KEK BUAH KUKUS ni kkzu ambil resepinye dri blog shuhairi .Boleh klik di sini .
Betul kate shu sedap kek buah kukus ni.Yang paling kkzu suke mase mengukusnye 90 minit je.Penyediaan kek pun mudah sangat.Bak kate 1,2,3 siap.Rasenye tersendiri dan kek buah kukus pun ade macam macam versi dan rase.Kalau nak cobe jom layan care penyediaannye.TERIMA KASIH kat shu ye sudi berkongsi resepi dari koleksi buku ALEX GOH ini.
BAHAN BAHAN
150 gm air
100 gm butter
120 gm gula perang
500 gm mix fruits ( buah kering campur )
3 biji telur
200 gm tepung gandum*
1 1/2 sudu kecil double action b. powder*
1/2 sudu kecil soda bikabonate*
1/2 sudu kecil kulit kayu manis ( tak letak )
80 gm walnut ( tak letak )
80 gm badam cincang ( tak letak )
CARE CARE
1. Ayak tepung bertande *
2. Panaskan periuk kukusan hingge gelegak
3. Masak air, butter dan gula perang hingge kesemua bahan hancur dan sebati
4.Masukkan mix fruits dan biarkan sejuk seketike.
5. Kocokkan telur dan masukkan kedalam aduanan tadi.
6.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rate
7.Masukkan walnut dan badam cincang
8. Masukkan kedalam loyang yang telah dilenser gris dan lapik loyang dengan kertas @ aluminium foil
9.Kukus selame 90 minit dengan api yang BESAR.
~ SELAMAT MENCUBE ~
notes ~ gambar gambar sedikit kelabu asap ye, al maklum lerr kameranye cap ayam je, shoot malam malam lak, aduii...kamera cap ayam kkzu ni boleh shoot gambar waktu pagi je , lain pade waktu tu kantoi lerr jawapnye.Apepun korang layannzzzzz aje lerrrr yee.
Kek yang dah siap masak ini kkzu dah terbalikkan.Yang benarnye permukaan atasnye ade sedikit rupe permukaan bulan.Jadi bahagian atasnye kkzu letak di bawah. Baru cun.
Step kedua ,Masukkan mix fruits ke dalam adunan tadi.
Gaul aje sebati menggunakan whisk .
Step ketige kocokkan telur dan satukan dengan bahan tadi.
Step keempat masukkan tepung yang bercampur b.powder dan soda bikabonate .Gaul rate.
Adunan dah siap.Boleh lah di kukus selame 90 minit.
Kkzu memilih loyang bulat size 8 inci..Boleh juge menggunakan loyang petak.Tutup loyang dengan aluminium foil @ balut tutup pengukus untuk menggelakkan air menitis keatas kek.
Taraaaaa, kek dah siap untuk di ngapppp.
numm nyummmm kek buah kukus, padat buahnye tuuu..
Salam kak zu
ReplyDeletesy ni nak mintak tunjuk ajar dr kak zu klu blh
sy ni selalu aje ada masalah nak wat bc klu sy wat slalu rasanya tak sedap samapi anak2 sy komplain "ibu wat cream ni tak sedap lah"
sy rasa cuak sikit lah tambah2 klu nak wat kek org punya lagilah rasa tak best sbb sy slalu harapkan org akan suka dgn rupa dan rasanya sekali.klu lah sudi kak zu kongsikan sikit resepi bc yg sedap.
salam dapur kecil...boleh nengok kat album cupcakes ye...kkzu pun tk pandai sangat tapi kite berkongsi ilmu yang ade ye...
Deletenak try gak kek buah tu.mama sy cukup suka dgn kek buah.insyallah waktu balik kenduri nak try lah
ReplyDeleteselamat mencube dapurkecil...
Delete