Tuesday, 11 December 2012
Kepingan coklat kayu manis & coklat GANACHE
Hai..
Jumpe lagi kite ye di alam maya ni, sempoi jek petang ni kan kome sebab hujan tughun dari tengahari tadi tauu.Tapi udara idok ler teman rase sejuk pule.
Maghi sini kume nak kongsi sedikit petua nak buat ganache dan coklat keping yang macam kulit kayu manis tu.
GANACHE
300 gm coklat masakan
250 gm uht anchor whipping cream
Masak atas double boiler dan biarkan sejuk seketike baru tuang atas kek
COKLAT KEPING KAYU MANIS
Masukkan seketul coklat ( 250 gm ) ke dalam petisejuk hingge coklat mengeras.
Keluarkan coklat dan biarkan lebih kurang setengah jam.
Parut dengan pemotong timun seolah olah kite nak mengupas timun.
Kalau kepingan menjadi hancur maknenye coklat tuu masih keras.
Kalau coklat tu menggulung maknenye coklat sedang sedang ok.
Kalau meleper terus maknenye coklat tuu dah lembek ( masukkan jap dalam petisejuk )
Selamat mencube ye
Label:
INFO ( TIPS )
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
oooo... baru tau cara nk buat coklt kpg kayu mnis... Thanks 4 the info...
ReplyDelete