sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 5 May 2013

SAMBAL GESEK


HAI..!!!

rAMAI dari kite hari ini dok gesek gesek mata dok nengok keputusan PRU 2013 KAN.Adooiii keputusan rasmi belom keluar tapi di tenet dah keluar pelbagai cerite, macam nak tercabut gigi ni tauu dok membacanye tu..
Ade dakwat kekal laa kat jari, ade tertanggal bersih terus laaa, ade tertanggal separuh laaaa...akak punye dakwat ttiittttttttt ...!!!!! dalam masa beberapa jam je dakwat dah tiiiitttttttttt...

Udah lerrr tuuu, meh laa buat sambal gesek ni...makan dengan nasi panas, ayat skema dari akak " masuk je dalam mulut mesti bulu kening tanggal" hahaaaaaa...

BAHAN BAHAN

20 biji cili api ~ kkzu letak lebih lagi
1 labu bawang besar ~ potong kecik supaya senang nak tumbuk
2 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis ~ basuh dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/4  cawan minyak

CARA  CARA

1) Tumbuk cili padi, gula dan garam hingga lumat
2) Masukkan bawang besar dan bawang putih, tumbuk hingga separuh hancur. Ketepi kan
3) Tumbuk kasar ikan bilis
4) Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga separuh garing, masukkan cili padi dan bawang yang telah di tumbuk tadi
5) Goreng dengan api yang perlahan sehingga sambal gesek menjadi garing.



4 comments:

  1. Adeehhh... sambal gesek buat lauk lunch... sedapnya, jangan lupa sayur bening atau sayur lemak dengan ikan goreng!

    ReplyDelete
  2. sedapnya..lama dah sy tak buat sambal gesek ni kakzu..

    ReplyDelete
  3. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete