sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 20 March 2012

CARROT CAKES WALNUT versi 4


Antare kate kate dari Chef Ezani <  Bagi pendapat saya, resepi carrot cake ini adalah yang paling best sekali. Saya jumpa resepi ini semasa saya belajar di university dulu untuk saya buat kek hari jadi kawan saya. Selepas bertahun-tahun saya membuat kek ini, saya dah olahkan ikut cara saya sendiri. Untuk pengetahuan semua, kek ini lah yang membawa tuah kepada saya semasa ujibakat Masterchef :)


TAHNIAH BUAT JUARA MASTER CHEF  MALAYSIA NO I. ( Insyaallah kkzu menyimpan hajat nak jumpe master chef Malaysia ini , Kami duduk setaman seksyen je lain lain )

RESEPI SEPENUHNYE DARI CHEF EZANI ( Master Chef Malaysia )


Ayak semua bersama-sama dan ketepikan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1 ½ sudu kecil baking soda  

2 ½ sudu kecil serbuk kayu manis                
1 sudu kecil garam



Pukul dengan pemukul atau senduk kayu
4 biji telur
1  1/3 cawan gula
1 ½ cawan minyak sayuran
2 ¾ cawan lobak merak diparut
1 cawan kelapa kering
1 cawan kismis/sultana/blackcurrant
1 cawan nanas dihancurkan (nanas dalam tin dikisar sedikit dalam food processor)
1 cawan walnut yang sudah dipanggang, dicincang kasar 
  

1. Panaskan oven ke suhu 165°c.
2. Sediakan bekas pembakar (resipi ini unutk kek 10x10inci atau 13x8inci,atau anda boleh bahagikan kepada dua bekas kecil, atau  buat cupcakes! Tetapi perlu kurangkan masa membakar untuk kek yang lebih kecil). Sapukan tepi dan dasar bekas membakar dengan minyak/mentega dan letakkan kertas pembakar yang dipotong mengikut saiz bekas di dasar bekas membakar.
3. Tambah campuran tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran telur dan kacau sehingga sebati.
4. Campurkan bahan-bahan yang selebihnya.
5. Tuangkan ke dalam bekas membakar dan bakar selama 40-50 minit atau sehingga lidi sate yang dimasukkan ke dalam tengah-tengah kek keluar kering. (Nota: untuk cupcakes periksa kek anda selepas kira-kira 20 minit)
6. Apabila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam tin, kemudian terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan dan sediakan aising.




Aising cream cheese
200g cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
50g mentega, dilembutkan pada suhu bilik
2 ½ cawan gula aising, diayak
1 sudu kecil esen vanila

1. Dengan pemukul elektrik, pukulkan semua bahan-bahan sehingga sebati dan aising kembang.
2. Ratakan aising ke atas kek.

* Nota:
Kek ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.

CARROT CAKES WALNUT versi 3


 Bahan bahan yang di perlukan, aiseeyyy kismis hitam tetinggal ketapi lak nak shoot..

Carrot cake masih toge, jap gi kasik mekap lerrrr...

RESEPI : gobok buruk


BAHAN BAHAN ( LOYANG 9 @ 10 )

6 biji telur
1 1/2 cawan gula halus@ castor
1 1/2 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
1  cawan  kacang walnut
1/2  cawan kismis hitam ~ pilihan
2 1/4 cawan tepung gandum
1 tbsp  baking powder
1 1/2 tsp soda bicabonate
4 cawan carrot parut
1/4 tsp garam


CARE CARE

1. Ayak tepung, baking  powder, soda bikabonate dan garam
2. Putar telur dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan putar sebati
4. Masukkan tepung yang telah di ayak, walnut dan kismis hitam
5. Akhir sekali masukkan carrot parut
6. Bakar pade suhu 180 C selame 1 jam @ hingge masak

Topping
350  gm creamcis
160 gm gula icing
160 gm buttercup
Putar sebati dan lepe pade carrot cakes.


