INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Monday, 24 September 2012

Lapis Cheese Cheezy


Hai
Assalamualaikum
Muaahaaaaa you ols tau tak ape ni...
Di tujukan khas buat peminat cheese ~ yang tak suke cheese tuu dok diam diam ye.
Bile makan mesti ngenyit ngenyit mata punye. dengan keenakan pio cheese berlapis biskut marie yang crunchy dan lapisan filling pie blueberry dan lemon filling tu.
Makan 1 bertambah lagi montel lerr jawap nye. ape peduli kan, layan tekak dulu laaaaa.
Di buat dalam bekas kecik kecik macam ni senang nak makan dan senang nak jual juga, nak oder ke,,boleh je..
Kak zu selalu sangat dengar dan lihat lapis cheezy blog blog kawan semua ni tapi tak amik pot pun sebab entah laaaaa, sehinggalah apebile 3 serangkai adik manis ayu, diaa dan yani datang ke rumah kkzu hari tu belajar buat kek dok menceritakan keenakan lapis cheezy ni sampai membuatkan kkzu tak tido lena mengingat kan nye, woooo dasat tuu..
Makenye google google lah kkzu petang tuu menskodeng, macam macam versi ada tapi yang ini di sumbangkan resepi oleh Aiyu,,,,muaaaahaaa terima kasih banyak banyak ayu. Mudah mudahan murah rezeki mu adik ku.
Kkzu dapati lapisan cheese sama ngan adunan yang kkzu buat dalam kek ccmc cume sukatannye nye aje yang lari lari sikit, sangat sesuai untuk hidangan desert ber profil tinggi, hahaha..
Resepi ini juga boleh di lihat di blog Azlita Aziz dengan versi berlainan tapi masih dalam kumpulan lapis cheezy gitu.



BAHAN BAHAN

250 gm cream cheese
150 gm susu pekat
290 gm uht whipping full cream
1 tbsp gelatin bancuh dengan 50 ml air panas ~ kacau sehingga gelatin larut
Biskut marie putih @ coklat secukupnye.
Filling strawberry, blueberry pie filling, coklat ganache, lemon filling, kiwi, oren @ ape ape aje filling yang you ols suke lerr ye.

Putar cheese dan susu pekat hingga lembut dan creamy ~ kkzu lembutkan creamcheese di suhu bilik beberapa jam untuk melembutkan dan memudahkan memutar cheese.
Masukkan uht whipping dan putar hingga sebati.
Masukkan bancuhan gelatin dan putar lagi dengan perlahan agar semuenye sebati dengan cantik.

CARA MENYUSUN NYE

Masukkan adunan cheese ke dalam bekas yang you ols suka
Lapiskan biskut marie
Letakkan adunan cheese
Lapiskan dengan filling ~ pilih aje mane mane filling
Letak  biskut marie
Lapiskan dengan lapisan cheese
Picit sedikit filling dan lorekkan seadenye
Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam ~ kkzu punya 1 jam dah boleh ngaappp



tips ~ boleh aje tambah buah buahan segar seperti strawberry, kiwi, blueberry dan sebagainye sebagai penyedap rasa.
cheese pilhan ialah cheese philadhepia ~ terpulang juga pada citarasa masing masing ye.

4 comments:

  1. Bestnye k zue, sy suka cheese, ssh kdg2 nk dpt stok philly ni... Nk kna buat la nnti sekali.. Tq ye share resepi

    ReplyDelete
  2. bpe akak jual Lapis Cheese Cheezy ni??

    ReplyDelete
  3. nak tanya ?...kalau dgn bhn2 tu...boleh dapat berapa bekas ?

    ReplyDelete
  4. Tq ye kak zue atas resepi... selama ni beli... rupanya buatnya senang je...

    ReplyDelete