Friday, 28 September 2012
Rebung masak lemak udang
hai
Masakan kampung jadik pilihan , ade juga yang tak suka makan rebung kan, berbau katanye.
Kalau suka vavava, makan lak dengan berulam petai cicah sambal jawa, aaauuww bunyi nye.
BAHAN BAHAN
2 ringgit rebung
1 biji kelapa ~ ambil santannye ~ agak agak kepekatannye ( simpan secawan untuk patinye )
10 biji cili api
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
kepingan dada ayam ~ hiris kecil @ udang segar
1/2 cawan ikan bilis
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam
gula dan garam secukupnye
CARA CARA
Basuh rebung bersih bersih ~ buang air rendamannye
Blender bawang besar, cili api, cili besar dan ikan bilis ~ kalau rajin tumbuk lerr guna lesung batu ye
Masukkan bahan tumbuk @ blender , rebung, santan , ayam @ udang serai ( titik ), serbuk kunyit dan asam ke dalam periuk.
Masak hingge ianye masak.
Bile ianye masak masukkan daun kunyit, pati santan 1 cawan tadi dan sesuaikan garam dan gula nye.
Label:
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kenal Kak Zu,
ReplyDeletelama tak gulai rebung ni...sedap lak nampak.
http://my-mintroom.blogspot.com/
Hayırlı sabahlar, ellerinize sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor. İyi hafta sonları.
ReplyDeleteSaygılar..