanye campuran telur putih dan gula castor sahaja.Krim of tar tar hanye sebagai agen untuk memantapkan lagi meringue.
Meringue digunakan untuk membuat kek spounge, mousse, kek karamel dan sebagainye.
No comments:
Post a Comment