sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday 11 January 2012

TIPS MAKING KEK KARAMEL


MERINGUE..adunan putih telur dan gula castor.

Hanye ingin berkongsi tips pade sape2 yang baking kek karamel yang masih ade problem nak menghasilkan nye sebab masih ramai yang massage tanye. yang dah berjaye ABAIKAN saje tips ini, lain orang lain carenye, ini care kakzu.

1. Panaskan oven 10 minit dahulu pade suhu 180 darjah, baru masukkan kek ( gune oven letrik )
2. Gunekan air panas gelegak untuk kaedah ' double boiler '
3. Purate membakar kek ialah 1 jam @ bergantung pade oven masing2
4. Untuk 45 minit pertame gune api bawah sahaje, 15 minit terakhir gune api atas bawah
5. Gula hangus harus rate ke seluruh loyang supaye karamel tak melekat dan licin ketike di terbalikkan
6. Meringue yang betul hanye 5 minit di perlukan, pastikan bekas dan pemutar kering tanpe setitik air pun dan setitik kuning telur pun tak boleh bercampur.
7. Gune susu cair suhu bilik
8. Jangan lupe bace bismillahhirrahmanirrahim dan sentiase senyum, heheee
9. Kalau masih tak menjadi , apelagi call me for oder yeeeeee.

psssttt..Air gula memang melimpah ketike kek di terbalikkan sebab ade gula hangus kan.Lapkan aje air karamel tu.

~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU~



4 comments:

  1. Thanks for sharing..saya masih belum berani hendak cuba..katanya ada sumpahan..itu yang saya takut..tapi apam merekah Zu di majalah Saji akak dah buat. mantop..ni tengah intai rainbow kek untuk birthday anak kak bulan 3 ni

    ReplyDelete
  2. insyaallah kak. takde sumpahan kek ni cume kene buat banyak kali sampai kite betol2 paham ngan kerenahnye...insyaallah cobe ye...semuge ukhwah berpanjangan buat teman kite MUNIRA BAHARAOM..

    ReplyDelete
  3. salam..kakzu sejak akhir2 nie tie sentiasa intai2 dapur kE2 Kakzu nie...sbb tgk kek2 kakzu best2 n kebanyakannya cara kakzu dirasakan mudah utk membuatnya walaupun susah gakla...sejak entry info kek karamel nie tie beranikan diri utk bt...n semalam tie dah bt n berjaya dgn jayanyaa..n tie pun bg pd jiran2 semlm utk merasa n promosi sama hehehhe...sblm2 nie tie cuma berangan2 jer nk bt kek nie tp Alhamdulillah berhasil dan hari nie jiran dtg utk tempah kek karamel nie...wahhhh sedapla tu...n tie nak tya kalau kita pakai tin pembakar yg blh bukak dasarnya tu blhke kita bt steambake tu sbb takut lak masuk air nanti walaupun sedikit.tq kakzu sbb membakar semangat utk bt kek nie...

    ReplyDelete
  4. salam kak zu..nk ty

    if tak letak krim tartar takpe tak?...gnti ngan serbuk penaik lain ke or tak letak langsung..:)

    ReplyDelete