CARROT CAKES WALNUT versi 2


LAGI,  LAGI DAN LAGI carrot cakes walnut resepi dari MEM BESAR yang dah lame kkzu kenali sejak dari zaman gilang  gemilang KONGRI RESEPI lagi.Terlalu banyak resepi yang MEM BESAR dah share kan rsepinye di WALL fb.Walaupun MEM BESAR tidak menonjolkan diri tetapi jasenye tetap akan kami kenang dan kebanyakan resepi resepi yang dikongsi kan adelah dari kasih sayangnye dan dari hati yang ikhlas.Kalau tak silap MEM BESAR berasal dari Singapura. Terime kasih buat beliau.Kebanyakan resepi resepi yang di kongsi kan menjadik dengan jaye nye..Insyaallah...

BAHAN BAHAN ( loyang 9 )

3 cawan lobak merah ( carrot ) parut ( Perah layang airnye,kalau banyak kandungan air nnti kek bantat )
2 cawan tepung
2 tsp baking powder
2 tsp soda bikabonate
1 tsp garam
1 tsp serbuk kayu manis ( tak letak ) huhuhu tk suke rempah
1 1/2 cawan gula castor
4 biji telur
1 1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan kismis hitam
1 cawan walnut

CREAMCHEESE FROSTING

8 Tbs butter
1 lb creamcheese ( 220 gm )
10 oz coklat putih
jus dari sebiji oren
2 tsp vanilla extract

CARE CARE

1. Panaskan oven pade suhu 180 C
2.Ayak tepung,baking powder dan soda bikabonate dan garam
3. Putar gula dan telur hingge kembang.Putar sehingge gula hancur
4. Masukkan minyak, tepung yang telah diayak dan carrot parut
5.Akhir sekali masukkan walnut dan kismis hitam
6.Bakar selame 45 minit @ hingge masak.

Care buat topping
Putar butter dan creamcheese hingge sebati dan masukkan coklat cair , jus oren dan vanilla.




CARROT CAKES WALNUT versi 1




Pernah makan kek karet tak teman teman kkzu , ade yang kate takut nak makan sebab ade sayur a.k.a. buah karet kat dalamnye.Ade jugak yang kate tak makan karet tetapi karet ni kalau dah di jadikan kek sangat sangat berlainan rase.Menakjupkan tauu bile ianye nama CARROT CAKES.Wooowww kelas punye statement, keh keh keh, kkzu melobi meh ramai ramai makan carrot cakes.Ade banyak versi okey , you all pilih aje yang mane satu nak terai atau terai aje kesemuanye sekali...
Resepi dari fanpage JOM MASAK

OWNER RESEPI : SALLY RASHID

KEK CARROT WALNUT ( Loyang 9 )

BAHAN BAHAN ( 1 BIJI KEK )
2 1/2 CAWAN parutan carrot
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
1 1/2 cawan gula putih ( castor )
2 cawan tepung
1 tsp soda bikabonate
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp serbuk kayu manis ( tak letak sebab tak suke bau rempah )
1 tsp serbuk buah pala ( tak letak )
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam
1 cawan kacang walnut

CARE CARE

1.Panaskan oven pade suhu 180 C.Lenser tin kek
2. Ayak tepung,b.powder, soda bikabonate, dan garam
3.Putar telur dan gula  ( Gune senduk kayu aje )
4. Masukkan minyak
5.Masukkan tepung yang telah di ayak tadi
6. Masukkan walnut,carrot parut dan esen vanilla ( kaedah kaup balik )
7. Bakar selame 1 jam @ hingge masak ( LOYANG 9 inci )

BAHAN BAHAN TOPPING
240  gm cheesecream
120 gm buttercup
120 gm gula icing
1 tsp lemon paste ( jike suke )

Putar kesemua bahan hingge sebati dan sapu pade kek carrot.


