Wednesday, 25 April 2012
Nasi Ayam Sempoi
Nasi ayam sempoi
RUJUKAN ; Dapurkakzu
*Bahan untuk nasi
4 tin susu beras
air rebusan ayam secukupnye ~ sukat ikut 1 setengah ruas jari ~ care mak mak kite sukat air kan
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar planta / marjerin
1 sudu besar garam
2 helai daun pandan
2 biji bawang putih ~ cincang halus
Basuh beras hingge bersih
Blender bawang besar, bawang putih dan halia hingge hancur
Campurkan kesemua bahan di atas kecuali bawang putih cincang ke dalam periuk ~ rice cooker
Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak hingge garing dan masukkan ke dalam nasi
Masak nasi hingge masak ~ masak aje dalam rice cooker.
*Bahan ayam
1 ekor ayam
1/2 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap manis
Ayam di belah 4
Rebus ayam hingge empuk ~ lihat pade kaki paha ayam ~ jike bawahnye sudah pecah maknenye ayam sudah cukup masak ~ toskan ayam terlebih dahulu supaye apebile di goreng tidak memercik nanti.
Perap ayam dengan sos tiram dan kicap selame setengah jam
Goreng ayam hingge keemasan dalam minyak panas ~ minyak penuh dalam kuali
*Bahan sos
1 cawan cili mesin ~ mesin cili kering lebih kow
1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan gula ~ boleh tambah kalau masih tak cukup manis
1 sudu besar garam
1/2 sudu kecil bahan perase
1 cawan air
Campurkan kesemua bahan dan masak hingge kuah memekat dan sos menjadi merah kehitaman
Sesuaikan rase masin dan manis nye.
*Bahan kicap
2 cawan air rebusan ayam
1/2 cawan kicap manis
1 biji bawang putih cincang
Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak
Masukkan kicap dan air rebusan ayam
Masak hingge gelegak.
*Bahan sup
10 cawan air rebusan ayam
10 kaki ayam
1 sup bunjut ~ takde pun takpe
1 sudu besar lade putih berperise
garam
bahan perase
daun sup
daun bawang
Masak kesemua bahan dan sesuaikan rase nye
Label:
NASI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment