sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 18 December 2017

JALAN JALAN BERSAMA KAKZU

mee kicap
mee kari
Yang ni kat Menora, Jalan Gopeng

 yang dalam pinggan merah ni Mee Kicap Mat Jasak
( Tepi Superkinta )


Hai

Kalo uols  perasan Blog..FB DAPURKAKZU ..IG DAPURKAKZU    di penuhi dengan promo kelas PJJ Class dapurkakzu.Hari hari memang tak miss masuk iklan class. Yuols nak belajar habag kat kkzu naaa ( 017 6331252 ) whatsap laa kkzu. Kelas on sepanjang tahun...365 hari giteww. Ada 24 jenis pjj class yang korang boleh pelajari. Semua kek sedap sedap.


Kali ni kkzu nak share pengalaman kkzu jalan jalan ke Ipoh...Penang...Kedah...Langkawi
Harap harap dapat membantu uols yang firstime nak JJCM ke Utara.

Okeh perjalanan dari Kuala Lumpur, destinasi pertama kita akan singgah di Ipoh.
Sampai kat Ipoh uols harus makan mee kicap.Yer ada banyak kedai mee kicap kat sekitar Ipoh.
Korang google jer mee kicap mat Jasak ( Ngah daud )...mee kicap menora ( Jalan gopeng )...mee kicap ipoh
Okeh pilihan kat tekak kkzu adalah mee kicap menora , namenya jalan gopeng tapi bukan kat gopeng tauuu...masih kat ipoh. Kat situ kkzu ngan asben pasti oder kuetiaw kicap dan mee kari.Sedap sampai bawak dalam mimpi...rm 4.50 semangkok
Kat KL memang takdak naaaa..kalo ada pun tak seghupe

Pastu bile dah tengahari tu korang cube lak Laksa sarang burung kat Taman Botani.
Series unik laksa ni sbb ada sarang burung tapi bukan la sarang burung betoi...Ipoh MALI punya sarang ( di perbuat dari telor yang di goreng dalam minyak panas ) adalah teknik rahsia nya tu

Nak cari lokasi tepat ape lagi..mintak bantuan cik google..comfirm tak sesat ..korang klik laksa sarang burung Taman Botani, Ipoh
Lot kedai hujung, kedai deco ala alaaaa kampung setinggan...lawa kedainya
Cume bab minuman korang oder kat bahagian luar...lebih sedap
Oder la big size nya cup..rm 5 jer
Ada kopok lekor gak kat bahagian luar..sedap jugak
Laksa rm 4.50 semangkok






 Laksa Sarang burung
Taman Botani, IPoh


Okeh
dah puas makan makan
Jalan jalan lak ke Pasar Karat
Masih kat Ipoh
Pasar ni lebih di kenali PASAR LOKEN Tapi hanya hari minggu pagi je tau. Hari lain takdak
Segala khazanah lama lama zaman tok nenek ada jual kat sini cuma pandai pandai laa tawar menawar yer sebab harga BOLEH TAHAN !


Tu nama jalan betui tau...bukan barang antik
Korang klik Pasar LOKEN
Pak google akan bawak korang tapi pegi pagi2 tau sbb parking full
Orang toksah cakap laaa ramai betui
Ramai betui peminat barang2 lama ni



KAKZU beli typwriter ni sebab terkenang arwah bapak kkzu ada dulu menatang ni tapi dah hilang entah ke mana
Saja beli simpan buat kenangan
Pastu terbeli pinggan ayan 2 biji
Jadilah buat kenangan


 Depe dok punggah ikan baru sempai dari laut



 Sampai lak ke Kuala Kedah korang cari tempat ikan naik
Tanya kat penduduk kat situ kedai kakyang gulai ikan temenung
Haaaa sebab pasar ikan naik dari laut tu betui betui sebelah kedai kakYang
Apa yang korang mesti try...beli ikan, sotong..udang..lala.. fresh2 kat pasar tu , pastu kakyang boleh masak kan...upah masak 100 gm  seringgit..kalo sekilo 10 hinggit la kan
Juling bijik mata korang sbb lauk fresh kut..Korang akan nampak bot2 datang hantag ikan.Jakun jap sbb kat KL mana ada nampak bot bot Nelayan  kan





Jalan ke Alor Star korang akan jumpa Laksa Telok Kechai kat sebelah kiri
Memang ramai yang singgah makan
Kami pun singgah makan but sowi not my taste
Tekak masing2 yer ..kalo tak  takkan ramai owang  kan
Pilihan kami laksa kat depan Padang Kota Lama kat Penang...memang auwww laksa penang
Masa nak balik tu nampak lak sawah bendang kat belakang kedai laksa tu...apa lagi kami tumpang lalu kat tepi umah owang kat situ. Nak begamba je pun
Jakun dik..kami ni series pertama kali pijak bendang.Terharu rasenya
hahaaaa

Okeh
Sampai dah Langkawi
Naik feri 1 jam 45 minit..tambang rm 23 pegi ajer
Sampai Langkawi kami sewa kete  myvi Rm 60 sehari
Google cari Pantai Chenang 
Lebih kurang 30 minit perjalanan dari Jeti Kuah...sampai ke Pantai Chenang
Di fahamkan ade lebih 100 hotel..motel dan Resort sepanjang pantai Chenang
Kami honeymoon main redah je dik...Maklumlah honeydew selepas 24 taun kawin.
Terus cari Motel.Kami pilih AB MOTEL
Harga motel hadap laut Rm 180
Motel seberang jalan rm100
Series nak kabo..puas hati..bilik nyaman..berseh...kebal dari bunyi..masuk je bilik katup pintu...ape pun tak dengar dah...series privasi cuma towel die fil...korang bawak la towel sendiri
Ada banyak pilihan bilik hotel ...pilih la ikut budget korang
Korang boleh search dulu sebelom nak holiday




Pantai Chenang toksah cakap laa dik oiii
Gilerr cantik..bersih..landai...ayo jerneh
Cantik sungguh ciptaan Allah
Nikmati la dengan penuh ketenangan
Dari Motel AB jalan kaki beberapa langkah dah sampai ke pantai...syiok kan
KKZU nasihat kan korang bermalam laa 3 hari 2 malam sekurang2 nya
Kalo tak korang menyesal sbb tinggalkan Pantai Chenang cepat sangat
Kat SEKITAR PANTAI ada kemudahan kedai segala keperluan
Makan...baju...pinggan mangkok..alah complete la semua ada



 Ni pemandangan dari atas gunung
Nak sampai ke sini uols kene naik kebel
Aduyaiii nak merasa diknon...punya la tinggi kabel ni dik oiii..meroyan rasanya..hahaaa
Comfirm korang akan rasa gayat mcm nak muntah tapi tak muntah pun.Memang syok dikkk..caya lah cakap akakkkk
Tapi series korang kene rasa experience naik kebel...pastu sambung naik skybridge
Harga rm 40 sekali naik n turun utk seorang ( sekali ngan 3d muzium )
Naik sky bridge tambah lagi RM 15
Kalo musim hujan sejuk...akan ada kabus tebal
Kami pegi musim panas...terik laa matahari atas kepala tapi still sejuk

Jangan lupa pekene laksa kedah  kat tepi laut ( Tepi airpot langkawi )
Peniaga beniaga dari atas van...makan panorama tepi laut
Mak aihhh mana nak dapat KL cenggitu kan

Ok bye...Selamat berholiday !


 nampak kan pantai yang bersih putih
 Bot bot nelayan kat Jeti

Resort hadap laut

My laling

No comments:

Post a comment