Monday, 19 March 2012

GULAI TEMPOYAK


Sewaktu kkzu ke pasar semenyeh , pekan Semenyeh minggu lalu hubby kkzu terhenti kat jualan ikan sungai, pantang jumpe aje ikan sungai ni, ikan baung kuning pasti mate tak berkelip nengok ikan yang masih hidup ni, tergedik gedik ikan ni melompat lompat dalam jaring. Ikan baru pastinye rasenye manis kan. Kkzu lak memang tak pandai sangat nak makan ikan ikan sungai ni sebab persekitaran kkzu mase kecil di besarkan suasana dalam kem polis dan sangat sangat jarang jumpe ikan ikan macam ni .Hubby kkzu lak memang duduk kat kampung, Felda Gedangse Tanjung Malim, jadik budak budak kampung mase tuu jarang jumpe lauk ayam, bile waktu je petang depe selalu  pergi memancing kat sungai sungai .Bukan hubby kkzu aje yang suke ikan ni , anak anak kkzu juge suke tegar ikan sungai ni. Harge pasaran ikan ni kire mahal jugak , sekilo rm 18 tetapi harus beli sebab bukan selalu boleh jumpe ikan ini tauuu..

Pilhan menu kkzu kali ini GULAI TEMPOYAK.Gulai tempoyak ni  terkenal kat Negeri Perak. Care kkzu senang aje...

BAHAN BAHAN

Seekor ikan baung di potong tige (di basuh menggunekan air basuhan beras dan tepung gandum supaye hilang bau hanyir nye )
1 cawan tempoyak
10  biji cili padi
1 biji cili besar
1 helai daun kunyit
1 biji timun di buang tengah dan potong memanjang kecil kecil
serbuk kunyit @ kunyit hidup
4 cawan air
garam dan gula

CARE CARE

1. Satukan kesemua bahan kecuali ikan.
2. Didihkan hingge kuah mendidih dan masukkan ikan.
3. Sesuaikan rase garam dan gula nye.

Saturday, 17 March 2012

SEIRAS SERUPE



Wajah jurufoto utusan karya NOOR ASREKUZAIREY SALIM  ( baju biru tua ) yang membuatkan anak kkzu terkejut badak...keh keh keh .Beliau datang ke rumah kkzu mase shoot gambar untuk majalah saji keluaran APRIL 2012. Anak kkzu ingat pemain bole sepak SAFFEE SALI tuuuu.Mase kkzu cerite kat Ila kisah wajah hampir serupe ni Ila pun tersenyum sebab Asri pun dah tak larat nak jawap kat orang ramai yang die bukan SAFFEE SALI. Akhirnye Asri kate kalau ade peminat bola sepak ajak bergambar layan aje lerrr..

Inilah kebesaran ALLAH dan kebesaran tuhan yang berkuasa dan maha mengetahui.

* gambar ini kkzu copy dari ALBUM dari FB Asri.

MUFFIN ~ SAJI


SAJI April 2012 .Terkesima sekejap bile menatap saji keluaran april ni, ye lerr nengok gambar muffin pandan yang kkzu hasilkan menjadi cover di muka hadapan .Kredit harus di berikan kepade photographer nye NOOR ASREKUZAIREY SALIM , wartawan eksekutif saji yang kkzu sayangi ILA dan editor yang menyusun gambar2 .Terime kasih sekali lagi pade ILA sudi menjemput kkzu sekali lagi memenuhi salah satu kolum keluaran april 2012.

Ade kisah di sebalik fotoshoot ini kalau korang nak tau....tepat jam 10 pagi seperti yang dijanjikan hari khamis kalau tak silap, kkzu ni memang pelupe orangnye , tuuu lerrr asyik terminum air besemut...alahaiii...Ila tibe dengan penuh bergaye ( ayat bodeks tuu )..isshh isshh sungguh Ila memang bergaye dan comel orangnye, sungguh ni kkzu memuji.Rupe rupenye photographernye pulak ade hal yang tak dapat di elakkan.Makenye terpakse kami menuggu photographer yang lain pulak .Tot tot tet tibe lerr si jejake tampan yang kkzu langsung tak perasan pun wajah nye iras siape.Anak kkzu kate wajahnye seiras betul dengan pemain bola sepak SAFEE SALI .Kalau tak caye meh nengok SINI.Anak kkzu sampai terkesima di buatnye. Al maklumlerr anak kkzu peminat bola sepak malaysia tegar.Yang kkzu tahu menjalankan misi shoot step to step 6 jenis muffin hingge proses membakar setiap jenis tu. Ade jugak muffin yang dah tersedia awal sebab takut kejadian muffin mengembang buat hal pulak depan orang.

Harapan kkzu agar pembace dan rakan rakan FB dan DAPURKAKZU mendapat manfaat dan ilmu yang tak seberape dari setiap resepi resepi yang ade.Same samelah kite menyemarakkan dapur supaye dapat menyediakan hidangan yang hebat dan lazat di dapur.Kkzu tak lerr pandai sangat nak menggayekan food styling ni .Faktor mase juge main peranan buat diri kkzu ini.

Akhir kate kkzu sangat sangat bersyukur atas limpah kurnianye dan berdoa agar kkzu dan rakan rakan sihat sihat belake walaupun selalu menyediakan menu manis manis terutame kek , kueh dan sebagainye.Harapan kkzu agar  satu hari nanti dapat berkongsi ilmu lauk pauk pulak dengan seadenye.Ucapan terime kasih  tidak terhingge pade rakan rakan FB dan rakan rakan blogger kkzu Dan lagi berite media klik SINI.

ASSALAMUALAIKUM buat semue.Love you ALL...









Friday, 16 March 2012

MAJALAH SAJI and me

 Saji FEBRUARI 2012

 SAJI FEBRUARI 2012


 Gambar kek karamel koktel yang di muatkan pade majalah saji keluaran FEBRUARY 2012


 Abang kamera man... tekun sungguh ( encik zakaria idris ) yang telah menghasilkan fotoshoot  yang cantik lagi berseni.Banyak pengalaman dah ni.Segala gambar berkaitan utusan karya telah di rakam kannye.

 Proses mengambil gambar. Agak lame juga masenye nak menyudahkan  shoot ini

 Apam senyum @ apam merkah January 2012


Ye Alhamdulillah ( Segale puji hanye untuk Ya allah ) kakzu telah diberi peluang keemasan oleh MAJALAH SAJI keluaran january 2012 .Artikel kisah kkzu telah tersiar di majalah saji disamping beberape resepi pade keluaran january , february dan april 2012.Syukur kepade ALLAH kerane  dengan izinnye make kkzu telah di beri peluang muncul disini.Terime kasih pade ILA ( ROSPARADILA A.ABDUL RAHMAN  )wartawan dari majalah saji sudi menjemput kkzu memenuhi kolum di dalam majalah tersebut.Ade rezeki panggil lagi ye...heheheee wakaka

Tapi kan bukan senang tauu proses nak shoot gambar tuuu kome wwwooooiiiihhhh...ambil mase yang lame tauuu, proses nak menyiapkan menu lagi, tunggu photographer lagi, shoot step to step lagi, kire bepeloh lak jugak di buatnye.Konsep majalah saji semue gambar gambar akan di ambil oleh photographer mereke, ape pun kkzu sangat sangat seronok dan sangat sangat bersyukur atas peluang yang di beri kepade kami blogger blogger baru yang baru nak belajar belajar ni... Alhamdulillah Segale puji hanye bagi ALLAH.Ucapan terime kasih kepade fanpage DAPURKAKZU yang 'like ' tuu ye...

