sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 25 April 2012

CREAM PUFF

 Cream puff sebelom di bakar

Salam sejahtera buat teman teman kkzu sekalian. ..semoge sihat dan bergembira selalu hendaknye ye..

Ini adelah kali kedua kkzu menerai cream puff. Kali pertame salah adun , tak ingat dah resepi dari mane ~ make jadilah cream puff penyek dan bantat, dah lame pun kisah nye.Bile melihat teman kakzu Shuhairi shuhaini mengepost  gambar dan resepi di blog JUICY cafe, terase lah berkobar kobar nak mencube nye sekali lagi. Mudah sangat nak membancuh dan menyediakan adunan nye, lebih kurang 10 minit aje dah siap adunan dan boleh di bakar dalam oven. Hasilnye creampuff yang lembut dan bersarang di dalam nye..

Semase proses membakar , jap jap intai ~ wahhh , naik lah cream puff mak kali ini ~ boleh jual ni...heeehee.
Intinye kkzu ikut resepi krim custard dari kek hokkaido .




 Dah siap di bakar..1 adunan dapat banyak jugak ~ berketul ketul

Jom kite semak resepi dari blog JUICY CAFE , TQ ye shu...

RUJUKAN ; Shuhairi

BAHAN BAHAN

100 gm butter
250 ml air
1/2 tsp gula castor
secubit garam
150 gm tepung gandum ~ ayak
3 biji telur

CARE CARE

Satukan butter, gula, air dan garam dalam periuk dan masak hingge mendidih
Masukkan tepung ketike campuran tersebut masih panas dan gaul rate
Masukkan adunan ini ke dalam mixer dan putar sehingge ia nye menjadi suam
Masukkan telur sebiji sebiji dan putar hingge sebati dan ' mesra '
Masukkan adunan ke dalam piping plastik yang telah di masukkan noozle pecah lima @ ape2 bentuk yang di sukai
Picitkan  adunan dengan care memusing ke atas dulang pembakar yang telah di sapu gris
Bakar cream puff selame 25 minit pade suhu 200 C
Bile cream puff telah sejuk belah 2 dan masukkan custard filling.

CUSTARD FILLING

1  sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200  ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar butter

Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat ~ kkzu masak atas double boiler
Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan ke semua bahan. Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.






3 comments:

  1. sedap ni kak zu, lain kali boleh try guna filling kastad jagung, klu ada musim durian buat filling kastad durian pulak... gerenti terangkat!

    ReplyDelete
  2. as-salam kakzu..
    alhamdulillahh jadik ya hehehhe..i tgk pun dh teringin pulak..

    ReplyDelete
  3. dah lama tak buat cream puff...bila tgk krim puff kakzu..alahaiii teringinnyaa..

    ReplyDelete