Keluaran JANUARY 2012 kolum blogger d saji adelah pertame kali diperkenalkan dan kkzu rase sangat bertuah apebile menjadi tetamu sulung untuk segmen tersebut.Alhamdulillah.adelah sikit sikit perihal kisah hidup seharian yang di paparkan.Untuk bulan FEBRUARY pule ade kakak kesayangan ramai kite iaitu Blogger KAK HANIELIZA KAMARUDIN.Bulam march kkzu terlepas , huhuhu....Bulan april pasti kkzu dapatkan awal kat kedai dan dah beli pun..Untuk april ade tips dari CHEF AMIR pakar coklat semalaysia yang si segani ramai  ini bagaimane care care nak hasilkan BLACK FOREST TORTE CAKES.Blogger nye pulak kali nun jauh dari seberang laut, Finland.Keluaran akan datang insyaallah blogger kesayangan ramai mase kini akan menjelma di SAJI.Sape tuu jeng jeng jeng...Memang layak kawan kite ni dan kkzu sangat sangat kagumi teknik photographernye yang unik  yang berasal dari negeri JOHOR.Tahu kan siape gerangannye...jeng jeng jeng...!!!!!

REZEKI DATANGNYE DARI ALLAH, AKU MENSYUKURI NIKMAT YANG DIBERI, HANYE BERKONGSI KEGEMBIRAAN BUKAN NIAT UNTUK MENDABIK DADA, HARAP KAWAN KAWAN KAKZU MEMAHAMI YE.LOVE YOU ALL....







shoot untuk step to step, apam senyum @ merkah

Wednesday, 14 March 2012

KUAH ASAM


Air asam name di beri.Orang utare sangat popular dengan kuah asam ni kan...sedap di cicah dengan ikan kembong atau ikan terubuk bakar.Kalau tergigit cili api nye tuu lagi terangkat, mau melompat agaknye.
Kkzu sekeluarge suke cicah dengan ikan kembong atau ikan pari bakar.

Bercerite pasal makan syukur alhamdulillah ye kite masih dapat menikmati kurniaan ALLAH ini.Bersyukur kite masih dikurniakan kesihatan yang baik.Masih boleh menikmati keindahan dunia dan ku panjatkan kesyukuran kepade mu ya ALLAH.

KUAH ASAM

BAHAN BAHAN

20 biji cili api ( hiris kecik2 )
1 biji cili masak ( hiris kecik )
5 biji bawang kecil ( hiris nipis )
1 inci belacan
1 cawan air asam jawa
1 biji buah tomato ( potong dadu )
gula, garam n bahan perase secukup rase

* bahan tumbuk
3 biji bawang kecik
10 biji cili api

>>Kesemua bahan bahan di gaul rate.Sesuaikan rase garam dan gulanye.

**bahan bahan adelah anggaran sahaja, boleh ubah ikut citarase.

RESEPI SAMBAL HIJAU

Ikan Bakar Terubuk


Tau tak ape itu sambal hijau . Kkzu dulu pun tak tahu dan tak pernah buat, ape lagi makannye.Yang kkzu tahu sambal belacan.kuah asam tu aje.Sambal ini di perkenalkan oleh mak mertua kkzu untuk di makan/ di cicah  bersame ikan bakar, memang kow kow punye.Rasenye manis manis pedas.Ikan yang paling sesuai cicah sambal hijau ini ialah ikan bakar terubuk.Ikan kembong lak cicah dengan kuah asam atau kuah kicap .Ikan pari bakar lak sesuai cicah dengan air asam.Ape ape pun ikut citerase masing masing ye.Mau cobe, mesti cobe yee....ngee


SAMBAL HIJAU

BAHAN BAHAN

1. Cili api 30 biji ( anggaran )
2. Gula 4 sudu besar ( boleh tambah kalau masih rase pedas )
3. 1 sudu kecil garam
4. 2 biji limau nipis ( perah airnye )
5. Air secukupnye

Tumbuk cili api dalam lesung batu
Masukkan gula, garam dan tumbuk hingge cili hancur
Masukkan air perahan limau dan masukkan air ikut kepekatan yang disukai ( biasenye kkzu buat berkuah sikit, senang nak cicah )

~ SELAMAT MENCUBE ~